La ce sa te astepti cand aduci acasa cel de-al doilea copil

/ / Modificat: 2016-02-02
La ce sa te astepti cand aduci acasa cel de-al doilea copil

A doua sarcina si al doilea copil reprezinta provocari cel putin la fel de mari pentru parinti ca si in cazul primului bebe. Odata cu venirea pe lume a celui de-al doilea copil grijile unui parinte se dubleaza, iar in timp ce avem grija de nou-nascut, trebuie sa nu-l neglijam nici pe fratele sau sora mai mare.

Fiecare copil este unic in felul lui

Multi parinti considera ca la al doilea copil lucrurile vor sta la fel ca si la primul, ca stiu deja ce au de facut si stiu deja ce inseamna sa ai un copil. Acest fapt este partial adevarat. Da, vei sti deja unele lucruri, insa copiii nu se comporta la fel, chiar si daca sunt frati.

Un lucru pe care il uita adesea parintii cand aduc pe lume cel de-al doilea copil este legat de faptul ca ei insisi sunt schimbati si vor reactiona diferit in anumite situatii. La al doilea copil nu vei mai avea aceeasi rabdare, iar responsabilitatile tale vor fi si mai mari, astfel incat experienta este una cu totul noua.

Nu doar ca aveti de-a face cu o personalitate diferita fata de cea a primului copil, dar si voi sunteti diferiti, asa incat nu trebuie sa comparati mereu prima sarcina cu cea de-a doua si nici primul copil cu cel de-al doilea. Nu este nici mai bine, nici mai rau, ci doar altfel.

Si atitudinea ta ca parinte va fi diferita fata de cea pe care ai avut-o in cazul primului copil. Daca la primul ai avut nopti nedormite din cauza unui stranut, nu stiai daca apa pentru baita sau laptele din biberon au temperatura potrivita si stateai cu ochii pe bebe 24 din 24, in cazul celui de-al doilea vei fi mai relaxata.

Felul in care se schimba dinamica in familia voastra dupa venirea pe lume a celui de-al doilea copil depinde mult si de diferenta de varsta dintre ei. O diferenta mica de ani intre frati se traduce printr-o relatie mai stransa intre ei, dar si in responsabilitati dublate pentru parinti.

Momentul celui de-al doilea copil ii va prinde si pe parinti in stadii diferite ale vietii, mai ales din punct de vedere al carierei - o functie mai importanta decat in trecut si responsabilitati crescute la birou, dar si un venit mai mare si un job mai stabil.

Fratele mai mare si gelozia fata de bebelus

Una dintre problemele cu care se confrunta parintii atunci cand in familia lor apare al doilea copil este cea legata de gelozia fratelui mai mare. Copilul mai mare se va simti adesea neglijat si ii va lipsi atentia de care se bucura inainte sa apara bebelusul in viata lor.

Pentru a intelege ce simte copilul mai mare nu trebuie decat sa te gandesti la cum te-ar afecta pe tine o situatie in care persoanele care cu cateva zile inainte erau in continuu cu ochii pe tine si se ingrijeau de orice dorinta a ta devin brusc indiferente si preocupate de altcineva. Este absolut normal ca fratele mai mare sa fie luat prin surprindere de prezenta noului copil in familia voastra.

Gelozia fata de fratele mai mic se va manifesta prin iesiri galagioase menite sa-ti atraga atentia, dar si prin plansete sau excese de afectiune.

Daca vrei ca primul tau nascut sa nu se simta neglijat odata ce vine pe lume cel de-al doilea copil, pregateste-l in prealabil pentru aceasta schimbare. Vorbeste-i despre noul membru al familiei si despre ce vor putea sa faca impreuna ei doi. Citeste-i povesti sau alege un film pentru copii in care personajele principale sa fie doi frati care se inteleg de minune.

Odata ce devine frate mai mare da-i un rol si o responsabilitate. Copiii isi doresc sa fie tratati ca adulti si vor sa stie ca sunt o veriga importanta a familiei voastre. Spune-i ca odata ce vine pe lume fratele lui el este responsabil cu distractia si cu alegerea jucariilor pentru bebe. Faceti impreuna pregatirile pentru venirea pe lume a celui de-al doilea copil: alegeti hainutele impreuna si ganditi-va cum sa-i decorati camera.

Nu te astepta ca fratele mai mare sa fie foarte afectuos la inceput cu fratele mai mic, ii va lua putin timp sa se obisnuiasca. Ai rabdare cu el si nu uita sa-ti rezervi timp si pentru activitatile de care aveati parte impreuna inainte sa vina pe lume cel de-al doilea copil.

Cum sa te pregatesti inainte sa aduci acasa al doilea copil

Doi copii inseamna responsabilitate dubla, iar cand unul dintre ei este nou-nascut, timpul devine resursa ta cea mai de pret.

Cand intri in ultima luna de sarcina incepe sa faci proviziile necesare pentru a face fata perioadei care vine. Cumpara gustari ambalate pentru o perioada mai lunga de timp, astfel incat sa-i potolesti foamea rapid primului copil in timp ce esti ocupata cu cel mic.

Fa provizii de carne, legume si fructe si pune-le in congelator. Se dezgheata usor si nu trebuie decat sa le pui in cuptor ca sa obtii repede o masa pentru intreaga familie.

Tu si partenerul tau trebuie sa impartiti sarcinile foarte bine, asa incat sa faceti fata tuturor nevoilor familiei voastre marite. Stabiliti cine si ce face inainte sa vina pe lume bebelusul.

Ce schimbari au aparut in viata si in familia ta cand a venit pe lume al doilea copil? Cum le-ai facut fata celor doi copii si cum a reactionat fratele mai mare dupa venirea pe lume a fratelui mai mic? Povesteste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Al doilea copil Gelozie copii Frati

Articole recomandate

Citeste si despre