6 motive pentru care parintii se vaita atat de mult!

/ / Modificat: 2016-03-16
6 motive pentru care parintii se vaita atat de mult!

Daca exista un motiv pentru care prietenii prefera sa te izoleze atunci cand devii parinte, acela este insusi faptul ca te plangi foarte mult de cand au aparut noile responsabilitati in viata ta.

Sigur ca noptile nedormite te pot face sa crezi ca nu-ti va ajunge toata cafeaua din lume, ca dusurile au devenit scurte si sunt acum insotite de tot felul de griji si ca nu te mai poti bucura de prea mult timp liber pe care sa il petreci asa cum iti doresti, insa acesta nu este un motiv sa iti terorizezi grupul de prieteni cu aceleasi plangeri zilnice.

Pe de alta parte, glumele care se fac pe seama ta din aceasta cauza te pot afecta destul de mult la un moment dat, asa ca este nevoie de intelegere si din partea apropiatilor tai.

Daca vrei sa o gasesti cu usurinta, le poti povesti despre cele 6 motive pentru care parintii se vaita atat de mult!

1. Competitia

Cultura lumii in care traim, americanizata cu precadere in ultimii 25 de ani, este tot mai competitiva pe zi ce trece. Ne intrecem cu cat suntem de ocupati, cu orele putine de somn de care avem parte, cu stresul caruia trebuie sa ii facem fata.

E imposibil sa nu simti tentatia de a te vaita de orele putine pe care le-ai dormit in noaptea precedenta, de cat de mult ai facut curatenie azi dupa copilul tau sau de faptul ca nu ai apucat sa faci dus pana la o ora destul de tarzie.

Toate aceste apucaturi insa ar putea fi interpretate drept o nevoie sociala perversa de a munci mai mult decat oricine din jurul tau.

2. Adevarul

Este foarte adevarat ca un copil implica enorm de multa munca si responsabilitate. Este adevarat ca nu are nicio legatura munca pe care ai face-o la un job obisnuit, dar asta nu inseamna ca este mai usoara. Uneori, poate fi chiar mai dificil sa stai acasa si sa ai grija de copii decat sa iti petreci 8 ore la birou.

3. Nevoia de empatie

Parintii au nevoie de empatie si vor sa o ofere, la randul lor, si altor parinti aflati in aceeasi situatie. Empatia este normala si umana, asa ca replici precum "casa noastra este murdara si neingrijita pentru ca nu mai am timp sa fac nimic", "m-am saturat de schimbat scutece toata ziua" sau "viata mea sociala a devenit nula" sunt obisnuite intre parinti, mai ales intre cei ai caror copii sunt inca foarte mici.

Aceasta forma de empatie le aminteste celorlalti ca nu sunt singuri si ii ajuta sa creada mai mult in beneficiile si roadele muncii lor, care celor care nu au copii le poate parea inutila si exagerata.

4. Sefii parintilor sunt cei mici

Uneori este dificil sa recunosti ca cei care au o putere si o autoritate atat de mari in fata ta sunt atat de mici. Orgoliul tau are de suferit, insa nu prea ai de ales si va trebui sa te obisnuiesti cu ideea ca cei mici vor prelua controlul asupra inimii tale, asupra programului tau si asupra intregii tale vieti.

5. Este coplesitor

A avea copii poate implica un consum de energie urias, mai ales atunci cand nu faci efortul de a avea in continuare la fel de multa grija de tine, individual, cum obisnuiai sa ai inainte de a deveni parinte. Uneori, pur si simplu poti simti ca nu mai ai energie pentru asta sau pentru relatia cu partenerul tau, tocmai pentru ca este de-a dreptul epuizant sa cresti un copil.

6. Lucrurile bune nu se intampla usor

Trebuie sa muncesti din greu pentru toate lucrurile bune din viata ta. Asta poate implica eforturi, durere, depasirea obstacolelor. Pe de alta parte, trebuie sa recunosti ca nici macar nu admiri oamenii a caror viata este usoara, ci dimpotriva, ii admiri pe aceia care reusesc sa isi depaseasca limitele si care sunt mereu pregatiti sa faca tot ce trebuie pentru a reusi.

Satisfactiile nu intarzie sa apara insa, ele sunt acolo in fiecare zi, le simti la fiecare sunet nou pe care il scoate, la primii pasi, la primele cuvinte, la fiecare zambet si imbratisare.

Asta nu inseamna neaparat ca succesele si eforturile sunt intotdeauna echilibrate si se compenseaza reciproc, insa poti avea certitudinea ca atunci cand nu esti implicat si nu te straduiesti sa obtii tot ce-i mai bun sansele sa reusesti asta sunt aproape nule.

Pe tine ce te copleseste in viata de parinte? Care este motivul pentru care te vaiti cel mai mult? Spune-ne opiniile tale in sectiunea de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sfaturi parinti Probleme parinti

Articole recomandate

Citeste si despre