Semne ca esti mult prea stricta cu copilul tau

/ / Modificat: 2018-08-16
Semne ca esti mult prea stricta cu copilul tau

Te intrebi adesea daca esti prea stricta cu copilul tau? Iti faci griji ca asteptarile tale de la el sunt prea mari? Te gandesti ca poate consecintele pe care le aplici sunt prea dure?

Ca parinte, este normal sa te intrebi uneori daca nu ai fost prea stricta cu cel mic sau daca puteai proceda altfel, insa este dificil sa iti dai seama cand esti prea dura si daca comportamentul copilului necesita o atitudine asa de stricta sau nu.

Semne ca esti prea dura cu copilul tau

Iata cateva semne care ar putea sa iti indice ca esti mult prea stricta cu copilul tau:

Ai toleranta zero

Desi este important sa ai niste reguli clare, este la fel de important sa recunosti ca uneori exista si exceptii de la reguli. Decat sa ai o atitudine autoritara indiferent de situatie, mai bine fii dispusa sa ii evaluezi comportamnetul micutului tau in functie de context si de circumstante.

Copilul tau minte des

Desi este normal pentru un copil sa distorsioneze adevarul din cand in cand, cercetarile arata ca o disciplinare stricta ii poate transforma pe cei mici in mincinosi desavarsiti. Daca esti prea stricta, copilul este mai predispus sa minta in eforturile sale de a evita pedeapsa.

Copilul tau are mai multe restrictii decat alti copii

Nu este nimic rau in a avea alte reguli decat au ceilalti parinti, insa daca tu esti cea care este cea mai stricta dintre toti, ar putea sa fie un semn ca ai asteptari mult prea mari de la copilul tau.

Nu ai rabdare pentru prostii

Majoritatea copiilor adora sa faca glumite si prostioare si desi glumitele pot deveni expirate destul de repede si prostioarele te pot enerva, este important sa iti faci timp sa te bucuri de ele din cand in cand.

Iti este greu sa tolerezi lipsa de disciplina a altora

Parintilor care sunt foarte stricti le este dificil sa tolereze lipsa de disciplina a celor din jur incepand cu modalitatea in care profesorul copilului tau isi desfasoara activitatea la ore si terminand cu modalitatea prin care bunica gestioneaza problemele de comportament ale celui mic, insa nu este nimic gresit daca copilul este expus la moduri diferite de disciplinare si la adulti care au alte reguli decat ale tale.

Ai o lista lunga de reguli

Regulile sunt bune, insa prea multe reguli pot deveni nocive pentru cel mic. Pastreaza lista de reguli pe care o impui simpla si tine doar la regulile importante de care vrei ca cel mic sa isi aminteasca. Afiseaza lista ta de reguli in casa, la vedere, ca sa poti sa le evidentiezi atunci cand este cazul.

Copilul tau nu prea are timp de distractie

Multi copii care au parinti stricti alearga de la o activitate la alta, fara sa aiba timp sa se si distreze. Structura este esentiala, insa este important ca cel mic sa aiba si timp liber, sa fie copil, sa se joace si sa se distreze.

Esti cicalitoare

Parintii cicalitori ii impiedica pe copii sa isi asume raspunderea pentru propriul lor comportament. Daca esti cicalitoare cu tot ceea ce face cel mic, de la cum isi face lectiile pana la cum si cand canta la pian, atunci copilul nu va invata cum si cand sa faca aceste lucruri din proprie initiativa.

Iti este greu sa lasi copilul sa faca lucrurile in felul sau

Uneori, parintii mai stricti vor ca cei mici sa faca lucrurile intr-un anumit fel. Insista sa isi faca patul cum considera ei ca este bine, sau sa se joace "adecvat" si desi sunt momente in care copilul are nevoie de instructiuni din partea unui adult, este important sa lasi loc creativitatii si flexibilitatii in relatia voastra.

Lauzi rezultatul si nu efortul

Parintii care sunt stricti nu prea lauda in general, isi rezerva laudele doar pentru perfectiune si niciodata pentru efortul copilului de a atinge acea perfectiune. Daca il lauzi pe cel mic doar atunci cand ia 10 la scoala, sau cand ia locul I la un concurs sportiv, copilul va intelege ca dragostea ta este conditionata de rezultatele pe care le obtine.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre