Regula de 3 minute pe care toti parintii ar trebui sa o urmeze

/ / Modificat: 2023-12-15
Regula de 3 minute pe care toti parintii ar trebui sa o urmeze

Tu cat timp petreci cu copilul dupa serviciu? Din punct de vedere tehnic, ai nevoie de aproximativ 30 de minute pentru a-i pregati masa, aproximativ 15 minute pentru a-i citi o carte si doar de o clipa pentru a-l saruta de noapte buna. Cu toate acestea, potrivit expertilor, intre aceste perioade exista 3 minute care pot fi cele mai importante minute ale zilei.

Psihologul Nataliya Sirotich a explicat regula de 3 minute si, potrivit ei, daca urmezi aceasta regula, vei castiga increderea copilului tau chiar si atunci cand va fi adolescent.

Vezi in continuare cum sa folosesti corect aceste 3 minute pentru a ajunge la un nivel de intelegere completa si totala cu copilul tau.

Regula de 3 minute

Aceasta regula spune ca trebuie sa-ti intampini copilul in fiecare zi ca si cum nu v-ati mai fi vazut de mult timp (chiar daca nu v-ati vazut de 5 minute, timp in care ai fost pana la magazinul din colt).

Este foarte important sa cobori la nivelul copilului tau, pentru a fi la nivelul ochilor lui, cand vorbesti cu el. Apoi petrece 3 minute imbratisand copilul si intrebandu-l ce s-a intamplat in timpul in care ai fost plecat. Este deosebit de important sa respecti aceasta regula atunci cand iti iei copilul de la gradinita, de la scoala sau cand ajungi acasa dupa serviciu.

De ce este necesara regula de 3 minute

Potrivit psihologului, in primele minute dupa ce iti vezi copilul, acesta iti va spune toate informatiile pe care si le poate aminti.

Consecintele ignorarii regulii de 3 minute pot varia, in functie de caracterul copilului. Un copil care nu are sansa de a spune totul parintilor, va omite sa le spuna acestora lucruri importante, atunci cand i se va oferi sansa sa vorbeasca.

Iar in decursul timpului, unele fapte nu i se vor mai parea copilului suficient de importante pentru a vorbi despre ele parintilor. In acest caz, parintii ar putea pierde multe lucruri foarte importante.

Alti copii vor continua sa povesteasca toata seara despre cum a fost ziua lor, reamintindu-si de fiecare data fapte noi, pentru ca in cele din urma sa aiba o poveste completa. Parintii unui astfel de copil risca, de asemenea, sa nu auda prea multe lucruri, deoarece, pentru ei, un copil vorbaret va deveni in cele din urma un zgomot de fundal.

Recomandari suplimentare

Este important sa retii ca regula de 3 minute nu inseamna ca ar trebui sa petreci doar 3 minute pe zi cu copilul. Aceasta inseamna ca trebuie sa petreci 3 minute cu el imediat ce v-ati intalnit, pentru a te asigura ca auzi tot ce are copilul mai important sa-ti spuna.

De asemenea, pentru a ajunge la un nivel de intelegere completa cu copilul tau poti urma aceste recomandari de la psihologi:

  • In fiecare zi petreceti un timp impreuna, facand o activitate care sa va faca placere, atat tie, cat si copilului.
  • Lasa-ti copilul sa inteleaga ca il asculti. De exemplu, poti sa repeti informatiile pe care ti le-a spus pentru a te asigura ca ai inteles totul corect.
  • Nu afisa un fals entuziasm.
  • Revino la discutie un pic mai tarziu, demonstrandu-i ca iti amintesti ce ti-a spus mai devreme.
  • Evita argumentele lungi si inutile, chiar daca acestea sunt evidente pentru tine. Spune-i doar atat copilului: "Bine, inteleg ca nu esti de acord cu mine".

Tu cum iti petreci timpul cu copilul tau? Poate ca deja urmezi instinctiv regula de 3 minute si asculti mereu tot ce are de spus copilul tau. Lasa-ne parerea ta intr-un comentariu.

Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parenting Reguli Abc parenting modern Model parenting

Articole recomandate

Citeste si despre