6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre mamele milenare

/ / Modificat: 2015-10-02
6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre mamele milenare

Ca parinti, cu totii ne-am gandit cel putin o data in viata la replica celebra "copiii din ziua de azi...". Realitatea este ca micutii de acum au o copilarie foarte diferita de a noastra, cresc fascinati de ecranele tabletelor, a smartphonurilor si nu mai pretuiesc joaca pe saturate in fata blocului. Dar si parintii se schimba, nu numai copiii, iar mamele de azi fac parte din generatia de mame milenare, care isi urmeaza propriile reguli.

Mamele milenare fac parte din generatiile nascute intre anii 1980 si 1994 si se individualizeaza printr-o viziune proprie vis-a-vis de cresterea copiilor. Discutam despre mamele care au acum intre 20 si 35 de ani. Cu siguranta aceste femei nu isi doresc sa isi creasca micutii la fel cum au fost crescute ele si incearca sa echilibreze perfect balanta intre cariera si familie.

Stilul lor poate parea uneori nonconformist, cu siguranta diferit fata de cel al propriilor lor mame, care fac parte din Generatia X si care au fost extrem de implicate in cresterea lor, ghidandu-le fiecare pas, preocupandu-se si implicandu-se in mod activ in fiecare mic aspect al vietii lor.

Iata 6 lucruri care le distinge pe mamele milenare de cele din generatiile anterioare:

1. Sunt mai inteligente

Majoritatea milenarilor au o diploma de facultate, spre deosebire de generatiile anterioare. Mamele milenare au diploma de licenta, multe dintre ele au si diploma de masterat si mult mai multe decat cele din generatia X au doctorate. Nu este de mirare ca avand aceste studii, inteligenta lor este una mai ridicata.

Dupa terminarea studiilor marea lor majoritate au joburi destul de bine platite in domenii din cele mai diverse, inclusiv arii care pana acum erau considerate mai mult pentru barbati. Mamele milenare sunt specialisti IT, sunt manageri de proiecte si au salarii suficient de mari incat sa nu depinda financiar de sotul/partenerul lor de viata, al carui venit este in general apropiat de cel al femeilor.

2. Tehnologia a avut un impact important asupra lor

O mama milenara a crescut plimbandu-se cu bicicleta si gasind mult mai multe de facut in parc decat in casa in fata televizorului, insa a fost martora avansului tehnologic si s-a adaptat cu usurinta la el. Vei gasi cu siguranta in casa ei un smartphone, o tableta si un laptop, iar ea va fi la curent cu ce se mai intampla pe piata tech. De asemenea, o mama milenara are conturi pe mai multe retele sociale: Facebook, Twitter, Pinterest si LinkedIn.

Multe dintre mamele milenare au si bloguri in care isi impartasesc experientele atat din sanul familiei, cat si cele de le birou. Si pe paginile de social media sunt extrem de active, iar update-urile lor sunt urmarite si apreciate de zeci de persoane. In cateva cuvinte, mamele milenare sunt foarte populare, au o viata sociala activa si multi prieteni.

3. Pun pret pe timpul dedicat doar lor

Femeile din generatia milenara nu sunt definite de faptul ca sunt mame, nu le este teama sa recunoasca faptul ca uneori au nevoie de o pauza, ca au nevoie de timp pentru ele si nu le este teama sa-si ceara in mod raspicat acest drept. Nu privesc cu prejudecati angajarea unei bone pentru a o ajuta cu cei mici si nici nu considera acest lucru un moft. Nu se gandesc foarte mult la economisirea banilor in detrimentul unui mic rasfat pentru ele.

In acelasi timp, o mama milenara nu va ezita sa mai iasa din cand in cand cu prietenele sau sa mearga la salonul de infrumusetare atunci cand isi doreste acest lucru.

4. In mod surprinzator, prefera o familie traditionala

Desi se vorbeste adesea despre faptul ca femeile au devenit mult mai concentrate pe cariera lor decat pe viata de familie, mamele milenare sunt adeptele unei familii traditionale, in care ele gatesc pentru familie si se ocupa de treburile casnice. Acest lucru se intampla in mod special din cauza preocuparii din ce in ce mai pregnante pentru un stil de viata sanatos. In frigider si in dulapurile din bucataria lor nu vei gasi prea multe snacks-uri sau chipsuri, ci gustari sanatoase pentru copii si alimente cumparate numai dupa ce au citit cu atentie toate ingredientele listate pe eticheta.

Prefera sa gateasca in casa mai mult si sa aleaga cu grija ingredientele. Au mare grija la ce mananca atat ele, cat si toti membrii familiei si le face placere sa pregateasca masa pentru familie si sa-si astepte sotul cu cina pregatita.

5. Sunt mai stresate si muncesc mai mult

Spre deosebire de mamele lor, care aveau un job cu un nivel de stres relativ scazut, care nu stateau la birou aproape niciodata peste program si care nu erau preocupate in mod special de posibilitatea pierderii locului de munca, mamele milenare au ajuns la maturitate si au intrat in campul muncii intr-o perioada extrem de grea din punct de vedere economic.

Chiar daca au petrecut mult mai multi ani in universitati, atunci cand au absolvit, numarul locurilor de munca scazuse dramatic. Odata angajate, acestea s-au confruntat si se confrunta in continuare cu un stres continuu si o presiune ridicata. De multe ori stau la birou peste program si lucreaza in weekend.

6. Au o abordare diferita fata de a mamelor lor

Mamele milenare abordeaza toate aspectele parentingului diferit fata de cum procedau mamele lor. Avand un timp limitat la dispozitie, ele incearca sa compenseze printr-o prezenta activa in viata copiilor. Se joaca mai mult cu micutii, ii iau cu ele peste tot unde au de rezolvat treburi, tin o legatura stransa cu invatatorii si profesorii prin e-mailuri si merg cu micutii lor la cursuri, workshopuri creative, artistice, care sa le dezvolte gandirea neconventionala.

Pe de alta parte, tot din cauza timpului, au renuntat la multe dintre treburile pe care le faceau mamele lor. Nu urmeaza reguli orbeste si nu fac lucruri doar pentru ca "asa trebuie", nu ii pasa ce parere au alte mamici despre stilul sau de parenting si nici ea personal nu judeca alte femei pentru felul in care isi cresc copiii.

Tu faci parte din generatia mamelor milenare? Te-ai recunoscut in descrierea facuta de noi? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parenting modern

Articole recomandate

Citeste si despre