Cum sa fii un parinte bun: sfaturi pentru fiecare etapa de varsta

/ / Modificat: 2018-05-29
Cum sa fii un parinte bun: sfaturi pentru fiecare etapa de varsta

Parentingul este ca o plimbare intr-un montagne russe. Ai momente fericite, momente anxioase, momente memorabile si momente pe care ai vrea sa le uiti. Indiferent de experienta, responsabilitatile noastre de parinte bun nu se schimba. Niciun parinte nu este perfect in indeplinirea responsabilitatilor, dar cu totii ne straduim sa fim buni.

In functie de varsta copilului, responsabilitatile unui parinte se schimba, dar si provocarile. De aceea ti-am pregatit mai jos cateva sfaturi simple pentru fiecare etapa de varsta prin care trece un copil de la nastere pana la adolescenta.

Primul an de viata

Copilul tau depinde de tine pentru orice, iar tu inca inveti ce ai de facut. Urmatoarele sfaturi te pot ajuta sa-ti imbunatatesti abilitatile de parinte:

  • Nu lasa copilul sa planga. Raspunde-i imediat;
  • Vorbeste-i, citeste-i si canta-i;
  • Raspunde-i la fel la sunetele pe care le scoate;
  • Zambeste-i;
  • Joaca-te cu bebelusul cand acesta are chef de joaca;
  • Fii atenta la semnele de oboseala, agitatie sau foame ale bebelusului tau si trateaza-le ca atare;
  • Ai grija de tine, pentru a-ti putea ingriji mai bine bebelusul.

La varsta de 2-3 ani

Acesta este momentul in care poti modela personalitatea copilului tau. Deci, este imperativ sa se puna un fundament puternic, sanatos si pozitiv pentru ca cel mic sa ajunga un adult puternic. Urmatoarele sfaturi te pot ajuta in cresterea copilului:

  • Petreceti impreuna timp de calitate. Fii interactiva cu copilul tau, indiferent daca asta presupune sa faceti diverse jocuri, sa spuneti povesti sau doar sa vorbiti. Pentru a imbunatati legatura emotionala dintre voi, conecteaza-te cu el in timp ce interactionati;
  • Fii asertiva, dar prietenoasa. Stabilirea regulilor este importanta pentru a disciplina copiii. Regulile trebuie sa fie rezonabile, astfel incat copilul sa le poata urma. Nu-ti pedepsi copilul, daca el nu poate urma regulile, in schimb explica-i importanta lor;
  • Fii empatica. Inainte de a reactiona la comportamentul rau al copilului tau, incearca sa vezi problema prin ochii lui. Gandeste-te la cum ai fi facut tu daca ai fi fost copil, deoarece la aceasta varsta, copilul tau nu-si poate explica faptele;
  • Incurajeaza-l sa invete. Motiveaza-ti copilul sa exploreze lucruri noi. Lasa-l sa incerce sa faca diverse lucruri singur, de exemplu: sa manance, sa se pieptene, sa se spele. Incurajeaza un comportament bun.

Perioada prescolara

Pe masura ce copiii cresc, ei sunt tot mai interesati de lumea din jurul lor. Personalitatea lor incepe sa se modeleze si incep sa aiba propriile perceptii. Iata cateva sfaturi pentru parintii cu copii prescolari:

  • Incurajeaza-ti copilul sa socializeze;
  • Ajuta-l sa invete cum se folosesc cuvintele si sa-si dezvolte abilitatile lingvistice;
  • Fii consecventa in disciplinarea copilului tau;
  • Fii clara atunci cand vorbesti despre asteptarile pe care le ai de la copilul tau;
  • Lasa-ti copilul sa ia masa impreuna cu familia;
  • Limiteaza-i timpul petrecut in fata ecranului la o ora pe zi;
  • Ofera-i jucarii si jocuri adecvate varstei.

