Cum sa pregatesti copilul repede atunci cand vrei sa iesiti din casa

/ / Modificat: 2015-12-09
Cum sa pregatesti copilul repede atunci cand vrei sa iesiti din casa

Sa pregatesti copilul pentru o iesire, fie ca este vorba despre o plimbare, o vizita la medic sau despre mersul la gradinita, poate fi o sarcina extrem de complicata. Micutii parca vor mereu sa faca orice altceva in momentele in care noi ne grabim sa plecam.

Spalatul, imbracatul si pregatirea gentii pentru o iesire sunt pentru toti parintii de copii mici destul de dificile. Micutii vor sa se joace in loc sa se imbrace sau ii imbracam si, cand nu suntem atenti, ei deja si-au dat cateva dintre haine jos. Poate deveni iritant si frustrant ca la fiecare iesire sa repeti acest proces anevoios, mai ales daca esti pe fuga.

Noi ti-am pregatit o lista cu sfaturi si trucuri pentru a pregati mai repede copilul atunci cand vreti sa iesiti din casa.

Fii mereu organizata

Sa ai un copil mic inseamna de multe ori un adevarat haos in casa. Jonglatul cu responsabilitatile poate sa creeze o dezorganizare, iar ea va duce inevitabil la timp pierdut si nervi intinsi la maximum in unele situatii.

Organizeaza hainele micutului in dulap dupa anumite reguli, astfel incat sa gasesti usor exact ce cauti: pulovere groase intr-un loc, tricouri in altul, pantaloni de iarna in altul, etc. Geanta pe care o iei cu tine de obicei cand iesiti din casa ar trebui si ea sa fie bine organizata si sa fie reincarcata cu lucrurile necesare dupa fiecare iesire; in ea ar trebui sa ai, pe langa ceva gustari pentru cel mic, si alcool medicinal, plasturi si alte lucruri de prim ajutor. Tine in aceasta geanta si hainute de schimb in cazul in care au loc accidente.

Pune cheile, geanta, esarfele si alte lucruri de care ai nevoie cand iesi, in acelasi loc mereu pentru a nu rascoli toata casa inainte de plecare. In general, mamele cu copii mici, care se afla mereu intr-o criza de timp, ar trebui sa fie foarte bine organizate si fiecare lucru sa aiba locul lui in casa pentru a nu pierde timp atunci cand au nevoie de ceva. Stabileste un plan pentru iesirile din casa si urmeaza-l mereu pe acelasi daca s-a dovedit a fi eficient.

haine_copii_1

Lasa-l sa se imbrace cum vrea el

Foarte des, inainte de plecare, copiii pur si simplu nu vor sa se imbrace cu hainele pe care le-ai pregatit tu. Incercarile de a-l convinge sa se imbrace asa cum ii spui se vor termina cu alergaturi prin casa, cu tipete si cu o intarziere.

Ce poti face in cazul asta? Lasa-l sa-si aleaga singur hainele. Nu vei fi neaparat de acord cu alegerile facute de el, insa atata vreme cat el nu vrea sa se imbrace in pantaloni scurti cand afara sunt 0 grade, accepta-i propriul "stil". Vrea sa plece de acasa in costumul de Spiderman? Nicio problema, asa veti merge. Accepta-i opiniile si alegerile si nu te gandi la cum o sa te priveasca trecatorii pe strada cand mergi de manuta cu un copil imbracat haios, nu ei sunt importanti, ci micutul tau. Nu uita insa sa iei la tine haine de schimb, pentru cazul in care se razgandeste.

Daca cel mic este pretentios la haine, lasandu-l sa faca propriile alegeri va insemna o economie de timp enorma. In plus, nu veti mai pleca de acasa dupa o sesiune de rugaminti din partea ta si plansete din partea lui.

Imbraca-l pe el ultimul

Pregateste toate cele necesare, imbraca-te tu si abia apoi treci si la etapa pregatirii copilului. In felul acesta, nu are cand sa-si dea jos din hainute in timp ce tu faci altceva. In plus, daca afara e frig, tu l-ai imbracat bine, sta cu manusile si geaca groasa pe el, iar tu inca mai ai ceva de pregatit, s-ar putea sa se incalzeasca si sa incerce sa se dezbrace sau sa planga.

Explica-i fiecare lucru pe care il faceti

Nu incepe pregatirile fara sa-i spun unde mergeti si de ce. In cazul in care nu mergeti intr-un loc in care il frecventati de obicei, precum gradinita, da-i toate informatiile celui mic. Faceti o vizita la medic, mergeti la cumparaturi, mergeti in parc sau ii faceti o vizita buncii, spune-i acest lucru copilului si explica-i si de ce faceti asta. Daca el vrea sa continue sa se uite la desene animate si tu doar incepi sa-l pregatesti de plecare, fara ca el sa stie de ce faci asta, nu va reactiona prea bine si pregatirile vor dura mai mult.

imbracat_repede_copii

Incepe din timp

Daca stii ca la fiecare plecare de acasa cel mic taraganeaza lucrurile, incepe intregul proces mai devreme pentru a nu intra in criza de timp. Daca te grabesti mereu si esti pe fuga, copilul va simti toata aceasta agitatie si lucrurile nu vor decurge prea bine la plecare.

De asemenea, daca esti pe fuga, risti sa uiti lucruri, sa trebuiasca sa te intorci acasa si sa pierzi si mai mult timp. Invata din experientele trecute, tine minte cat ai intarziat data trecuta cand ai plecat de acasa cu cel mic si incepe pregatirile luand in calcul aceste coordonate.

Rabdare, calm si joc

Copiii mici le dau parintilor zilnic adevarate teste de rabdare si daca vrei sa lucrurile sa mearga bine ar trebui sa inveti ce inseamna ea. Nu este usor sa iti pastrezi calmul si rabdarea cand incerci de jumatate de ora sa imbraci copilul si sa iesiti din casa, insa daca te enervezi, copilul va plange, tu vei avea o stare negativa si rezultatul nu poate fi unul pozitiv.

Trebuie sa ai o atitudine constructiva si sa gandesti in avans mereu. Apeleaza la jocuri pentru a iesi mai repede pe usa. Spre exemplu, poti sa-i propui sa va intreceti pana la lift sau jucati un joc educativ prin care sa-i distragi atentia. Cat timp ii pui hainele provoaca-l sa numere pana la 10 sau sa-ti spuna o poezioara si daca tu nu i-ai pus hainele pana termina de numarat/recitat castiga ceva. Va veti distra in acest fel, insa veti reusi si sa va pregatiti de iesire fara a trece prin corvoada obisnuita.

Nu uita sa evidentiezi reusitele sale. Nu trebuie sa exagerezi cu laudele, este suficient sa-i spui "bravo" si el va intelege ca a facut o treaba buna. Este important ca fiecare lucru bine facut sa fie observat de tine deoarece data viitoare va sti ca va primi aprecierile tale daca va proceda la fel.

La tine cum decurg pregatirile pentru iesiri? Ai gasiti trucuri prin care il pregatesti mai repede pe cel mic de plecare? Impartaseste-ne din secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre