Semne care te dau de gol ca esti pentru prima data parinte

/ / Modificat: 2014-10-16
Semne care te dau de gol ca esti pentru prima data parinte

Persoanele care traiesc pentru prima data experienta de parinti pot fi recunoscuti de la distanta si fara prea mult efort de catre oricine. Lipsa de experienta a debutantilor in tagma parinteasca ii face pe multi sa prezinte un tablou aparte de comportamente legate de siguranta copiilor, atentia si educatia oferita acestora, dar si de modul in care aleg sa isi traiasca viata.

Iata care sunt semnele care te dau de gol ca faci parte din grupul parintilor debutanti!

Nu lasi pe oricine sa intre in contact cu copilul

Atunci cand esti prima data parinte, esti extrem de selectiva in alegerea persoanelor care iau copilul in brate, care il imbratiseaza sau care, pur si simplu, il ating. Te asiguri ca s-au spalat de cel putin 2 ori pe maini (pentru mai multa siguranta), nu le permiti sa il sarute nici macar pe frunte si esti cu ochii pe ei mai ceva ca pe cea mai de pret comoara a ta.

Esti exagerata cu masurile de protectie si siguranta

Casa ta este mai curata si dezinfectata decat un bloc operator de spital in care se deruleaza interventiile chirurgicale, este dotata cu aparatura de ultima generatie pentru asigurarea unui nivel optim de umiditate in camera copilului si devii brusc adepta alimentatiei bio. Citesti cu atentie eticheta oricarui produs care intra in contact cu copilul, indiferent ca este jucatie, cutie de carton sau biberon si te intorci la munca doar daca esti fortata de imprejurari, intrucat nicio persoana nu ti se pare potrivita pentru avea grija corespunzator de cel mic.

Mergi cu copilul la medic din orice

Atunci cand esti parinte debutant, ti se pare ca orice stranut, planset sau grimasa a copilului reprezinta un simptom medical care anunta o boala. Asa se face ca ajungi sa mergi cu copilul la medic din aproape orice, lucru care nu se intampla atunci cand esti la al doilea sau al treilea copil.  

Toate discutiile tale duc la... copil

Se presupune ca atunci cand iesi in oras cu prietenii sau pleci intr-o vacanta in doi, ar trebui sa te deconectezi de la viata de parinte. Daca esti pentru prima data in aceasta postura insa, iti este imposibil sa o faci. De aceea, daca pui un parinte debutant intr-un cerc de persoane diferite, acestea il vor recunoaste usor, intrucat orice discutie, indiferent ca este despre mancare, filme, relatii sau serviciu duce, inevitabil, la o discutie despre copilul lui.

Invadezi internetul de poze si postari cu si despre copil

Paginile tale de socializare abunda in fotografii cu copilul si in "stiri" care anunta fiecare gest nou pe care il face cel mic? Este clar ca esti un parinte debutant, care abia descopera bucuriile cresterii unui copil si este dornic sa le imparta cu toti cei din jurul lui, indiferent daca informatiile si pozele sunt interesante sau nu. Daca ar fi dupa tine, ai posta fiecare gest al copilului, intrucat toate ti se par cu adevarat coplesitoare si fascinante.  

Nu ai ratat nicio carte cu si despre copii

Biblioteca ta da pe dinafara de carti cu si despre cresterea si ingrijirea copilului si nu sunt acolo doar de "bibelou". Le-ai devorat din scoarta in scoarta, intrucat esti proaspat parinte si nu vrei sa gresesti in modul in care iti ingrijesti prichindelul. Doamne-fereste sa nu folosesti prosoape de bumbac cand il stergi sau ca biberonul sa nu fie anticolici, nu-i asa?!

Ii oferi copilului tot ce este mai scump si mai nou

Atunci cand esti prima data parinte, nu te uiti la cat cheltuiesti pentru jucarii, alimente, hainute sau produse de ingrijire. Mergi pe principiul ca una dintre datoriile parintesti este sa oferi copilului tot ce este mai bun in lume. Cand devii a doua oara parinte, iti dai seama insa ca nu este important sa ii oferi totul, ci doar ceea ce este cu adevarat util pentru el. Iti dai totodata seama ca nu masinuta cea mai scumpa este sursa de bucurie pentru copilul tau, ci timpul petrecut cu el si imbratisarile pline de dragoste sunt cel mai important lucru pe care il asteapta de la tine.

Nu concepi sa stai o zi fara el

Oricat iti recomanda prietenii sa planifici o vacanta in doi alaturi de partenerul tau ori sa abandonezi macar pentru o zi "meseria" de parinte si sa te rasfeti departe de scutece si biberoane, nu reusesti sa te desprinzi deloc de copil. Esti dependenta de el si nu rezisti mai mult de o ora in absenta lui. Este clar ca esti la primul copil. Parintii care au mai multi copii abia asteapta sa gaseasca o "fereastra" in program, pentru a scapa, macar cateva ore, de ingrijirea celor mici si nu spun niciodata NU unei vacante cu prietenii sau cu partenerul de viata.

Stii varsta copilului, in ani, saptamani, zile si... chiar ore

Parintii debutanti au un calendar aparte cand vine vorba de copil. Daca cei care au doi sau trei copii abia daca mai reusesc sa tina minte datele de nastere ale fiecaruia in parte, atunci cand ai un singur copil, monitorizarea anilor care se scurg de la nastere nu este suficienta pentru tine. Atunci cand cineva te intreaba cati ani are copilul tau, tinzi sa raspunzi cu "9 luni, 3 saptamani, 5 zile si aproape 12 ore".

Te panichezi si te rusinezi cand copilul are accese de furie in public

Nimic nu este mai stanjenitor pentru un parinte debutant decat sa fie prins cu garda jos atunci cand copilul are primul lui acces de furie in public. Il vezi dupa chip si gesturi ca este panicat, rosu la fata si ca se scuza neincetat in fata publicului martor la comportamentul "ostil" al micutului. Aceste reactii nu exista la parintii cu experienta, intrucat stiu exact cum sa abordeze copilul sau ce sa faca pentru a preintampina sau diminua manifestarile comportamentale in care se lanseaza atunci cand in are o criza de isterie.

Esti tot timpul obosita si somnoroasa

Grija exagerata pentru copil, incapacitatea de a te detasa de sarcinile parintesti si de a te relaxa, dar si lista interminabila de lucruri de facut prin casa te vor conduce rapid si sigur catre extenuare. Incepi sa te intrebi daca te vei mai bucura vreodata de o sedinta de shopping "ca la carte", daca vei mai citi o carte in viata aceasta si daca vei mai reusi sa dormi macar 6 ore pe noapte.

Mai cunosti si alte semne care "arata cu degetul" spre parintii debutanti? Tu cum iti dai seama ca o persoana este pentru prima data parinte? Spune-ne si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Experienta parinti

Articole recomandate

Citeste si despre