ABC-ul parentingului astazi (4)

/ / Modificat: 2015-05-22
ABC-ul parentingului astazi (4)

I


Internet

Laptop, tableta, smartphone - toate intermediaza comunicarea si navigarea online, atat de la moda astazi printre copii, parinti si chiar bunici.

educatie-internet-copii

Cu toate ca mediul online poate fi un instrument educational exceptional pentru copil, este important sa controlezi si monitorizezi atent timpul petrecut de cel mic in spatiul virtual (programe de control parental, limite, reguli etc.)

Intoleranta la gluten

Motivul pentru care iti trec prin fata ochilor numeroase articole cu retete fara gluten sau observi pe etichetele produselor din comert scris cu litere mari "Nu contine gluten" nu este doar un moft sau un trend. Intoleranta la gluten (boala celiaca) este o afectiune care afecteaza atat copiii, cat si adultii, intrucat este o afectiune genetica.

Acest lucru inseamna ca, daca ai in familie persoane care au intoleranta la gluten, este foarte posibil ca si tu, si copilul sa o dezvoltati.

Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza este o afectiune pe care multi parinti moderni o confunda cu alergia la lapte. Prima este o problema intestinala care se refera la situatia in care organismul nu poate digera lactoza, din cauza ca nu produce suficienta lactaza (enzima care ajuta la descompunerea lactozei). A doua este o reactie a sistemului imunitar la proteinele din lapte.

Ipohondrie a parintilor

Accesul facil la informatii din epoca moderna a declansat o noua "boala" in randul parintilor moderni: ipohondria. Teama de boli, virusuri si diverse afectiuni transforma farmaciile in cele mai vizitate "magazine" de catre parinti, disperati sa cumpere medicamente chiar si pentru cele mai banale simptome ale copilului.

Este o teama periculoasa care pune in pericol sanatatea celor mici mai mult decat o protejeaza. Una dintre principalele ingrijorari ale cercetatorilor este legata de rezistenta pe care tot mai multi copii moderni o au la antibiotice din cauza administrarii frecvente si inutile a acestora pentru tratarea celor mai banale boli.

Individualitate

Fiecare copil este o individualitate care trebuie crescuta, ingrijita si respectata ca atare. Este unul dintre lucrurile pe care multi parinti moderni par sa il uite in cresterea copilului. Incercarea de a-i modela gandirea si de a-l creste dupa stereotipuri ii ingradesc dezvoltarea naturala si personalitatea proprie.

Copilul trebuie tratat intotdeauna ca o individualitate si nu trebuie comparat cu alti copii, in nicio privinta.

Inteligenta

Cand vine vorba de educarea copilului, parintii moderni nu au in minte decat un simplu tel: sa creasca un copil destept sau inteligent, care sa invete bine la scoala si sa se descurce apoi in viata.

Insa foarte putini isi dau seama ca inteligenta nu se refera intotdeauna la abilitatile intelectuale sau cognitive ale copilului, ci ca are mai multe componente (inteligenta spatiala, emotionala, lingvistica, muzicala, matematica etc.).

Independenta

Parintii moderni incearca sa evite greselile trecutului si sa isi creasca copilul cat mai bine, adaptand metodele de parenting la vremurile si nevoile lui actuale. Stiu ca independenta este o abilitate pe care trebuie sa o dezvolte de mic si de care are nevoie pentru a se adapta mai usor la cerintele societatii moderne.

Copilul da singur semne ca vrea sa devina autonom inca de la varsta de bebelus. Tot ce trebuie sa faci tu, ca parinte, este sa il "asculti" si sa ii oferi libertatea de a face alegeri proprii si sa-l incurajezi sa ia initiativa si sa gaseasca solutii la problemele cu care se confrunta.

