5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cresterea unui copil

/ / Modificat: 2015-10-16
5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cresterea unui copil

Venirea pe lume a unui copil schimba total viata parintilor, iar cresterea acestuia este cel mai mare test pe care acestia il dau. Viata cu un copil este un carusel de emotii, fiecare zi este o noua provocare.

Este si un test al rabdarii, pentru ca nu este deloc usor sa cresti un copil. Este, de fapt, cel mai important examen al vietii pentru un adult. Si bineinteles ca fiecare parinte isi doreste sa treaca testul cu nota maxima. Insa pentru asta trebuie sa fie pregatit de nopti nedormite si griji nenumarate. Pentru ca viata nu mai este despre el, ci acum are o responsabilitate, o viata care depinde de a lui.

Insa toate noptile nedormite ale parintilor, grijile si oboseala pe care doar o mama si un tata le pot intelege se vor topi in zambetele puiului sau. Iata cateva lucruri pe care orice parinte trebuie sa le stie despre cresterea unui copil:

sfaturi_crestere_copil

Copiii nu stapanesc notiunea timpului

Orice parinte care si-a pierdut rabdarea de nenumarate ori stie ca pentru un copil fraza "trebuie sa plecam acum" nu are aceeasi semnificatie ca pentru un adult. Acest lucru se intampla pentru ca pur si simplu micutii nu inteleg conceptul de timp. Potrivit medicului Tovah Klein, pentru ca bebelusii si copii mici nu stapanesc notiunea timpului si pentru ca au creierul in dezvoltare, nu au internalizat aptitudinile care sa ii ajute sa isi organizeze timpul, sa isi exprime nevoile ori sa planifice anumite lucruri.

Copiii mici traiesc in prezent, de aceea cand un parinte ii spune copilului "trebuie sa plecam in cinci minute", acel parinte stie ca acel lucru nu se va intampla in timpul planificat. Pentru ca un copil nu are aceasta notiune a timpului, el chiar nu stie cat inseama cele cinci minute. Pana in primii ani de gradinita si de scoala, unui copil ii va fi destul de greu sa inteleaga notiunea timpului. In acest caz este indicat sa creezi o rutina si sa folosesti cuvinte precum "mai intai", "dupa aceea", "apoi".

Pentru ei lumea este despre putere si control

Iti propunem un exercitiu simplu pentru cateva minute, incearca sa gandesti din perspectiva unui copil. Parintii sunt cei care detin controlul, un copil are putine de spus in ceea ce priveste hotararile legate de ceea ce vor manca sau unde vor merge.

Pana la urma cei care decid pentru ei sunt parintii pentru ca un copil nu stie sa faca distinctia dintre bine si rau, dar trebuie sa ii acorzi atentia cuvenita, pentru ca este important sa invete sa ia decizii.

Cand copilul tau face mofturi, ca nu vrea hainuta X sau ca nu ii place mancarea Y, este bine sa ii dai libertatea de a alege. Arata-i mai multe perechi de pantofi si intreaba-l pe care dintre ele doreste sa le incalte. Daca este mofturos la mancare, asigura-te ca ai intodeauna la indemana ceva ce ii place.

Daca ii vei da cateva optiuni, iti vei ajuta copilul sa simta ca are control asupra situatiei. "Garantez ca daca vezi relatia dintre tine si copil ca un joc al puterii, cu tine ca parinte incercand mereu sa detina controlul, trebuie sa dai dovada din ce in ce mai multa putere ca sa castigi, pe masura ce copilul creste. Si totul se va transforma intr-o lupta, iar copilul va incepe sa riposteze, ca sa iti arate ca si el este puternic", spune specialistul Tovah Klein. De aceea este mai bine sa fiti pe aceleasi pozitii.

incredere_in_sine_copil

Fericirea nu vine din incercarile unui parinte de a-si face copilul fericit

Copilasii sunt fericiti cand se simt in siguranta. Nu este o atitudine potrivita sa incerci sa le faci tot timpul pe plac copiilor tai, considerand ca faci aceste eforturi pentru fericirea lor. De exemplu, daca isi doreste o ciocolata, nu alerga la magazin sa i-o cumperi, ci arata-i ca poate sa supravietuiasca fara. Astfel, ii vei arata ca se poate descurca in orice situatie.

Este in regula sa existe momente cand nu totul este roz

Orice parinte traieste cu teama ca micutul lui sa nu pateasca ceva. Din primele clipe ale vietii copilului, parintii au tot felul de griji, insa nu trebuie sa devina foarte protectori cu copilul. Incearca sa il supraveghezi "din umbra", sa ii dai impresia ca ia singur deciziile, ceea ce ii va creste stima de sine. Nu intra in panica de fiecare data cand cade, astfel va invata sa fie puternic, sa se ridice singur, lucru care ii va fi de mare ajutor pe parcusul vietii. Copilul va invata cate ceva folositor din orice experienta neplacuta.

Isi va dezvolta capacitatea de adaptare, dar si independenta, calitati de care va avea mare nevoie cand va deveni adult si va creste, la randul lui, copii. De multe ori simpla prezenta a lui mami sau a lui tati ii poate crea senzatia ca este in pericol si il poate inhiba. Asadar, lasa-l sa se joace si singur, iar daca, de exemplu in parc are un conflict cu un alt copil nu interveni imediat in cearta lor.

O alta greseala pe care nu trebuie sa o faca un parinte este aceea de a ii spune mereu copilului ce nu are voie sa faca, pe un ton raspicat. Autoritatea excesiva a unui parinte nu va aduce nimic bun copilului, pentru ca nu ii va da incredere in propriile forte.

Lucrurile care ii scot din sarite pe parinti pot deveni atuurile copiilor

Copiii sunt extrem de curiosi, le place mereu sa puna intrebari si sa afle cat mai multe lucruri despre ceea ce se intampla in jurul lui. Iar cand tu ai venit obosit de la serviciu, parca nu iti mai vine sa stai si sa ii raspunzi, rabdator, la tirul de intrebari si nici la dorinta de joaca in parc. Iar asta nu este tot.

Cei mici pot fi atat de incapatanati incat nu vor lasa nimic de la ei. Ei bine, toate aceste fapte care te scot din sarite la copilul tau se pot transforma in cei mai buni prieteni ai acestuia, cand va deveni adult pentru ca va fi o persoana care va sti sa invinga, sa se lupte pana in panzele albe pentru dreptatea sa, dar si sa obtina tot ceea ce isi doreste.

Va fi un adult descurcaret, cu un caracter puternic, care nu se va lasa doborat de greutatile pe care viata i le va scoate in cale.

Tu ce parere ai? Stiai deja aceste lucuri despre cresterea unui copil? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinti Parenting Educatia copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre