Specialistii avertizeaza mamele: nu mai folositi telefonul mobil cand aveti grija de bebelusi!

/ / Modificat: 2018-09-25
Specialistii avertizeaza mamele: nu mai folositi telefonul mobil cand aveti grija de bebelusi!

Pentru majoritatea dintre noi telefoanele mobile au devenit o extensie a mainii, iar proaspetele mamici nu fac exceptie.

Fie ca vrei sa citesti ultimul articol publicat despre parenting, fie ca vrei sa vorbesti cu cea mai buna prietena si sa schimbati impresii despre schimbarile prin care treceti atunci cand apare copilul in viata voastra, sau doar vrei sa trimiti un mesaj partenerului sa se opreasca la magazinul din scara blocului in drumul sau spre casa, adevarul este ca nu iti poti imagina o zi fara telefonul tau inteligent.

Copiii pot dezvolta afectiuni emotionale severe

Cercetatorii sustin insa ca utilizara frecventa a telefonului mobil atunci cand ai in grija un bebelus, ii poate cauza acestuia probleme ale dezvoltarii mentale care pot duce mai tarziu la afectiuni emotionale destul de severe.

Studiile sugereaza ca atunci cand mamele au grija de copii lor nou-nascuti, intreruperile frecvente, chiar si cele care par inofensive cauzate de preluarea unui apel telefonic, pot avea efect pe termen lung asupra copiilor.

Se pare ca un ritm si un sablon consistent de ingrijire maternala este extrem de important pentru creierul micutului, aflat in dezvoltare, care are nevoie de stimuli incontinuu si care sa fie previzibili pentru a asigura cresterea unei retele robuste de neuroni.

Cercetatorii au descoperit ca ingrijirea nou-nascutului intr-o maniera haotica, cu intreruperi, poate cauza un risc crescut de dezvoltare a unor comportamente periculoase, precum depresia si folosirea drogurilor in adolescenta si la maturitate. Deoarece telefoanele mobile au devenit atat de obisnuite, iar utilizatorii lor sunt atat de acomodati cu verificarea frecventa si folosirea acestora, rezultatele studiului sunt extrem de relevante pentru mamicile si bebelusii din ziua de astazi, dar si pentru adolescentii si adultii de maine.

Ingrijirea maternala de astazi este importanta pentru sanatatea emotionala de maine a copilului tau, insa ceea ce sustin noile studii efectuate este faptul ca o ingrijire maternala fragmentata si imprevizibila poate avea efecte pe termen lung asupra copilului.

Viitorii adolescenti, consumatori de droguri sau alcool

Anhedonia, incapacitatea unei persoane de a simti placere este un semn premergator depresiei; cand vine vorba despre copilul tau adolescent, a carui ingrijire maternala a fost fragmentata chiar si involuntar, acesta poate din dorinta de a cauta placeri prin stimuli mai puternici, sa recurga la actiuni si comportamente periculoase precum condusul imprudent, consumul de alcool sau de droguri.

Dar de ce ingrijirea maternala fracturata poate genera aceasta problema?

Specialistii sunt de parere ca circuitele receptoare de placere ale creierului nu sunt suficient de mature in cazul nou-nascutilor si al bebelusilor si ca aceste circuite sunt stimulate de secvente predictibile de evenimente, necesare maturizarii lor. Daca nou-nascutul nu este suficient expus unor sabloane consecvente, atunci nici sistemul lor responsabil de placeri nu se maturizeaza corespunzator, intervenind anhedonia.

Oamenii de stiinta continua sa studieze cu ajutorul tehnologiei, metodelor psihologice si a testarii cognitive care sunt efectele ingrijirii maternale fragmentate asupra copilului, astfel incat sa determine care sunt strategiile de a limita sabloanele imprevizibile in ingrijirea bebelusului pentru a preveni problemele emotionale ale adolescentilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Telefoane copii Telefon mobil Folosire telefon copii

Articole recomandate

Citeste si despre