Cum sa te lauzi cu copilul, fara sa atragi antipatia celor din jur

/ / Modificat: 2018-06-28
Cum sa te lauzi cu copilul, fara sa atragi antipatia celor din jur

Din momentul in care oamenii au reusit sa scoata primele cuvinte articulate, lauda de sine nu a intarziat sa apara. "Imi pare rau ca am intarziat la cina, a trebuit sa ma lupt pe drum cu cativa dinozauri. Ah, frumoasa pestera. Nu ai inca foc?!? L-am inventat eu! Da-mi voie sa-ti arat cum se face."

Starea mea de mama casnica a implicat nenumarate ore de discutii cu alti parinti. Omorarea timpului la un loc de joaca sau la seminarii de parenting a implicat conversatii lungi si detaliate despre progresele copiilor.

Imi amintesc un tata care vorbea incontinuu despre cat este de genial fiul sau. Vorbea foarte entuziast despre toate lucrurile fantastice pe care juniorul le-a spus sau facut, atunci cand nimeni nu era in jur. Insa conversatia s-a incheiat brusc cand micul geniu a incercat sa-si indese in gura gainat de porumbel, ca si cum ar fi fost un baton de ciocolata.

Acum, fiecare parinte este vinovat cand se lauda cu realizarile copiilor, pentru ca nu face altceva decat sa arunce o umbra pe realizarile progeniturilor lui. Exista o mare diferenta intre a fi mandru de copilul tau si a fi dornic sa le spui altora si sa fii un laudaros.

"Copiii nostri sunt reprezentarea noastra, dar la o oarecare distanta", explica F. Diane Barth, psihoterapeut. "Adesea parintii simt ca este in regula sa se laude cu copiii lor, atunci cand simt ca nu este in regula sa se laude pe ei insisi. Deci unul dintre motivele pentru care se lauda este ca vor de fapt sa spuna: "Doamne-Dumnezeule! Uite ce am creat! Nu este minunat? Aceasta este o modalitate indirecta sau, uneori, nu atat de indirecta, de a se manifesta."

Atat timp cat nu vorbesti la superlativ de realizarile copilului tau este important sa intelegi cand si cum sa raspandesti vorba despre briliantul tau fiu sau fiica.

Cunoaste-ti publicul

Raspunsul corect la intrebarea "si ce mai faci?" nu este sa enumeri realizarile recente ale progeniturii tale. Pentru a nu parea un laudaros, asteapta o oportunitate in conversatie pentru a mentiona ca cea mai tanara fiica a ta negociaza in prezent discutiile de pace intre SUA si Coreea de Sud.

Toata lumea se asteapta sa afle noutati despre copii, dar daca sporovaiesti mai mult de un minut pe aceasta tema, laudatul trece incet de la onest la enervant. La fel ca in orice conversatie, este important sa urmaresti semnele faciale si corporale. Daca simti ca o poveste dureaza prea mult, probabil ca ai trecut deja cu cateva minute peste timpul adecvat.

De asemenea este important sa-ti amintesti ca nu toata lumea este interesata de copilul tau - si asta este bine. "Este esential ca parintii sa creada ca micutii lor sunt speciali, dar este la fel de important sa recunoastem ca alti oameni nu gandesc neaparat la fel despre copiii nostri", spune Barth. "Este util sa ne amintim ca, probabil, oamenii care iti vor lauda copiii vor fi cei care au investit in ei - sotul, bunicii copiilor si copiii insisi".

Alti parinti se vor lauda si ei. Asa ca taci si asculta

In schimbul natural de replici, este important sa asculti cealalta persoana. Ciudat concept, nu? Barth sugereaza sa faci acest lucru atunci cand esti dornic sa impartasesti noutati despre copiii tai.

"Daca simti nevoia sa te lauzi cuiva, asigura-te ca ii acorzi timp egal pentru a se lauda cu proprii copii. Si gandeste-te la ceva care sa admiri la copiii partenerului de conversatie.

Dupa ce un parinte impartaseste noutatile, nu veni cu o poveste care sa faca sa paleasca prin comparatie stirea. Nimanui nu-i place o abordare superioara.

Tine laudele departe de retelele de socializare

Facebook, Twitter si aproape toate platformele sociale au fost inventate pentru a le spune celorlalti exact ce se petrece in viata ta, in fiecare moment al zilei. Cand oamenii imbatranesc, vorbesc despre copiii lor.

Social media este casa "laudelor umile" si al declaratiilor modeste, cu singurul scop de a atrage atentia asupra unei realizari. Platformele sociale sunt un loc sigur in care parintii aduc omagii copiilor lor uimitori, fara sa stie cand este suficient sau cand este prea mult.

Nu posta ceva doar cu intentia de a te lauda pur si simplu. Dar daca simti ca trebuie neaparat sa faci acest lucru, consulta-te inainte cu partenerul de viata sau cu cel mai critic prieten pentru a vedea reactia lor. Vei avea imediat un raspuns sincer.

Nu in fata copiilor

In afara de eventualitatea ca alti parinti sa simta ca pustii lor sunt inferiori, lauda cu copiii de fata nu este un lucru la fel de bun pentru increderea lor, precum pare.

"Este sanatos si important ca parintii sa fie mandri de copiii lor", explica Barth. "Dar lauda de fata cu copiii aduce aceleasi probleme ca lauda de sine si are acelasi impact asupra copiilor tai. Ii poate face sa se simta mandri, dar poate si sa-i faca sa se simta si rusinati sau jenati. De asemenea, copiii ar putea sa imite comportamentul si sa creada ca lauda este acceptabila.

Nu uita: nu totul este demn de lauda

Fireste, fiecare tata si mama crede despre copilul lor ca este copilul de aur. De obicei se intampla acest lucru deoarece expunerea lor la alti copii este limitata. Fiecare copil poate face lucruri uimitoare si diferite, dar nu fiecare realizare merita un monolog de 20 de minute pentru colegii de munca.

Nu este o ideea buna sa te lauzi cu oricare dintre urmatoarele lucruri, cu exceptia cazului in care copilul le stapaneste imediat ce a iesit din pantece: face singur la olita, primii pasi, primele cuvinte, tot ce are de-a face cu procentele si dimensiunile corporale, recunoasterea culorilor, cunoasterea alfabetului sau orice lucru, pe care fiecare om il invata sa-l faca pana la urma. Le poti mentiona! Grozav! Doar nu te lauda cu ele. Este prea mult.

Pastreaza echilibrul!

Fiecare parinte doreste sa spuna lumii intregi ca pustiul lui este special, si asa si trebuie. Dar ideea este ca trebuie sa pastrezi un echilibru. Exista o diferenta intre a fi incredibil de impresionat de realizarile copilului tau si a vorbi despre copilul tau pana in punctul in care toata lumea crede ca esti infumurat.

"Este important ca parintii sa fie mandri de copiii lor si sa le spuna ca sunt mandri de ei", afirma Barth, "dar daca spui in mod repetat unui copil cat este de special, acesta ar putea creste fara sa aiba capacitatea de a-si gestiona defectele."

Laudarea copiilor, mai ales atunci cand acestia pot auzi discutia, i-ar putea face sa simta ca nu pot face niciodata o greseala. S-ar putea sa le fie teama sa nu va dezamageasca.

Daca arzi de nerabdare sa-i spui unei cunostinte cat de minunat este copilul tau, lasa-l pe pustiul tau sa poarte cea mai mare parte a discutiei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lauda copii Laudarea copilului Greseli in laudarea copilului

Articole recomandate

Citeste si despre