Iubire

Iubirea de parinte, de prieteni, de sot, de copil - este sentimentul care se strecoara in toate relatiile interumane, dar cel mai mult in sanul unei familii. Merita strecurat in ABC-ul parentingului modern, intrucat desi este un sentiment atat de "vechi", este pe cale sa fie eclipsat de societatea contemporana din ce in ce mai materialista si pragmatica.

mama-copil-iubire

Creste-ti copilul in primul rand cu multa dragoste, nu uita sa ii arati si spui in fiecare ca il iubesti, intrucat este cel mai puternic exemplu de educatie sau disciplina pe care i-l poti oferi.

Intalniri de joaca

Intalnirile de joaca (playdates) sunt activitati care au luat amploare in cresterea si educatia copilului in modernitate. Este o tehnica grozava, amuzanta si distractiva prin care ajuti copilul sa-si faca mai usor prieteni si sa-si dezvolte abilitatile sociale.

J


Joaca (jocuri)

Joaca este activitatea care defineste copilaria si nu are doar rol relaxant sau recreational. Jocurile si jucariile sunt unele dintre cele mai puternice instrumente de invatare, educatie si disciplinare ale copilului, intrucat "vorbesc" pe limba lui. Prin joaca, ajuti copilul sa se dezvolte pe toate planuri: fizic, emotional, social, cognitiv etc.

Job

Job, loc de munca, serviciu - indiferent cum ii spui, este un termen care se strecoara in parentingul modern. Jobul penduleaza intre necesitate si placere pentru parintele modern. Pe de-o parte, este spatiul in care se detaseaza de viata de parinte si socializeaza, iar pe de alta parte, este mijlocul prin care ii ofera copilului accesul la o educatie mai buna si familiei, un trai mai bun.

K


Kegel

Exercitiile Kegel au inceput sa atraga din ce in ce mai mult atentia mamicilor moderne, in special in sarcina sau imediat dupa nasterea naturala. Presupun contractia si relaxarea succesive ale muschiului perineal (in reprize de cate 10-15 contractii), in vederea tonifierii planseului pelvin. Pot fi facute oricand si oriunde si au numeroase beneficii in imbunatatirea vietii sexuale si in grabirea recuperarii dupa nasterea vaginala.

L


Lactactie (lapte matern)

Lactatia reprezinta secretia de lapte matern, care incepe imediat dupa nastere si este un proces esential in alaptarea copilului. Desi este un proces care apare natural, exista situatii in care probleme de sanatate sau tratamente medicamentoase afecteaza lactactia si impiedica hranirea corespunzatoare a copilului la san.

Exista insa metode pentru stimularea lactatiei si asigurarea laptelui matern atat de pretios pentru cresterea si dezvoltarea armonioase ale sugarului (masajul sanilor, ceaiurile, relaxarea, alaptarea frecvente - la cerere si in pozitii corespunzatoare etc.).

Nasterea Lotus

Nasterea Lotus este una dintre cele mai in voga metode de a aduce pe lume un copil. Este asemanatoare cu nasterea naturala, intrucat bebelusul este adus pe lume pe cale vaginala, insa difera de aceasta prin faptul ca nu i se taie cordonul ombilical, ci ramane cu el atasat.

Practic, medicii scot copilul si, odata cu acesta, si cordonul si placenta, care este depozitata intr-un recipient si tinuta langa bebelus pana cand cordonul cade in mod natural.

Nasterea Lotus a iscat numeroase controverse si dezbateri intre sustinatorii acestui trend, care cred ca este o metoda lenta, pasnica si naturala de a aduce pe lume un copil si ca prezinta numeroase beneficii pentru cel mic, si oponentii procedurii, care scot la inaintare riscurile numeroase legate de infectii, cheaguri de sange, blocarea organelor etc.

Ghidul tau de parenting! Afla mai multe!

ABC-ul parentingului astazi!

ABC-ul parentingului astazi (2)

ABC-ul parentingului astazi (3)

ABC-ul parentingului astazi (4)

ABC-ul parentingului astazi (5)

ABC-ul parentingului astazi (6)

ABC-ul parentingului astazi (7)

ABC-ul parentingului astazi (8)

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abc parenting modern Ghid parenting modern Parenting modern Parinti moderni

Articole recomandate

Citeste si despre