8 intrebari pe care NU trebuie sa le adresezi proaspetelor mamici

/ / Modificat: 2015-10-02
8 intrebari pe care NU trebuie sa le adresezi proaspetelor mamici

Orice proaspata mamica se confrunta cu noi provocari aproape in fiecare zi. Nu este deloc usor sa ai grija de un bebelus, chiar daca este si o mare placere in acelasi timp. Uneori, insa, orice mama se simte depasita de situatie, se simte obosita si la capatul puterilor, iar oamenii din jur pot chiar sa adanceasca si mai mult aceste stari negative punand intrebari incomode sau facand comentarii nepotrivite.

Ia in calcul faptul ca probabil nu a mai dormit o noapte intreaga de cateva saptamani bune, ca are de facut in fiecare zi zeci de treburi, ca nu a mai avut putin timp doar pentru ea inca de cand s-a nascut cel mic si ca trece printr-o perioada in care este extrem de sensibila.

Noi ti-am pregatit o lista cu intrebari pe care nu ar trebui sa i le adresezi niciunei proaspete mamici, daca nu vrei sa o superi.

1. "Inca nu doarme pe parcursul intregii noptii?"

Aceasta intrebare este cu atat mai deranjanta cu cat vine abia dupa cateva luni de la nasterea bebelusului. Nu numai ca o face pe mama sa se indoiasca de capacitatile sale de parinte, insa atinge si un punct sensibil, acela al odihnei si al noptilor nedormite, care isi pun amprenta decisiv asupra starii generale a unei mame. Mai mult decat atat, aceasta intrebare s-ar putea sa o nelinisteasca pe proaspata mamica si s-ar putea sa o faca sa se intrebe chiar ea "oare de ce nu doarme inca toata noaptea?", si va fi un stres in plus.

Cu siguranta exista bebelusi care dorm intreaga noapte inca din primele luni, insa nu toti copiii sunt la fel, de multe ori si copiii care au implinit doi ani inca se trezesc noaptea sa manance asa ca este de preferat sa eviti aceasta intrebare.

2. "Cand te intorci la serviciu?"

Intoarcerea la serviciu este o decizie greu de luat pentru o mama. Va trebui sa puna in balanta siguranta financiara a familiei si dificultatile pe care le va intampina atunci cand va trebui sa plece in fiecare zi la birou si sa-si lase bebelusul in grija bunicilor sau a unei bone. In plus, o mamica isi pune o multime de probleme legate de acest timp pe care il petrece in concediu; o problema ar fi faptul ca o femeie care sta in concediu de crestere a copilului peste 2 ani se va reacomoda mai greu cand se va intoarce. De multe ori, jobul pe care l-a parasit cand familia ei s-a marit, pur si simplu nu mai este acolo, postul sau fiind desfiintat.

Este, asadar, un subiect foarte sensibil pentru o proaspata mamica, pe care cel mai bine ar fi sa-l eviti.

3. "Nu lasi copilul niciodata din brate?"

Unii copii sunt total dependenti de mame si plang in secunda in care acestea ii lasa din brate, cu atat mai mult in primele luni. Sunt si multi bebelusi care sunt inca de la inceput independenti si care nu plang daca ii lasi singuri in camera, insa asta nu inseamna ca toti sunt asa.

Daca observi ca o mama este in permanenta in brate cu bebelusul sau, nu-i pune o intrebare legata de acest lucru pentru ca suna de parca i-ai pune la indoiala stilul de parenting si abilitatile sale de mama.

4. "Sunt racit, dar nu este contagios, nu i se va intampla nimic rau bebelusului. Pot sa vin in vizita, nu?"

Nicio proaspata mamica nu va lasa o persoana bolnava in apropierea bebelusului, asa ca nici nu are rost sa pui aceasta intrebare. In plus, copiii sunt extrem de sensibili si reactioneaza mult mai rau la un guturai care pe adulti nu-i deranjeaza. S-ar putea ca mamica sa accepte vizita din politete, insa va petrece urmatoarele zile masurand temperatura copilului in continuu si intrand in alerta de gradul 0 la fiecare sunt pe care il scoate copilul. Mai bine amana vizita pentru cand iti va trece raceala.

5. "Nu cumva plange de foame?" sau "Esti sigura ca plange pentru ca i-e foame?"

Mesele, continutul lor, durata lor si frecventa lor sunt exclusiv treaba parintilor. Poti fi absolut sigur ca nicio mama nu-si va lasa copilul sa moara de foame si nici nu-l va indopa atunci cand nu e cazul. Mamele stiu cel mai bine cum sa-si hraneasca micutii si cauzele plansetelor lor, la urma urmei ele petrec 24 de ore din 24 cu el.

Totodata, fiecare parinte are un stil al sau de a-si educa bebelusul. Unele mame vor sa-si invete copilul cu mese regulate inca din primele luni, asa ca cel mai bine este sa eviti sa faci comentarii legate de alimentatia micutului.

6. "Nu-i este prea frig/cald?"

O proaspata mamica se va confrunta cu o multime de observatii legate de temperatura potrivita pentru un nou-nascut. Cu siguranta vor exista rude, prieteni, colegi sau chiar straini care trec pe langa ea prin parc care o vor intreba ceva legat de acest lucru sau ii vor da un sfat in acest sens.

"De ce nu i-ai pus o caciulita pe cap?", "Vai, cred ca ii este prea cald!", "Ii mai trebuie o patura, sigur o sa raceasca!", "Pune-i niste sosete, se vede ca e inghetat!" - acestea sunt doar cateva exemple de comentarii pe care mama unui bebe le aude foarte des, asa ca daca nu vrei sa o superi, mai bine nu o chestiona in legatura cu asta.

7. "E cuminte?"

Este un exemplu de intrebare pe care nu ar trebui niciodata sa i-l pui unei proaspete mamici pentru ca este un termen relativ. In acceptiunea ta, poate ca un copil cuminte este cel care nu plange sau care doarme toata noaptea, insa o mama isi va considera copilul perfect indiferent daca o tine treaza toata noaptea sau daca plange ori de cate ori vrea sa iasa din camera. O astfel de intrebare este una nepotrivita si care o va supara pe mamica in mod sigur.

8. "Cand ii faceti un fratior/o surioara?"

Evita o astfel de intrebare, mai ales in primele luni de la nasterea copilului. Cu siguranta noii parinti nu se gandesc deja la inca un copil pentru ca sunt inca foarte implicati in cresterea celui abia nascut si nu au ragaz sa faca astfel de planuri. Nu vor fi foarte incantati sa fie chestionati in legatura cu o decizie atat de importanta pentru viata lor si atat de personala in acelasi timp.

Tu ce intrebari incomode ai primit in primele luni dupa ce ai nascut? Ce alte intrebari crezi ca ar fi trebui sa fie incluse in lista noastra? Lasa-ne opinia ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nou-nascut

Articole recomandate

Citeste si despre