Reguli din copilarie pe care si parintii ar trebui sa le respecte

/ / Modificat: 2014-04-30
Reguli din copilarie pe care si parintii ar trebui sa le respecte

Copilaria este o perioada a vietii presarata cu reguli si limite, menite sa disciplineze copilul si sa-l ajute sa se descurce in societate ori sa deprinda obiceiuri sanatoase de viata. Nu eziti sa le aplici in procesul de disciplinare si crestere al copilului tau, dar uiti sa le respecti chiar tu, care esti un model de urmat pentru el. Crezi sau nu, unele dintre regulile copilariei iti fac viata mai frumoasa, relaxata si sanatoasa daca le respecti si la maturitate.

Fii ordonat si organizat!

Iti incurajezi copilul in fiecare zi sa-si puna jucariile la loc, sa-si faca curat in camera si sa-si planifice cu atentie activitatile pe care le are de facut intr-o zi. Aceeasi regula menita sa-i faca viata mai usoara copilului tau este valabila si pentru tine.

Invata sa-ti organizezi corespunzator agenda, astfel incat sa nu te trezesti ca viata ta e un haos si ca nu reusesti sa rezolvi nimic din ce iti propui, acumuland cantitati uriase de stres in organism. Strange lucrurile in urma ta si pastreaza curatenia, daca vrei ca cel mic sa-ti urmeze exemplul.  

Mergi la culcare devreme!

Nu crezi ca o astfel de regula ar trebui introdusa si in programul tau, in conditiile in care dormi din ce in ce mai putine ore pe noapte si te simti slabita si obosita tot timpul? Ar trebui sa preiei indemnul pe care i-l repeti continuu copilului tau si sa-ti reorganizezi programul de somn, astfel incat sa te odihnesti mai mult.

Este mai bine sa te trezesti devreme, dimineata, pentru a-ti rezolva treburile restante de seara, decat sa te culci noaptea, tarziu si sa ratezi cel mai important si relaxant somn: dintre orele 22:00 si 24:00.  

Limiteaza-ti timpul petrecut la calculator si televizor!

Programul copilului tau respecta o regula stricta: nu mai mult de 1-2 ore pe zi petrecute la calculator sau televizor. Regula are rolul de a preveni riscul dependentei de aceste dispozitive moderne si pericolele care pandesc copilul in mediul virtual. Insa in timp ce-i faci morala pentru cele 5 minute petrecute in plus la calculator, tu petreci ore in sir pe laptop si nu ratezi emisiunile preferate de la tv.

Pe langa faptul ca oferi un exemplu negativ copilului, este si un obicei nesanatos. Este mai constructiv si benefic sa faci putina miscare fizica, sa iesi la plimbare cu copilul ori sa petreci un timp de calitate impreuna cu el, citind sau jucandu-va impreuna.

Fa pauze scurte si dese!

Faci tot posibilul sa-i cultivi copilului principii sanatoase de viata si sa-l intorci impotriva materalismului sau consumerismului pe care se pune accentul tot mai mult in ziua de astazi. Il incurajezi sa se bucure de lucrurile simple, simbolice si sa fie recunoscator pentru tot ce are, insa o faci impotriva convingerilor tale, care sunt mai materialiste si ambitioase decat credeai.

Incerci sa-ti faci copilul sa se bucure de o felicitare realizata manual sau de floricelele frumoase de pe camp, dar tu te-ai bucura mai degraba la un dar care consta intr-un parfum scump sau o vacanta in insule exotice? Redescopera bucuria din lucrurile marunte alaturi de copilul tau!

Fii generos cu cei din jur!

Numai tu stii cat te-ai luptat cu copilul sa-l convingi sa renunte la egocentrismul specific varstei mici si sa-si imparta jucariile si lucrurile cu ceilalti. Cu atat mai greu a fost sa-l inveti ca astfel de gesturi se fac din generozitate si fara interese ascunse. Descoperi insa ca micutul tau este mai generos sau darnic decat tine, care abia daca te induri sa renunti la fusta sau rochia pe care nu ai mai purtat-o de ani de zile, dar o tii la loc de cinste in sifonier.

De data aceasta, este randul tau sa fii "copil" si sa preiei exemplul micutului, care nu ezita sa daruiasca jucarii si sa le imparta cu ceilalti prieteni!  

Asigura-te ca ai suficiente pauze de relaxare in programul tau!

Nu supraincarci programul zilnic al copilului si te asiguri ca introduci in el cat mai multe pauze de relaxare sau joaca printre activitati si cursuri scolare. Insa te uiti apoi in agenda ta si constati ca abia daca ai timp sa respiri intr-o zi, din cauza numeroaselor lucruri de facut.

Reorganizeaza-ti agenda si, cu toate "sacrificiile", introdu-ti cateva pauze "sanatoase" in program. Aceste momente de respiro ajutala combaterea stresului si la energizarea organismului. In plus, pauzele binemeritate te ajuta sa fii mai productiva in tot ce faci.  

Ce alte reguli din copialrie crezi ca mai pot fi respectate de parinti? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Reguli copii parinti Crestere copii Educatie copii Disciplina copii

Articole recomandate

Citeste si despre