Copilul tau este dependent de jocurile video? Afla cum poti stabili limitele

/ / Modificat: 2015-08-20
Copilul tau este dependent de jocurile video? Afla cum poti stabili limitele

Copiii care acum in era tehnologiei si sunt din ce in ce mai sedentari si pretuiesc mult mai mult o ora in fata calculatorului decat o ora petrecuta in parc. Acest lucru se reflecta asupra sanatatii lor fizice, cat si asupra capacitatii lor cognitive, iar gasirea unui echilibru intre orele petrecute la calculator in compania jocurilor video si celelalte activitati este absolut necesara.

Statisticile realizate la nivel national arata o realitate ingrijoratoare - adolescentii din tara noastra petrec in medie sapte ore pe zi privind la televizor, navigand pe internet sau jucandu-se pe calculator. Asadar, copiii nostri isi petrec peste jumatate din timpul lor in fata unor ecrane, astfel ca atunci cand vine vorba despre interactiunile din viata reala sau despre activitati care nu implica tehnologie, ei sunt depasiti de situatie si se adapteaza cu dificultate intr-un mediu in care sunt privati de ecranele care le guverneaza viata.

Bineinteles, nu negam componenta educationala a televiziunii, a internetului sau a unor jocuri video, insa nu trebuie sa uitam despre importanta socializarii in viata reala sau despre beneficiile exercitiilor fizice regulate, care adesea sunt trecute cu vederea in favoarea unui joc pe calculator.

O alta problema care apare atunci cand copiii sunt nedezlipiti de ecranele calculatorului si televizorului este faptul ca ignora in totalitate ce se intampla in jurul lor. Vocea parintilor este un zgomot de fundal si cuvintele lor nu ajung cu adevarat la urechile copiilor, uita de treburile casnice, de curatenie, de teme, de orice. Daca era televizorului este pe sfarsite, era jocurilor video este intr-o plina ascensiune, iar aceasta forma de divertisment a devenit una care da o dependenta greu de depasit.

Puterea exemplului

Inainte sa te gandesti la a-i ingradi copilului accesul la jocurile sale preferate, gandeste-te la comportamentul tau vizavi de tehnologie. Daca si tu stai cu orele in fata calculatorului, ai mereu telefonul sau tableta in mana, e aproape imposibil ca micutul tau sa nu preia aceste obiceiuri de la tine.

In acelasi timp, jocurile video devin parte din viata copilului tau atunci cand decizi tu sa-i iei unul si cu cat acestea apar mai devreme in viata lui, cu atat va fi mai atasat de ele.

jocuri_video_copii

Multi parinti folosesc jocurile video, televizorul, tabletele si telefoanele ca pe un mijloc de a-l tine pe copil ocupat cat timp ei se ocupa de alte treburi, sau ca pe un mijloc de a-l linisti pe copil atunci cand nimic nu mai functioneaza. Acest tip de comportament nu este unul constructiv si poate duce la o dependenta de jocuri.

Ofera-i micutului tau o alternativa de a-si petrece timpul liber. Daca brusc ai hotarat ca nu mai are voie sa se joace pe calculator sau pe consola, trebuie sa umpli timpul pe care inainte il dedica acestei activitati cu altele cel putin la fel de distractive si atractive pentru copii.

Ia in considerare inscrierea lui la un club sportiv, mergeti in parc cu bicicleta sau cu rolele, exista de asemenea cursuri de robotica, perfecte pentru copii care sunt fascinati de tehnologie, dar si cursuri de creativitate, foarte distractive pentru copii. Cursurile de dans, de actorie sau de muzica sunt o forma de petrecere a timpului liber care ii va aduce numeroase beneficii si care inlocuiesc cu succes timpul petrecut cu jocurile video.

Negocierea timpului petrecut jucand jocuri videoo

Inainte sa cumperi o consola de jocuri sau sa cumperi un joc nou, negociaza cu micutul tau timpul pe care il va petrece jucandu-se. In negocieri fa-l sa creada ca el a facut regulile, cand, in realitate le-ai facut chiar tu. Incepe cu un timp foarte scurt - "Ai voie sa te joci 20 de minute pe zi", asfel incat sa poti creste si sa ajungeti la un maxim de 40 - 45 de minute. Dupa ce v-ati inteles asupra timpului, fa un contract pe care micutul sa il semneze si pune-l undeva la vedere - pe frigider cu un magnet - pentru a-i reaminti ca el a fost de acord de la inceput sa petreaca doar 40 de minute pe zi jucandu-se. Daca nu respecta "contractul", jocul e interzis in urmatoarea zi.

tehnologie_copii_1

In intelegerile pe care pe faci cu micutii adauga si conditionari astfel incat sa stie ca poate sa se joace numai daca si-a facut temele, daca si-a facut ordine in camera sau daca a mancat inainte.

Cel mai important aspect in aceste intelegeri este sa te tii de ele cu sfintenie, astfel incat sa se cimenteze un program bine stabilit in viata voastra in ceea ce priveste jocurile video. Nu renunta la regulile convenite nici daca plange, nici daca iti cere "doar un minut in plus", acest lucru va face ca intreaga intelegere sa nu aiba valoare in mintea copilului si va sti ca oricand poate sa apeleze la astfel de tertipuri pentru a obtine ce-si doreste. Nu te gandi nici la oferirea unei recompense in forma unui sfert de ora in plus la jocurile video, ci gaseste alte modalitati de a-ti recompensa copilul, fie joci cu el ceva, fie mergeti in parc, fie ii pregatesti felul de mancare preferat.

Alege jocurile

Acorda atentie jocurilor care il tin ocupat pe copilul tau. Nu-l lasa pe el sa puna in cosul de cumparaturi orice joc vrea, unele sunt extrem de violente si nepotrivite pentru copii. Citeste inainte recomandarile de pe coperta, de obicei sunt inscrise atentionari in ceea ce priveste varsta jucatorilor.

In acelasi timp, incearca sa alegi jocuri care sa aiba si o componenta educationala. Jocurile de aventuri cu puzzle-uri sunt perfecte pentru prichindei, exista de asemenea jocuri cu ajutorul carora copiii pot invata limbi straine distrandu-se.

Cand vine vorba despre copii si jocuri video, totul sta in echilibru si masura. Nu este recomandat sa-l tii departe in totalitate de noile tehnologii si gadgeturi. Ele fac parte din lumea noastra si nu trebuie sa le negam utilitatea, iar copiii trebuie sa se familiarizeze cu ele deoarece asta inseamna in definitiv adaptarea la lumea in care traiesc. E esential insa ca micutul sa stie ca nu trebuie sa abuzezi de ele si ca exista nenumarate alte posibilitati de a-ti petrece timpul liber.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri video Dependenta jocuri video

Articole recomandate

Citeste si despre