Draga parinte, supravegheaza-ti copilul pe Internet!

/ / Modificat: 2018-01-15
Draga parinte, supravegheaza-ti copilul pe Internet!

- Trebuie neaparat sa-mi cumperi si mie un squishy!

Uimirea de pe fata mea arata si ca habar n-aveam ce naiba e ala un "scuishi" si, mai ales, ca nu stiu de unde a venit fii-mea cu ideile astea. M-a lamurit ea repede: "de la vloggerita Irina Columbeanu! Are unul sub forma de inghetata! Stai sa-ti arat!"

Asa am avut o revelatie: habar n-am la ce se uita fii-mea pe YouTube. Mai verific din cand in cand, dar ma uit doar la numele clipurilor, nu ma uit la ele. I-am explicat de multe ori care-i treaba cu internetul, i-am explicat ca nu toti oamenii sunt ceea ce par. Squishy-ul ala este inofensiv, e doar o jucarie, dar cred ca este semnalul ca trebuie sa imi aloc mult mai mult timp pentru a verifica ce face fata pe internet.

copii-tableta

Dupa acest episod, mi-a aparut in fata o stire despre Logan Paul. Nu stiti cine este? Nici eu, dar se pare ca il stiu alte milioane de oameni din intreaga lume, in special copii si adolescenti. Este un vlogger american urmarit de 16 milioane de persoane pe Facebook, tot de atatea pe Instagram si YouTube si de vreo 4 milioane pe Twitter. Evident, marea lor majoritate sunt adolescenti. Logan are doar 22 de ani. In general, nu face lucruri rele, dar intr-o clip publicat acum cateva saptamani a sarit calul intr-un mod care a socat lumea.

S-a gandit, probabil, sa fie si mai celebru decat este si a vrut sa faca un filmulet care sa-i aduca si mai multi fani. S-a dus in Japonia, intr-un loc sinistru, in padurea Aokigahara, unde oamenii vin sa se sinucida. Nici macar oficialitatile japoneze nu mai dau cifre exacte cu privire la numarul celor care aleg sa faca astfel de lucruri pentru ca situatia a scapat deja de sub control. Si baiatul asta s-a dus acolo sa filmeze cadavre. Nu doar ca a facut asta, dar s-a si apucat sa faca si tot felul de glume. In nici macar o zi, 24 de milioane de oameni au vazut filmul. 

copii-pericole-internet

Evident ca toata lumea, inclusiv parinti ai caror copii sunt la curent cu tot ce se intampla in mediul online, l-au criticat pe Logan, iar el a sters filmul. Dar raul deja era facut. Chiar si-a cerut si scuze, spunand ca nu a facut acel clip pentru vizualizari sau pentru si mai multa popularitate. La ce bun? Printre urmaritorii fideli ai lui Logan Paul, care il considera un model demn de urmat, putea fi si copilul meu sau al tau.

Nu te culca pe-o ureche cu gandul ca vloggerii de la noi sunt simpli amatori care sunt pusi doar pe caterinca si prezentare de produse. Putem numara pe degetele de la o mana influencerii romani care sunt constienti de responsabilitatea care atarna pe umerii lor atunci cand publica un clip pe YouTube sau un story pe Instagram. Din pacate, nu putem controla faptul ca, peste noapte, apar in online tot mai multi tineri care nu isi dau seama de modul in care actiunile lor ii influenteaza pe urmaritorii lor. Maine sau poimaine copiii nostri vor afla ca vloggingul nu are granite si, cand vor invata suficient engleza, vor incepe sa urmareasca si ce-i pe-afara.

copil-internet

Si faptul ca-ti cere o amarata de jucarie nu-i nimic. Dar, iata, va vedea niste filmulete care-i vor da lumea peste cap. Poate va spune "Doamne, ce-o fi avut si asta-n cap?" si va veni sa-ti arate si vei avea posibilitatea sa-i explici. Sau poate se va duce la prietenii lui si vor rade impreuna si nu vor afla cat de gresit este. Sau poate se va speria atat de tare, ca se va inchide in camera lui si, cu mintea lui de copil, va considera ca este normal sa-ti iei viata singur, ca doar a aratat baiatul ala pe YouTube un loc special din Japonia unde se intampla asta. Poate va cauta pe Google si cine stie peste ce va da. Si tu nu vei sti niciodata de ce s-a inchis in el, de ce e poate mai trist, mai ingandurat. Poate nici n-ai timp sa observi.

Sincer, nici nu stiu care-i cea mai buna solutie. Discutiile cu copilul mi se par cele mai eficiente, la fel cum cred ca tinandu-l aproape cu dragoste este esential. Dar uneori lasam garda jos si ne gandim ca nu o sa ni se intample tocmai noua. Nu-i asa, copiii nostri stiu ce-au de facut ca doar le spunem in fiecare zi si cand ii intrebam ce fac ne raspund "bine". Dar nu-i asa! Ba chiar cred ca nu-i deloc asa.

Urmariti impreuna cu ei vloggerii care lor le plac, vedeti ce spun ei, ce conceptii au, discutati cu copiii despre ele. Poate aveti noroc si sunt inofensivi si incearca sa-i convinga sa cumpere squishy. Sau poate le arata o padure cu oameni spanzurati ca si cand acest lucru ar fi normal.

Tu stii ce face copilul tau pe internet? Daca nu, afla chiar azi!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Acces internet copii Pericole internet copii Copiii si internetul

Articole recomandate

Citeste si despre