Sfaturi de parenting pe care orice proaspata mamica trebuie sa le stie

/ / Modificat: 2017-11-01
Sfaturi de parenting pe care orice proaspata mamica trebuie sa le stie

Rolul de mamica poate fi coplesitor, atunci cand stii ca o noua viata depinde de tine. Primesti sfaturi din toate partile, de la rude, prieteni, de la soacra, fapt care te poate stresa si mai tare. Nu degeaba se spune ca a fi parinte este cea mai grea meserie din lume, dar si cea mai frumoasa.

Descopera cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti fie mult mai usor in noul rol alert al vietii, ca sa iti faci timp si pentru tine. Nu uita ca o mama fericita inseamna si un copil fericit!

Sfaturi pentru somn

Bebelusii dorm mult, pana la 16 ore pe zi, pentru ca au nevoie de mult mai multa odihna decat adultii. Profita de orele in care cel mic doarme ca sa ai putina grija de tine si sa iti reincarci bateriile. Daca ai un copil linistit, care se odihneste bine pe timpul noptii si nu te trezeste din doua in doua ore, profita de acest lucru si odihneste-te si tu. Nu te trezi din somn doar ca sa verifici daca este bine.

Ideal este, de asemenea, sa incerci sa il duci cat mai repede la culcare, astfel incat sa ai si tu timp pentru tine.

O baie cu apa fierbinte, in care sa adaugi saruri sau sa folosesti spuma de baie cu arome calmante, te va relaxa. Incearca sa te tii de acest "ritual" macar o data pe saptamana si vei observa diferenta. Iti va fi mult mai bine, te va ajuta sa te linistesti dupa vacarmul unei zile petrecute printre scutece si plansete de copil.

Tot pentru a avea parte de somn odihnitor, miscarea iti va face foarte bine. S-a demonstrat faptul ca exercitiile fizice elimina stresul si anxietatea. Nu trebuie sa iti faci abonament la sala, ci sa faci plimbari in ritm alert, sa urci scarile sau sa joci o partida de tenis cu o prietena. Toate sunt o adevarata binecuvantare! Alege sporturi usoare, care sa nu te epuizeze!

Sfaturi pentru alimentatie

Orice mama isi face griji in legatura cu alimentatia micutului sau, mai ales dupa ce incepe perioada de diversificare. Este important sa ramai calma si sa nu compari copilul cu alti bebelusi de varsta sa. Nu te panica daca micutul refuza sa manance, decat daca se intampla ca starea lui sa fie insotita si de alte simptome, precum febra, varsaturi sau frisoane. In rest, orice copil va manca atunci cand ii este foame.

Sfaturi pentru relaxare

Pentru o proaspata mamica relaxarea pare a fi doar un cuvant din dictionar, departe de a i se intampla in realitate, insa nu este deloc asa. Daca te simti coplesita de toate sarcinile pe care le ai, indrazneste sa ceri ajutorul celor din jur. Ia-ti cel putin doua ore pentru tine in care sa dormi, sa te uiti la un film sau, pur si simplu, sa faci o baie fierbinte.

Proaspetele mamici au, de asemenea, obiceiul de a se ingrijora in avans in legatura cu orice lucru i s-ar putea intampla copilului. Aceasta atitudine nu aduce decat anxietate si stres si ii face rau si copilului, pentru ca va deveni agitat.

Daca ai devenit mamica, asta nu inseamna ca trebuie sa renunti total la viata de dinainte de nastere. Dupa primele doua-trei luni petrecute cu bebelusul, te poti gandi sa iesi la o cafea cu o prietena. Este suficient chiar si o jumatate de ora petrecuta in compania unei prietene ca sa iti incarci bateriile si sa uiti de grijile cotidiene. O portie de ras sau o barfa alaturi de o amica reprezinta o adevarata terapie pentru suflet.

Pe masura ce copilul creste, ii poti citi cate o pagina dintr-o carte de povesti in fiecare zi sau seara, inainte de culcare. Chiar daca rezultatele nu sunt vizibile pe moment, cititul il ajuta pe copil sa isi dezvolte imaginatia si creativitatea. 

Incurajeaza-ti partenerul sa aiba si el grija de bebelus, nu lua toate sarcinile legate de copil asupra ta. Si tatal trebuie sa fie la fel de implicat in cresterea copilului.

Nu iti face tot timpul griji in legatura cu orele de culcare ale copilului, nu face liste peste liste gandindu-te ce trebuie sa mai cumperi pentru copil, pentru ca nu faci decat sa iti incarci mintea si sa devii anxioasa, in loc sa petreci timp frumos alaturi de copilul tau. Traieste clipa si nu mai planui orice lucru in avans, pentru ca poate deveni extrem de obositor.

O mama relaxata este o mama care isi ia masuri din timp in cazul in care copilul se va imbolnavi. Ce presupune acest lucru? Sa ai un dulapior cu medicamente de ajutor in caz ca micutul face febra, medicamente contra indigestiei sau pentru o raceala. Acest sfat este valabil si in concediu.

Stim ca poate fi destul de greu sa zambesti cand trebuie sa ai grija de un bebelus, insa trebuie sa stii ca rasul este o adevarata terapie, care alunga stresul si grijile. Si cum bebelusii invata imitand gesturile parintilor, gandeste-te ca vazandu-te zambind, va incerca si el sa faca acest lucru.

Un alt sfat pretios este sa nu renunti la pasiunile tale, chiar daca nu mai dispui de timpul pe care il aveai inainte. Iti poate fi destul de greu, mai ales daca mai ai un copil, insa nu imposibil. Poti, de asemenea, sa gasesti noi pasiuni, care sa nu necesite mult timp.

Odata ce iti gasesti un ritm, trebuie sa ramai constanta si sa te tii de tot ceea ce ai inceput. Zicala "nu lasa pe maine ce poti face azi" se potriveste foarte bine proaspetelor mamici, pentru ca timpul este extrem de pretios pentru ele.

Cultiva in fiecare zi calmul, nu te enerva din orice nimic care se intampla, priveste totul cu mai mult umor si cu mai multa relaxare. Limiteaza, cat de mult poti, sursele de zgomot din casa, nu lasa televizorul la un volum ridicat, pentru ca iti poate crea o stare de neliniste.

Cand te simti coplesita, gandeste-te ca tu esti singura care poate controla situatia. Alege sa ramai calma, respirand adanc si nu ridica tonul. Daca simti ca nu mai poti, cel mai bine este sa iesi din camera, sa nu faci in niciun caz o criza de nervi in fata copilului. Vei regreta si tu, iar lui ii vei induce o stare de anxietate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Viata de mama Sfaturi parenting Proaspata mamica

Articole recomandate

Citeste si despre