Studiu: copiii petrec mai putin timp afara decat puscariasii

/ / Modificat: 2018-05-04
Studiu: copiii petrec mai putin timp afara decat puscariasii

Site-ul TreeHugger afirma ca in timp ce puscariasilor incarcerati in inchisori de maxima securitate din Statele Unite le sunt garantate doua ore pe zi petrecute afara, jumatate din copiii din toata lumea, petrec mai putin de o ora afara.

Joaca in aer liber

Un sondaj de opinie efectuat in 10 tari si avand ca respondenti 12000 de persoane, a relevat faptul ca o treime din copii (cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani) petrec mai putin de 30 de minute pe zi afara. Studiul respectiv, sponsorizat de Unilever, a dat nastere, de altfel, campaniei "Murdarirea este buna - Lasati copiii sa se joace afara", care s-a derulat si in Romania, anul trecut. 

Multi copii nu petrec nici macar o ora in aer liber

Puscariasii de la o inchisoare de maxima securitate din Indiana s-au referit la timpul petrecut zilnic afara ca fiind "cel mai bun moment" al zilei pentru ei. Atunci cand au fost intrebati ce parere ar avea daca timpul alocat activitatilor in aer liber s-ar reduce la doar o ora pe zi, puscariasii au declarat ca acest lucru ar duce la mai multa furie si resentimente, unul dintre ei a spus ca ar fi o "tortura", iar un paznic din cadrul inchisorii a declarat ca o astfel de reducere a timpului petrecut afara de catre cei incarcerati ar putea avea "efecte dezastruoase".

Puscariasii s-au declarat socati atunci cand au aflat ca majoritatea copiilor nu petrec nici macar o ora pe zi afara, unul dintre ei a spus despre acest lucru ca este depresiv, in timp ce un altul a spus ca daca ar putea sa i se indeplineasca o dorinta ar fi sa poata sa isi duca copilul in parc.

Generatia inactiva, privata de natura

Un alt studiu efectuat, a descoperit ca unul din noua copii nu a fost in parc, in padure, la plaja, sau in orice alt astfel de mediu natural de cel putin 12 luni.

Huffington Post a relatat recent ca in ziua de astazi copiii petrec doar jumatate din timpul pe care parintii lor l-au petrecut afara. Generatia de copii din ziua de azi este descrisa ca fiind "o generatie inactiva, fara imaginatie si lipsita de sociabilitate".

timp-petrecut-afara

Doar jumatate din copii au construit vreodata un castel de nisip la plaja sau au facut un picnic in alt loc decat la ei in curte, si mai mult de o treime din copii nu s-au jucat vreodata in noroi. Mai mult decat atat, aproximativ jumatate din copii aleg sa isi petreaca timpul in fata monitoarelor, singuri, decat sa se joace cu alti copii, afara.

In afara faptului ca noi ca si cultura suntem lipsiti de imaginatie, activitate si sociabilitate, lipsa timpului petrecut afara produce copii care sunt bolnavi atat fizic cat si psihic.

Beneficiile indisputabile ale timpului petrecut in aer liber

Suntem activi fizic atunci cand petrecem timp afara, asa ca suntem mai putin predispusi obezitatii.

Atunci cand razele soarelui ne ating pielea, producem vitamina D, care ajuta la un numar mare de probleme legate de sanatate.

Studii stiintifice au aratat ca timpul petrecut afara reduce procentajul bolilor cardiace, a osteoporozei, a sclerozei multiple si a unor forme de cancer.

Copiii care sufera de sindromul atentiei deficitare se concentreaza mai bine atunci cand petrec timp in aer liber. Si atunci cand petreci timp in natura esti in toane mai bune si scade stresul si reduce anxietatea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joaca aer liber copii Activitati afara Copii activi

Articole recomandate

Citeste si despre