Cum sa opresti timpul in loc alaturi de copiii tai

/ / Modificat: 2017-11-02
Cum sa opresti timpul in loc alaturi de copiii tai

Inca din perioada sarcinii auzi doar sfaturi de genul "Bucura-te de experienta asta, trece asa repede!". Apoi nasti si abia astepti momentele acelea cheie: sa zambesca voluntar, sa stea in fundulet, sa mearga de-a busilea, sa auzi pentru prima oara cuvantul "mama" din gura lui, sa se ridice in doua picioare.

Si uite asa trece timpul si te trezesti intr-o zi uitandu-te la copilul tau de 6 ani, care incepe prima zi de scoala si tie iti pare ca mai ieri abia gangurea "ma-ma" si invata sa mearga!

Cum sa opresti timpul in loc?

Timpul nu are rabdare si parca trece din ce in ce mai repede. Copiii nostri cresc atat de repede si parca nici nu apucam sa ne bucuram din plin de momentele petrecute alaturi de ei. Din fericire, putem sa incercam sa ne folosim de cateva "siretlicuri" pentru a opri timpul in loc.

Iata cum sa creezi cele mai frumoase amintiri cu copilul tau, pe care sa le revezi cu drag mai tarziu:

1. Tine un jurnal si documenteaza toate momentele cheie

Chiar daca ai un copil sau mai multi, tine un astfel de jurnal pentru fiecare dintre ei. Incearca sa il completezi macar lunar, daca nu saptamanal, indiferent de cat de ocupata sau obosita ai fi.

Foloseste poze, cat mai multe poze! Va fi amuzant ca peste niste ani sa va uitati impreuna pe ele si sa va minunati cum manca cu atata placere spanac, iar acum nici nu vrea sa il vada sau cat de speriat a fost cand a pierdut primul dinte.

Poti crea un album cu amintiri (scrapbook) pe Facebook, in care sa postezi cele mai frumoase sau haioase poze cu cel mic. Daca si partenerul tau are un cont de Facebook, poate adauga si el fotografii in albumul respectiv, astfel incat toata munca sa nu iti revina doar tie. 

2. Petrece cat mai mult timp cu el

Si nu, nu ne referim la faptul ca ar trebui sa petreci fiecare clipa treaza alaturi de el, ci ca ar trebui sa existe momente cand pur si simplu socializati unul cu altul, sa petreceti timp facand ceva amuzant impreuna. Acest lucru este indicat mai ales in familiile in care exista mai multi copii si atentia parintilor este impartita.

Timpul petrecut cu fiecare copil este pretios. In functie de preferintele fiecaruia, poti organiza o dupa-amiaza cu activitatile preferate sau, pur si simplu, poti avea o discutie de suflet cu el pe un subiect care il intereseaza. Vei crea astfel niste momente pe care vi le veti aminti cu drag peste ani si ani.

3. Sarbatoreste momentele cheie

Nu lasa sa treaca neobservate momentele importante si bucura-te de fiecare experienta in parte. Fa-le speciale. Sarbatoreste-i zilele de nastere cu petreceri pe cinste si fa-l sa se simta cel mai important, fii alaturi de el la primul meci de fotbal si bucura-te zgomotos cand reuseste sa bage mingea in poarta, sarbatoreste impreuna cu el prima zi de scoala iesind la o pizza sau la o inghetata.

Pot parea lucruri mici, dar vei crea amintiri pe cinste. Ca sa nu mai zicem ca in tot acest timp ii cresti increderea in sine sarbatorindu-i reusitele, iar acest lucru ajuta si la crearea unei conexiuni speciale intre voi.

4. Fii cat mai prezenta in viata copilului

Stim ca dupa o zi la serviciu te asteapta un teanc de rufe de spalat si o gramada de vase murdare dupa cina, dar din cand in cand, alege in schimb sa stai cateva minute de vorba cu copilul tau.

Este important sa aveti un timp de conectare, in care pur si simplu sa afli cum i-a fost ziua si cum se simte. Poarta-te ca si cum ai discuta cu cel mai bun prieten al tau. Va veti aminti cu drag cum ati impartit o inghetata si ti-a povestit o intamplare amuzanta de la scoala la care ati ras amandoi de v-ati prapadit.

5. Profita de timpul dinainte de culcare

Uneori, cand se apropie ora de culcare, pare sa gaseasca orice motiv numai sa nu adoarma, iar tu abia astepti sa iesi din camera si sa mai faci cate ceva prin casa. Mai bine mai bucura-te putin de timpul asta, care va deveni amintire mai repede decat te astepti.

Iti vei aminti cu nostalgie de momentul cand era mic si ii citeai o poveste, iar apoi stateati de vorba sau radeati pe infundate pana adormea. In plus, astea sunt momentele acelea in care stai langa copil, te uiti la el si iti vine sa-l intrebi unde e bebelusul care incapea perfect in bratele tale…

6. Lasa aparatul foto deoparte

Stim, o poza face cat o mie de cuvinte si ne uitam cu drag peste ele dupa un timp sau ne mandrim cu ele la prieteni. Dar mai important decat sa imortalizam fiecare moment in parte, este sa il traim! Alege sa traiesti emotia alaturi de copilul tau, decat sa te focusezi sa gasesti unghiul potrivit pentru poza perfecta.

Ajuns la maturitate, copilul isi va aminti timpul petrecut cu tine. Arata-i ca este pe primul loc si fa din orice lucru mic o amintire de neuitat. El se va gandi cu drag la momentul in care l-ai scos la un picnic si i-ai oferit desertul lui preferat pe o patura in parc, decat cand i-ai daruit o tableta de ultima generatie, cu care sa isi umple timpul liber.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Amintiri copii Viata de mama Timp in familie

Articole recomandate

Citeste si despre