Asteptam prea mult de la copii, in loc sa ne schimbam viziunea asupra copilarie?

/ / Modificat: 2020-02-19
Asteptam prea mult de la copii, in loc sa ne schimbam viziunea asupra copilarie?

Oricine are copii sau si-a asumat responsabilitatea pentru ingrijirea lor, poate spune cat de istovitoare este munca de parinte. Si asta pentru ca, in principiu, este vorba despre invatarea unui copil, al carui creier abia se dezvolta.

Insa parintii cred ca cel mic trebuie sa inteleaga sau sa faca lucruri pe care el nu le poate intelege. De aceea ar fi bine sa nu mai ai asteptari atat de mari de la un copil mic.

De ce ar trebui sa ne schimbam asteptarile cu privire la copil

Cand te-ai nascut nu stiai nimic

Cand esti adult poate iti este greu sa-ti imaginezi o viata in care nu stii sa vorbesti, sa mergi, sa mananci sau sa-ti gestionezi emotiile. Dar ca toti ceilalti, ai fost si tu odata bebelus si ai venit pe aceasta lume fara sa stii nimic.

Si singurul mod de a comunica a fost prin plans si, in timp, prin gesturi, dupa care ai inceput sa dezvolti limbajul si sa inveti sa comunici cu alte persoane. Dar asa ne-am nascut: fara sa stim nimic. Si asa se intampla si cu copiii nostri. Vin pe aceasta lume pentru a fi indrumati, ingrijiti si protejati. Vom fi profesorii lor de viata si principalul responsabil. Noi trebuie sa-i invatam tot ceea ce este nevoie, pentru ca intr-o zi sa ajunga adulti independenti si responsabili.

Dar, uneori, uitam asta si vrem sa inteleaga totul, spunandu-le sau aratandu-le o data sau de doua ori.

Pot fi multe motive pentru care dorim ca cei mici sa inteleaga mai repede lucrurile, iar unul este cu siguranta oboseala. Sa fii parinte poate fi epuizant! Dar nu trebuie sa uiti ca sunt doar copii si ca, fara sa ne dam seama, s-ar putea sa cerem sau sa asteptam de la ei mai mult decat le permit capacitatile lor.

Sa NU uitam: copiii sunt doar copii

Este cu adevarat o onoare sa asistam la modul in care o fiinta umana evolueaza atat de mult si cu o asemenea viteza. Dar nu este un proces atat de usor.

Cresterea implica multe lectii care se bazeaza pe incercare si eroare, asa ca este ceva normal ca un micut sa greseasca, sa faca o prostioara sau, pur si simplu, sa nu poata face lucruri, deoarece nu are dezvoltate abilitatile necesare.

Unde noi vedem un dezastru, copilul nostru invata ceva. De aceea, este bine sa ne intrebam: astept ceea ce este potrivit pentru varsta lui sau astept sa faca mai mult decat ii permit abilitatile lui?

De multe ori ne dorim ca cei mici sa doarma toata noaptea, dupa ce mananca singuri sau fara sa se murdareasca, sa faca lucruri fara ajutor, cand nevoia de sprijin si greselile reprezinta ceva absolut normal in acei primi ani de viata. 

Copilaria este o etapa plina de surprize, schimbari, teste, erori si ajustari constante, in care vor fi coborasuri, progrese si intarzieri. Sa incetam sa avem asteptari atat de mari si sa intelegem ca copiii sunt copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Copilarie

Articole recomandate

Citeste si despre