Prosperitatea si saracia depind de educatia primita acasa

/ / Modificat: 2020-02-25
Prosperitatea si saracia depind de educatia primita acasa

Sansele ca, la maturitate, copilul tau sa devina un om prosper sau un om sarac depind de educatia pe care acesta o primeste acasa. O schimbare de optica in felul in care tu iti educi copilul ar putea face diferenta.

Zeci de milioane de oameni traiesc in saracie extrema in intreaga lume, fara a avea un acoperis deasupra capului, acces la educatie sau o alimentatie decenta. Guvernele din mai toate tarile lumii elaboreaza strategii de impulsionare a economiei, programe sociale, crec salariul minim.

Din nefericire, insa, sunt tot mai multe voci care sustin ca acordarea de ajutoare sociale are un efect invers decat cel scontat: oferindu-le oamenilor ceea ce le lipseste, nu le oferi tocmai impulsul necesar pentru a se dezvolta si a face eforturi de a-si imbunatati traiul. Asistatii social se multumesc sa traiasca din ajutorul primit, ba, mai mult, incep sa considere ca este obligatia altora sa-i ajute, in loc sa caute solutii pentru a iesi din saracie. Aceasta imagine la scara larga poate fi restransa pana la nivelul celulei societatii: familia.

Ca parinti, ne regasim de multe ori in situatia statului: de a cauta in permanenta resurse pentru a le oferi copiilor tot ce le lipseste. Deseori numaram banii din portofel in incercarea de a-i dramui cat mai bine. Si atunci te intrebi cum, desi muncesti mult, nu reusesti sa te imbogatesti, desi altii, cu aceleasi studii ca ale tale, cu aceeasi pregatire, au reusit sa o faca. Unde se face diferenta? La mentalitate.

Cum iti educi copilul sa devina bogat

Parintii cu viziune spre prosperitate nu isi "programeaza" copiii sa astepte sa li se dea, ci ii invata sa genereze.

Cand iti doresti sa fii bogat, solutia nu este sa ii invidiezi pe cei care sunt deja, ci sa gasesti cheia succesului singur sau cu ajutor. Trebuie sa ai curaj, sa inveti sa pui deoparte, sa investesti si, foarte important, sa o faci in mod disciplinat si inteligent.

A te imbogati nu inseamna sa iti dea cineva o suma mare de bani si tu sa traiesti linistit. A obtine bani si bunuri de valoare presupune sa muncesti si sa gandesti caile prin care sa iti poti asigura o viata prospera.

La fel trebuie sa le explicam si copiilor. Cand fiul sau fiica ta vor un nou joc video, un telefon performant sau orice alt bun de valoare, ar fi bine sa nu te conformezi imediat, ci sa va ganditi impreuna care ar fi cea mai buna cale de a obtine ceea ce isi doreste.

O solutie ar fi sa economiseasca din banii de buzunar pe care ii primeste. O alta cale ar fi sa gaseasca o cale de a inmulti banii pe care ii primeste sau de a castiga mai multi. Este cel mai bun moment sa-ti inveti copilul ca trebuie sa aiba o mentalitate orientata catre a produce si a se dezvolta. Pe viitor ii va fi de folos in lupta cu obstacolele, in care va trebui sa se concentreze pe scopul final.

Daca vei reusi sa-l inveti din copilarie despre valoarea banului si despre modalitatile de a-l obtine, va invata sa-si foloseasca abilitatile si va avea o alta viziune asupra vietii.

Idei practice care formeaza o mentalitate productiva la copii

Copiii trebuie sa stie ca nu trebuie doar sa astepte sa li se indeplineasca dorintele, ci ca pot sa puna si ei umarul la acest lucru. Invata-i ca, desi sunt prea mici sa munceasca, au solutii pe care le puteti discuta impreuna:

1. Pot vinde lucruri de care nu mai au nevoie

Camera lor este cu siguranta plina de jucarii pe care nu le mai baga in seama sau de haine pe care nu le poarta, desi sunt aproape noi. Cum vanzarea de obiecte second hand la mica publicitate este in floare, puteti conveni impreuna de ce s-ar putea lipsi si puteti posta anunturi care ii vor ajuta sa castige un ban, dar si sa isi faca curat in camera. In plus, vor invata sa aiba grija de bunurile lor si sa le pastreze intr-o conditie buna, pentru ca ulterior sa le poata valorifica.

2. Pot primi recompense banesti pentru anumite treburi pe care le fac in casa sau in vecini

Ai putea sa-i platesti daca te ajuta la curatenie sau daca au grija de un frate mai mic cat timp voi, parintii, sunteti ocupati sau plecati de acasa. Pot fi recompensati daca plimba animalul de companie sau daca tund iarba in curte, daca stati la casa.

Si copilul, si parintii au de castigat

Nu te gandi ca este prea mic pentru a fi responsabilizat astfel, ci gandeste-te ca aceasta este mentalitatea specifica parintilor bogati. Odata ce copiii vor invata sa produca singuri bani pentru a obtine lucrurile pe care si le doresc vor intelege si alte lucruri:

- sa aprecieze ceea ce au la justa valoare si sa aiba mai multa grija de bunurile lor

- sa aprecieze efortul depus de parinti pentru a le oferi ceea ce isi doresc

- sa puna mai mult pret pe timpul si pe efortul lor.

Este relaxant sa iti petreci o dupa amiaza intreaga uitandu-te la un film sau jucand diferite jocuri online sau offline, dar asta nu aduce niciun castig. Dezvoltandu-si spiritul "antreprenorial", copiii vor invata sa isi gestioneze mai bine timpul si sa fie mai productivi.

Taguri Educatie Bogatie

Articole recomandate

Citeste si despre