Perioada 6-12 ani

In acest stadiu al varstei copiii devin independenti. Competentele lor fizice, mentale si sociale incep sa se dezvolte rapid. Iata cateva sfaturi pentru a le dezvolta:

  • Invata-ti copilul sa-i respecte pe ceilalti, fiind un model pentru ceilalti;
  • Defineste-i regulile si consecintele si aplica-le in mod consecvent;
  • Implica-te in unele jocuri distractive cu copilul tau;
  • Incurajeaza-ti copilul sa urmeze diverse activitati sportive si activitati extrascolare.

Perioada adolescentei

Atunci cand copiii intra in adolescenta, se confrunta cu schimbari fizice si emotionale, care se manifesta prin schimbari de dispozitie, probleme de comportament si confuzie.

Fa un efort ca sa-i intelegi sentimentele si care ii sunt asteptarile de la tine. Urmatoarele sfaturi te pot ajuta:

1. Increderea. Construirea increderii este un proces lent; trebuie sa castigi increderea adolescentului tau. Lasa o relatie deschisa intre voi. Impartaseste-i lucruri importante despre tine si familie, astfel incat adolescentul tau sa aiba incredere in tine si sa devina posibila situatia in care si el sa-ti impartaseasca lucrurile personale.

2. Respectul. Daca vrei ca adolescentul tau sa te respecte, atunci si tu trebuie sa-l respecti. Nu respinge sau nu-i critica ideile, spunandu-i ca sunt irationale sau copilaresti. Poti sa nu fii de acord cu el, dar e important sa-i respectati ideile, opiniile si sentimentele. Nu-l critica in fata prietenilor; acest lucru ii va scadea stima de sine.

3. Reasigura-l. Lasa-ti adolescentul sa stie ca esti acolo pentru el, cand are nevoie de tine. Cel mai probabil adolescentii doresc sa fie independenti, dar trebui sa-i asiguram ca suntem gata sa-i ajutam daca au nevoie de noi.

4. Regulile. Daca esti strict consecventa in aplicarea regulilor, acest lucru ii va transmite adolescentului tau semnalul sa le si respecte.

5. Fii atenta. Trebuie sa fii foarte atenta la ceea ce adolescentul tau face sau crede. Acest lucru il face sa se simta in siguranta, iubit si special. Odata ce faci acest lucru, copilul tau te va iubi si te va respecta.

6. Critica constructiva. A fi un parinte bun nu inseamna ca trebuie sa fii mereu draguta cu copilul tau. Ori de cate ori adolescentul tau face o greseala, este bine sa-i dai un feedback constructiv, dar sa faci acest lucru intr-un mod amabil.

7. Nu-l forta. Adolescentii se revolta atunci cand sunt obligati sa faca ceva. Cu cat il fortezi mai mult, cu atat sunt mai mari sansele ca el sa nu te asculte.

8. Lasa-l sa exploreze. Permite-i adolescentului tau sa-si urmeze visurile si pasiunile si sa experimenteze lucruri noi. Nu incerca sa-ti impui propriile idei. Permite-i sa creeze si sa lucreze la ideile lui.

9. Fa-l constient de vicii. Discuta cu copilul tau despre efectele adverse ale fumatului, consumului de alcool, al medicamentelor si despre sexul neprotejat. Discuta deschis cu el si explica-i consecintele. Informeaza-l despre posibilitatea unor probleme de sanatate pe care le poate capata.

Parentingul nu este usor. E nevoie de tot timpul tau si efortul ca sa fii un parinte bun, dar anxietatea exista in fiecare etapa a dezvoltarii copilului tau. Ai incredere in copilul tau, iubeste-l si indeplineste-ti indatoririle de parinte. Toate acestea vor duce la o familie sigura si ideala, in care copilul tau sa creasca frumos si sa devina o persoana responsabila.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parenting Dezvoltarea copiilor Ghid parenting modern

Articole recomandate

Citeste si despre