Lucruri simple prin care iti poti face copilul sa se simta special

/ / Modificat: 2017-05-17
Lucruri simple prin care iti poti face copilul sa se simta special

Copiii nu au nevoie de surprize grandioase, petreceri si excursii scumpe pentru a se simti speciali. Lucruri si gesturi marunte conteaza pentru ei mult mai mult decat ti-ai putea imagina. Nu trebuie sa-i cumperi ultimul gadget lansat pe piata si nici sa stati o saptamana la Disneyland ca sa-i arati micutului tau ca ocupa un loc special in inima ta.

Psihologii spun ca in locul placerilor materiale, pentru copii conteaza mai mult sa fie respectati si ascultati. Iata cateva lucruri prin care iti poti face copilul sa se simta special si care te vor face si pe tine sa te simti bine.

O dimineata deosebita

Dimineata da tonul intregii zile, iar daca exista tensiune si graba in ritualurile de pregatire pentru o noua zi, copilul se va simti mai putin important decat celelalte elemente din agenda parintilor.

timp_de_calitate_familie_copii

In locul gesturilor repezite, rezultate ale presiunii timpului care planeaza asupra noastra in fiecare dimineata, rezerva-ti cateva minute pentru micutul tau atunci cand il trezesti. Nu e nevoie de prea mult timp, doar 5-10 minute. Cand il trezesti il mangai incet si te joci un pic cu el, sau, cat timp tu iti bei cafeaua, el isi bea laptele si va uitati impreuna la o emisiune matinala.

Trezeste-te cu 15 minute mai devreme pentru a avea timpul necesar si pentru astfel de momente alaturi de micutul tau. Dimineata la prima ora este un moment propice pentru a va juca si a-l alinta putin. Este o modalitate placuta de a incepe ziua atat pentru tine cat si pentru copil pentru ca apoi sa iesiti pe usa cu totii si sa fiti incarcati de energie pozitiva.

Imbratisari si alintari

Psihologii atrag atentia asupra faptului ca atingerile fizice sunt foarte importante deoarece vor crea o conexiune intre voi. Profita de orice ocazie ai pentru a-l imbratisa, a-l mangaia sau a-l gadila.

Orice moment petreceti impreuna poate fi unul potrivit pentru a-ti mangaia copilul. Spre exemeplu, daca duminica v-ati facut un obicei din a va uita la filme impreuna, cat stati pe canapea urmarind filmul poti sa il mangai incet pe par si pe frunte in timp ce el isi lasa capul pe umarul tau.

Povesti speciale pentru ei

Copiii adora sa fie in centrul atentiei si se vor simti tare bine daca le vei citi in locul povestilor clasice cu zane si printi, povesti in care protagonisti sunt chiar ei. Incearca sa scrii tu povestile in loc sa le citesti din cartile pentru copii, iar eroii din aceste basme sa fie chiar copiii tai.

dragoste_mama_copii

Ii va face sa se simta foarte bine si cu siguranta dupa o prima lectura vor vrea sa asculte si restul povestilor din "volum".

Cere-le ajutorul

E relativ usor sa faci tu totul pentru copilul tau si sa-l excluzi din treburile zilnice pentru a nu te incurca si pentru a nu mai pierde timpul cu explicatii, insa daca ii ceri ajutorul il vei face sa simta important. Bineinteles, acest lucru ii va prinde bine mai tarziu cand va creste si va trebui sa participe la treburile casnice.

Lasa-l sa te ajute sa faci cumparaturile, sa gatesti sau sa faci curatenie in casa. Lui ii va placea si tie iti va prinde bine ajutorul.

Incalca regulile

Cateodata este distractiv sa incalci regulile, iar copiii se vor simti tare bine daca ii lasi sa manance clatite cu dulceata inainte de culcare sau daca ii lasi sa stea pana mai tarziu si sa se uite la un film cu voi.

O mica iesire in afara regulilor de zi cu zi nu are cu ce sa strice sau sa deregleze programul obisnuit, iar daca din cand in cand il lasi pe micutul tau sa manance mai multe dulciuri decat de obicei sau il lasi o ora in plus la televizor, nu ai de ce sa-ti faci griji.

Distractie inainte de culcare

Seara, cand toate treburile sunt terminate si toata lumea se pregateste de culcare ese momentul perfect pentru a petrece ceva timp cu micutul tau. Aseaza-te in pat langa el si discutati despre orice. Parintii se impart zilnic intre zeci de activitati, asa ca la finalul zilei putin timp petrecut doar cu micutul le va prinde bine si parintilor si copilului.

familie_fericita_dragoste

O repriza de gadilat, de joaca sau de cantat inainte de somn va fi exact ce are micutul nevoie pentru a adormi linistit. In acelasi timp, il va face pe copil sa te vada mai apropiat de el si de preocuparile lui si nu intotdeauna drept un personaj din lumea adultilor incarcat de probleme si fara chef de joaca.

La fel de bine puteti sa profitati de baia de seara pentru a va juca putin, cat timp micutul e in cada cu ratustele te poti lasa prada jocurilor si bunei dispozitii.

Vocalizeaza-ti sentimentele

Nu ezita sa-i spui copilului tau ca il iubesti sau ca te-a facut sa te simti mandra de el. Mai mult decat atat, concentreaza-te pe persoana lui pentru a-l ajuta sa-si cladeasca increderea in fortele proprii si respectul de sine. In loc de "sunt mandra de tine" spune "cred ca esti tare mandru de tine".

De asemenea, va ajuta la intarirea increderii in sine daca il lauzi in fata unor prieteni sau rude. O idee este chiar sa il lasi sa auda "din greseala" cum il lauzi la telefon bunicii sale. Il va face sa se simta bine si va avea o importanta chiar mai mare decat daca ii spui chiar lui cat de mult il apreciezi.

Acorda atentie lucrurilor marunte

Specialistii in psihologie pediatrica spun ca pentru copii sunt deosebite si au o mare valoare lucruri si gesturi care pentru noi, adultii, nu au atat de multa importanta. Spre exemplu, faptul ca ii pui o porecla simpatica il va face pe copil sa se simta special, dar si mici biletele pe care le lasi la indemana lui, pe perna sau pe biroul unde isi face temele si pe care scrii diverse mesaje precum "spor la teme" sau "noapte buna".

Danseaza cu micutul tau, joaca-te cu el, gateste-i mancarea preferata din cand in cand, plimbati-va impreuna in parc, mergeti la cinema la un film. O activitatea care presupune putin efort din partea ta poate fi foarte importanta pentru copilul tau, mai ales daca de obicei nu te bucuri de prea mult timp liber.

Puteti face chiar si o escapada surpriza in weekend. Il iei direct de la scoala sau de la gradinita cu bagajele facute si dati o fuga pana la munte, la mare, la bunici, oriunde. Sigur ii va placea o iesire din cotidian.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dragoste copii Parinti

Articole recomandate

Citeste si despre