A fi corect este chiar atat de important? Sfaturi pentru parinti pentru a construi un caracter puternic!

/ / Modificat: 2016-03-16
A fi corect este chiar atat de important? Sfaturi pentru parinti pentru a construi un caracter puternic!

Cat de important este pentru o persoana sa fie corecta in orice situatie? Cu siguranta ti-ai pus aceasta intrebare de nenumarate ori de cand ai devenit parinte si iti faci griji daca marimea prajiturilor pe care le oferi copiilor tai este identica, daca ar trebui sa le oferi acelasi numar de cadouri sau sa iti petreci la fel de mult timp cu fiecare dintre ei.

Raspunsul la aceasta intrebare este intotdeauna unul negativ. Pur si simplu, nu poti fi mereu corect fata de copiii tai si nu ar trebui sa te lasi santajat de plangerile lor privind acest aspect, ci sa fii pregatit un o replica potrivita care sa ii faca sa inteleaga ca uneori fratii lor au nevoie de mai multa atentie.

Astfel, vei reusi sa le construiesti un caracter puternic si sa ii pregatesti pentru lucrurile cu care se vor confrunta mai tarziu la scoala, in viata sociala si chiar in cea amoroasa, atunci cand vor deveni adulti.

Copiii ajung sa confunde corectitudinea cu egalitatea

Multi parinti exagereaza cu aceasta corectitudine si sfarsesc prin a le oferi copiilor lucruri identice, pe care nici macar ei nu stiu sa le aprecieze in aceeasi masura. Prin aceste actiuni, nu faci decat sa le induci copiilor tai ideea ca doar egalitatea este corecta si ca nimic in afara acesteia nu are nici un cuvant de spus in fata dreptatii.

Tocmai asta este problema, ca multi parinti isi antreneaza copiii sa creada strict in egalitate. Atunci cand un copil se vaita ca "nu e corect ce se intampla", ceea ce vrea sa spuna cu adevarat este ca isi doreste acelasi lucru de care are parte fratele sau sora lui. Rezultatul este unul de-a dreptul coplesitor pentru parinti, tocmai pentru ca reusita in a oferi identic si in cantitati egale poate fi deseori o munca epuizanta si enervanta.

Este absolut normal sa iti doresti sa-ti vezi copiii fericiti, insa asta nu inseamna ca ei au nevoie mereu de aceleasi lucruri si in aceeasi masura.

Corectitudinea este mai degraba un sinonim al dreptatii

Atunci cand vrei sa fii cu adevarat corect, trebuie sa iei in calcul o serie de factori si sa privesti problema din mai multe unghiuri, tinand cont de toate aspectele, variabilele si nevoile pe care le pmplica.

Dreptatea inseamna sa ii oferi copilului tau ceea ce are nevoie, atunci cand are nevoie, indiferent daca te gandesti la partea practica sau la cea emotionala. Daca unul dintre copii are nevoie de o pereche noua de incaltari pentru ca i-au crescut picioarele nu inseamna ca si cu celalalt s-a intamplat neaparat acelasi lucru, asa cum unul dintre copii poate sa aiba parte de o zi mai grea la gradinita sau la scoala si sa aiba nevoie de mai multa atentie decat celalalt in acea zi.

Primul instinct al parintilor este insa acela de a le oferi copiilor, material si emotional, egalitate, indiferent daca nevoile lor difera. Facand acest lucru, ii vei determina pe copiii tai sa creada ca este normal sa obtina mereu aceleasi lucruri pe care le obtin ceilalti copii si sa-si formeze o viziune distorsionata asupra vietii.

O idee mai buna ar fi sa il inveti ca lucrurile care ii par incorecte pot fi drepte din alte puncte de vedere decat cel al egalitatii. Scopul tau este sa cresti un copil care sa se inteleaga bine cu cei din jur si care sa inteleaga si sa aprecieze intotdeauna perspectiva celorlalti, sa isi dezvolte simtul empatiei si sa devina constient de faptul ca in viata nu va obtine tot ceea ce au ceilalti doar pentru ca "asa este corect".

Nu-i spune ca viata nu este corecta

Oricat de tentant ar fi, nu trebuie sa ii spui asta copilului tau, mai ales in contextul acelor mici nedreptati pe care le acuza el, deseori in mod gresit. Inlocuieste acest discurs care nu inseamna nimic pentru un copil cu unul in care empatizezi cu el si ii explici ca ceea ce vrea sa spuna de fapt este ca nu ii convine ceva si ca este nefericit.

In anumite situatii, nici nu este nevoie sa ii dai prea multe explicatii sau sa te scuzi in fata lui, ci sa ii spui, pur si simplu, ca nu va obtine lucrul pe care ti-l cere. Profita de situatiile in care are parte cu adevarat de nedreptati pentru a-i explica in ce fel stau lucrurile.

Construieste-i rezistenta si taria de caracter

Vestea buna, cand copilul tau se plange de lipsa corectitudinii, este ca tu ai ocazia sa il inveti sa tolereze dezamagirile. In viata tuturor copiilor au loc nedreptati, cel putin din perspectiva lor si nu poti face ca lucrurile sa para mai bune oferindu-i egalitate.

Dezamagirile sunt importante pentru dezvoltarea lui si pentru maturizare, chiar daca si tu suferi uneori cot la cot cu el atunci cand se confrunta cu ele. Arata-i ca ii esti alaturi in orice situatie si ca empatizezi cu el, dar nu il obisnui cu o egalitate utopica de care nu va avea parte mai tarziu in viata.

Daca iti doresti cu adevarat sa construiesti un caracter puternic si pregatit sa ia viata in piept, este foarte important sa intelegi tu insati in primul rand aceste concepte si sa i le poti explica in asa fel incat sa nu isi formeze o parere gresita asupra dreptatii, a egalitatii si a corectitudinii.


Tu cum abordezi egalitatea si corectitudinea dintre copii? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sfaturi parinti

Articole recomandate

Citeste si despre