7 sfaturi de la specialist pentru proaspetii parinti

/ / Modificat: 2015-11-02
7 sfaturi de la specialist pentru proaspetii parinti

Un copil inseamna o bucurie imensa pentru parinti, o intregire a familiei, insa vine si cu multe provocari. Incepand cu noptile nedormite si terminand cu grijile inevitabile care vin la pachet cu un bebelus, proaspetii parinti sunt adeseori depasiti de situatie.

Un bebelus inseamna transformarea completa a vietii parintilor, inseamna schimbarea radicala a prioritatilor si provoaca schimbari fundamentale in comportamentul si mentalitatea parintilor. Nimeni nu va mai fi la fel odata ce devine parinte si este absolut normal sa te ingrijorezi si sa ai intrebari in legatura cu cresterea copilului, niciunul dintre noi nu s-a nascut invatat.

De aceea, noi iti prezentam 7 sfaturi de la specialist pentru parinti.

Pregateste-te pentru o perioada de oboseala cronica

Fiecare copil este diferit si are o personalitate proprie, insa o regula universala, care se aplica la orice micut, este faptul ca in primele saptamani isi va tine parintii in alerta mereu.

Nou-nascutii mananca pe parcursul noptii, nu au inca un program de somn si nu stiu cand e zi sau noapte, asa ca si parintii vor trebui sa urmeze programul pe care ei il impun. Acest lucru se traduce prin nopti nedormite si scurte reprize de somn in care nu vei apuca sa te odihnesti prea bine.

Prin astfel de momente au trecut toti parintii din lume, asa ca porneste de la inceput de la ideea ca este doar o faza trecatoare si ca in cateva luni vei avea parte de cateva ore bune de somn neintrerupt.

Cooperarea dintre parinti este extrem de importanta

Tu si partenerul tau de viata va trebui sa fiti o echipa imbatabila si sa va sprijiniti unul pe altul in aceasta perioada. Impartiti treburile din casa si faceti cu randul cand este ora mesei pentru micut. Cat unul dintre voi schimba scutecul, celalalt face cafeaua, cat unul dintre voi se odihneste, celalalt leagana bebelusul.

Este foarte important sa cooperati in aceasta perioada, iar intreaga experienta va va face un cuplu mai unit, mai puternic. In cazul in care esti un parinte singur, incearca sa te inconjori de persoane apropiate care sa te ajute in primele luni de viata ale copilului.

Acorda-ti timp sa te obisnuiesti cu noile responsabilitati

Iti garantam ca niciun parinte nu s-a descurcat perfect din prima zi de viata a copilului sau. Este vorba despre lucruri cu care nu te-ai mai confruntat pana acum si e normal sa-ti ia ceva timp sa te inveti cu ele si sa nu-ti iasa bine inca de le inceput.

Nu e cazul sa te judeci prea aspru, nici pe tine insati, nici pe partenerul tau, amandoi veti invata pe parcurs. Odata cu trecerea timpului va veti obisnui cu noile activitati si le veti face mai repede si mai bine.

Te vor coplesi emotiile

Desi se considera in general ca mamele au stari de depresie si anxietate atunci cand au un bebelus, in realitate si tatii au probleme de adaptare la noul statut. Parintii unui nou-nascut trec in fiecare zi prin zeci de emotii, incepand cu grija si tresarirea la fiecare tuse a bebelusului si terminand cu bucuria pe care o simt cand isi privesc micutii dormind. Alteori, parintii isi pierd rabdarea si devin nervosi. In cazul mamelor mai este vorba si despre schimbarile hormonale care se produc in organism dupa sarcina.

La toate acestea se adauga oboseala, asa ca la finalul zilei un parinte simte ca a trait un an in doar o zi. Este recomandat sa vorbiti unul cu altul despre ce simtiti, iar daca simti ca ai o depresie apeleaza la un psiholog, care sa te ajute sa treci cu bine peste aceasta perioada. Nu te sfii sa ceri ajutorul unui specialist, depresia post-partum afecteaza un numar foarte mare de mamici si este o problema extrem de serioasa care trebuie tratata asa cum se cuvine.

Nu intra in panica daca apar certuri intre tine si partener

In perioada aceasta veti coopera mult, insa cu siguranta vor aparea si contraziceri. Nu te gandi prea mult la aceste momente, ele nu reprezinta neaparat o criza in cuplu, sunt certuri mici. In plus, oboseala va va face mai nervosi si va va da o stare de iritare, astfel ca certurile sunt inevitabile.

O recomandare a specialistilor este sa incercati sa pastrati o legatura stransa, chiar si cu toate noile responsabilitati pe care le aveti. O imbratisare sau un compliment nu va va lua prea mult timp, insa va conta foarte mult la mentinerea unei relatii calde intre voi. Aminti-va ca micutul vostru va creste si ca aceasta perioada este trecatoare.

Ia exemplele bune de la parintii tai

Primul curs legat de parenting ti l-au predat parintii tai chiar in copilarie. Cu alte cuvinte, vei fi inclinat sa procedezi ca ei in multe situatii deoarece inevitabil ei au fost exemplul tau din acest punct de vedere. In alte situatii, vei proceda in mod voit diferit de parintii tai, doar pentru ca tu nu ai avut copilaria pe care ti-ai fi dorit-o. Incearca insa sa sortezi bine printre amintiri si sa preiei partile bune din comportamentul parintilor tai.

Atentie sa nu cazi in capcana "parintii mei au facut asa si uite cat de bine am ajuns eu!". Ia lucrurile bune din copilaria ta si aplica-le in stilul tau de parenting.

Exista viata si dupa ce devii parinte

Multi dintre noii parinti uita pur si simplu de ei insisi si devin doar parinti sau au senzatia ca niciodata nu vor mai putea sa se bucure de o seara romantica alaturi de partener sau de o iesire distractiva cu prietenii.

Chiar si dupa ce devii parinte ai voie sa te bucuri in continuare de viata si ai dreptul sa iei o pauza din cand in cand pentru a te deconecta, pentru a te relaxa. Nu trebuie sa te simti vinovat daca iti doresti sa petreci o seara alaturi de prieteni si sa ai discutii care sa nu aiba legatura cu alaptare, colici si scutece.

In plus, aminteste-ti ca micutii vor creste, vor deveni cu fiecare an care trece mai independenti, iar toata perioada de la inceput in care nu reuseai sa inchizi un ochi o noapte intreaga va deveni doar o amintire.

Ce parere ai despre aceste sfaturi? Crezi ca-ti vor fi de ajutor atunci cand va veni pe lume micutul tau? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nou-nascut Proaspeti parinti Sfaturi pentru parinti

Articole recomandate

Citeste si despre