Orice parinte ar trebui sa vada asta inainte sa posteze o poza cu copilul pe Facebook

/ / Modificat: 2018-04-17
Orice parinte ar trebui sa vada asta inainte sa posteze o poza cu copilul pe Facebook

Tu cat de des postezi poze cu copilul tau pe Facebook sau Instagram? Sau si mai important, ce poze postezi pe Facebook si Instagram cu copilul tau? O organizatie non-profit avand ca obiect prevenirea abuzului minorului a lansat recent campania Kids For Privacy, menita sa ofere perspectiva copilului referitor la societatea actuala, in care fiecare amintire este documentata pe Facebook sau Instagram.

Parintii din generatia iPhone incarca tot mai des poze ale copiilor lor in mediul virtual, fara a constientiza pericolul care ii pandeste pe cei mici si usurinta cu care poze "inocente" pot fi exploatate de traficantii de sex.

Conventia cu privire la drepturile copilului, adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite, reprezinta un parteneriat intre politie, fundatii caritabile, experti criminalisti, procurori si institutiile de protectie ale copilului, care colaboreaza in vederea stoparii exploatarii de minori. Desi o parte a acestei colaborari are ca scop prinderea si pedepsirea agresorilor, organizatia depune eforturi in prevenirea abuzului contra minorilor, inainte ca acesta sa se intample.

Parintii nu constientizeaza pericolul expunerii online

Majoritatea parintilor, conform organizatiei, posteaza in mediul virtual pana la 1500 de poze ale copilului, inainte ca acesta sa fi implinit varsta de cinci ani. Mai mult, 89% dintre parinti nu au verificat setarile de confidentialitate ale retelelor de socializare in ultimul an de utilizare, ceea ce inseamna ca multe din pozele postate cu hashtag, cum ar fi #primabaita, pot fi vazute de oricine scaneaza astfel de postari.

Campania @KidsForPrivacy isi propune sa ii faca pe parinti sa realizeze ca nuditatea copiilor nu este draguta sau amuzanta atunci cand este postata online.

Pentru a taia din elanul parintilor in supraexpunerea celor mici, organizatia desfasoara o campanie care le solicita acestora sa utilizeze aceleasi hashtag-uri, dar care sa contina poze diferite - in care fata celui mic sa fie acoperita de semne care fac apel la dreptul la confidentialitate, in asa fel incat pedofilii si traficantii de sex vor vedea aceste poze atunci cand scaneaza hashtagurile in cautarea urmatoarei victime, iar parintilor care inca posteaza poze ale celor mici fara nici un filtru sa le poata fi atrasa atentia.

"Campania @KidsForPrivacy nu este menita sa invinovateasca parintii, astfel incat ei sa nu mai posteze momente frumoase din viata de familie. Incercam doar sa educam parintii in ceea ce priveste continutul a ceea ce posteaza referitor la copiii lor", spune fondatoarea organizatiei, Carly Yoost.

Campania mentioneaza ce hashtag-uri trebuie boicotate

Pentru ca de multe ori parintii nu isi dau seama de ce pericole s-ar putea ascunde in spatele postarilor lor, organizatia atrage atentia asupra unui numar de o suta de hashtag-uri problematice, care ar trebui evitate. Acestea includ: #baitacopilului, #iiplaceinpieleagoala, #dezbracat, #nuisipoatetinehainelepeel, #bebelusgol, precum si alte hashtag-uri de acest fel.

Daca totusi postezi o poza cu cel mic, pune-ti aceste 4 intrebari

Conform organizatiei, 90% dintre copii au o prezenta pe site-urile de socializare pana sa implineasca doi ani, iar ceea ce se posteaza despre ei la varste fragede, conteaza.

Atunci cand te gandesti sa postezi o poza cu cel mic pe Facebook, Instagram sau pe alt canal de social media, trebuie sa fii constienta de faptul ca nu mai poti detine controlul asupra fotografiei publicate. Ce se posteaza in social media, ramane pe Internet indiferent de setarile profilului tau, ale fotografiei si indiferent daca te razgandesti si stergi poza imediat cum ai publicat-o.

Prin urmare, inainte de a posta o poza cu copilul tau in mediul virtual (sau orice alta fotografie personala) pune-ti urmatoarele intrebari:

  • De ce public aceasta fotografie? 
  • Copilul meu ar vrea ca o astfel de fotografie sa fie postata si vazuta de toti cunoscutii (si necunoscutii)?
  • Cum va afecta aceasta fotografie viitorul copilului meu? 
  • Fotografia pe care urmeaza sa o postez, este material pentru pedofili? Multi dintre predatorii sexuali existenti in societatea de astazi se ascund in spatele unor masti care ofera siguranta parintilor: profesori, antrenori, medici, formatori. Atunci cand postezi o poza a copilului tau care tie ti se pare inocenta, alti ochi ar putea sa o priveasca intr-o perspectiva diferita de a ta, motiv pentru care este bine sa previi astfel de situatii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Poze cu copilul pe facebook

Articole recomandate

Citeste si despre