Cum inveti copilul o limba straina

/ / Modificat: 2018-10-19
Cum inveti copilul o limba straina

Nu mai exista nicio indoiala – cu cat copilul va intra in contact mai devreme cu o noua limba, cu atat ii va fi mai usor sa o invete si sa o vorbeasca fluent. Chiar daca micutul tau a inceput deja sa vorbeasca in limba materna, exista o varietate de moduri de a introduce si a doua limba, astfel incat copilul sa devina bilingv.

De la nastere, copiii aud sunetul si melodia din limba lor materna, invatand treptat sensul cuvintelor individuale. Copiii invata din context despre semnificatia sunetelor pe care le aud in fiecare zi.

Datorita acestui fapt, ei invata rapid si usor. Cheia invatarii unei limbi straine de catre copiii foarte mici consta in procesul de predare - copiii invata prin joc. Ei trebuie sa intre in contact cu noua limba straina prin toate simturile lor: cu ajutorul cantecelor se obisnuiesc cu noile cuvinte, prin dans si miscari invata expresii si prin ascultarea melodiilor invata sunetul limbii. "Efectul secundar" al acestor jocuri este, desigur, primii pasi in lumea limbilor straine. 

Introdu limba cat mai devreme

Primul pas pentru ca cel mic sa invete o limba straina este sa incepeticat mai curand posibil. Incepe acum, indiferent de varsta copilului tau. Chiar si bebelusii pot invata o limba straina daca sunt expusi de la nastere. Multi sustin ca exista o "perioada critica", in care capacitatea unui copil de a invata o noua limba se diminueaza, pe masura ce creste.

Asta nu inseamna ca pustii mai mari nu pot invata o limba straina. Ci mai degraba inseamna ca o invata altfel, sau ca nu le va mai fi la fel de usor. Introducerea devreme a unei limbi straine ii va oferi copilului tau cea mai buna sansa de a o stapani pe masura ce creste.

Incepe cu lucrurile distractive

Pentru a sparge gheata, incepe sa-i canti micutului tau cantecele in a doua limba. Copiii mici iubesc sa cante si sunt, de obicei, capabili sa prinda cuvinte si expresii noi inainte chiar sa inceapa sa vorbeasca in propozitii. Introdu rime de gradinita si cantece distractive intr-un mod informal si fa totul cat mai distractiv.

Citeste-i carti in a doua limba si jucati-va impreuna diverse jocuri, introducand cuvinte si expresii noi pe parcurs. Invata-l actiuni cum ar fi: sa bata din palme, sa sara in sus, sa fuga, sa sara precum iepurele.

Toate jocurile trebuie sa distractive, introducand in acelasi timp cuvinte noi si repetandu-le din nou si din nou.

Incepe cu elementele de baza

Chiar daca tu nu cunosti limba straina pe care vrei sa o predai copilului tau, poti incepe cu elementele de baza. Pana si auzul limbii straine ii poate ajuta pe copii sa-si formeze urechea pentru diferitele tonalitati.

Descoperiti impreuna culorile si formele, invatati sa numarati impreuna si sa cantati diverse cantecele scurte. Numeste lucrurile din casa si exersati identificarea lor.

Una dintre cele mai eficiente modalitatile de a invata copilul o limba straina este prin ascultarea muzicii. Daca melodiile se aud in fundal in mod constant, dupa un timp, copilul tau va topai cantand cuvintele.

Profita de resursele lingvistice existente

Atunci cand incerci sa-ti inveti copilul o limba straina, resursele vor fi cele mai bune prietene ale tale. Cauta pe internet tot ce te-ar putea ajuta in acest demers: carti de limbi straine, aplicatii in limba respectiva, programe online, jocuri si activitati.

Foloseste timpul in fata ecranelor in avantajul tau, permitandu-i copilului sa vizioneze programe si desene animate in limba cea noua. Vizionarea impreuna este mai eficienta, deoarece puteti vorbi despre ceea ce se intampla.

Cum sa-i predai cel mai bine copilului tau o limba straina?

Frecvent si pe scurt!Nu doar cursurile la care poate ti-ai inscris copilul sunt importante, ci si tu, ca parinte, ai un rol cheie. Ar trebui sa te asiguri ca de doua ori pe zi - de preferat dimineata, de exemplu in timpul micului dejun si seara, copilul tau a ascultat si a repetat cantecele si cuvintele invatate. Copiii ar trebui sa intre in contact cu limba in mod frecvent, astfel incat achizitia sa fie la fel de naturala pentru ei ca si invatarea limbii materne. Lectiile nu ar trebui sa fie prea lungi - abilitatile cognitive ale copiilor nu sunt adaptate, de exemplu, la cursurile intensive, deoarece cand sunt mici devin rapid distrasi si incep sa se plictiseasca.

Fiecare incercare a copilului trebuie incurajata si laudata pentru ca el sa simta satisfactie fata de progresele inregistrate.

Incearca abordarea "Vorbeste de doua ori"

Pentru a evita socul initial al unei noi limbi, poti incepe sa "vorbesti de doua ori". De exemplu, spui propozitia mai intai in limba materna a copilului tau, apoi repeti aceeasi propozitie in limba pe care incerci sa o predai. Incepand astfel, incetul cu incetul vei introduce cuvinte si fraze noi si iti poti incuraja copilul sa repete ceea ce spui. In cele din urma incepe sa folosesti uneori doar a doua limba si sa vezi modul in care copilul tau reactioneaza. 

Gaseste oportunitati de a folosi noua limba

In timp ce clasele de studiu, grupurile si alte materiale de studiu vor crea o buna baza pentru invatarea limbilor straine, totusi trebuie sa gasesti modalitati pentru ca micutul tau sa practice ceea ce a invatat. Nu este suficient sa asculte sau sa studieze cuvintele. Copiii trebuie sa foloseasca o limba pentru a o stapani.

Cauta grupuri de persoane care vorbesc limba sau calatoriti in tari in care se vorbeste limba respectiva, pentru a-i oferi copilului mai multa expunere. Nu va fi usor si nu se va intampla peste noapte. Dar invatarea unei limbi straine de catre copilul tau este un dar care poate dura o viata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Varsta invatare limba straina copii Limba straina Copii limba straina

Articole recomandate

Citeste si despre