10 greseli pe care orice parinte le face cel putin o data

/ / Modificat: 2020-03-10
10 greseli pe care orice parinte le face cel putin o data

Parintii le-ar pune copiilor toata lumea la picioare daca ar putea si sunt in permanenta competitie cu ei insisi pentru a face lucrurile cat mai bine pentru cresterea celor mici. In ciuda eforturilor, orice parinte face o serie de erori care pot afecta copilul pentru tot restul vietii.

Iata cateva greseli comune pe care parintii tineri au tendinta de a le face in cresterea copilului

Controlarea temperaturii copilului cu mana

Corpul unui copil tinde sa fie mai cald. De fapt, temperatura normala a corpului unui copil variaza intre 36 si 37,9 grade Celsius. Orice depaseste aceasta valoare este considerata febra. Pentru a detecta si cea mai mica schimbare este intotdeauna recomandata folosirea termometrului. Pentru copiii mai mici de trei luni, termometrul rectal este cea mai eficienta solutie care te va ajuta sa ai un copil sanatos.

Stocarea de scutece

Daca ai acasa o masina mica de facut caca, poate ti se va parea o idee buna sa iti faci un stoc de scutece de unica folosinta pentru micut. Dar in realitate nu este asa, doar vei irosi bani. Bebelusii cresc foarte repede – intre 0,5 cm si 2,54 cm pe luna in lungime, iar in greutate, intre 140 si 200 de grame pe saptamana. Inainte de a-ti da seama, micutului tau ii vor ramane mici scutecele stocate si vor trebui cumparate unele noi.

Dezobisnuirea de suzeta prea devreme

De frica ca bebelusii lor sa nu sufere infectii ale urechilor sau probleme dentare, multi parinti isi dezobisnuiesc copii de suzete prea devreme. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, momentul potrivit pentru a le lua copiilor mica jucarie, suzeta, este la varsta de sase luni, nu mai devreme.

Nepedepsirea copilului cand este cazul

Incercati sa va disciplinati copilul inca de la o varsta frageda, sa fie raspunzator pentru greselile lui. Daca nu o veti face, copilul se va astepta ca si in viitor sa il ajutati sa iasa basma curata cand va face ceva gresit.

Folosirea tehnologiei pentru a tine copilul ocupat

Majoritatea parintilor folosesc telefoanele mobile si televizorul pentru a-si tine copiii ocupati, dar acest lucru este rau pentru sanatatea lor. Potrivit unui studiu, radiatiile emise de aceste dispozitive afecteaza in mod direct creierul copiilor si creste riscul de tumori.

Acoperirea picioarelor copilului cand are febra

„Raceala iese prin transpiratie” este un mit. Nu numai ca nu exista nicio dovada stiintifica a acestei vorbe din batrani, dar, acoperind copilul cand are febra, nu veti face decat sa il supraincalziti. In loc sa infofoliti copilul, schimbati-l in hainute usoare. Porniti ventilatorul si asigurati-va ca temperatura in camera este potrivita.

Schimbarea scutecului imediat

Cateodata, copiii fac caca sau pipi la intervale mici. Daca ii schimbati imediat, puteti avea surprize „murdare”. Scutecele moderne au capacitate de absorbtie mare si indelungata, mentinand totodata copilul uscat si prevenind iritatiile. Cel mai bine este sa asteptati cateva minute inainte de schimbarea scutecului.

Hranirea cu lingurita mai mult decat este cazul

Potrivit medicilor, hranirea copiilor mici cu lingurita de catre parinti este daunatoare pentru sanatate si dezvoltare de la un punct incolo. In schimb, este recomandat sa permiteti copiilor sa incerce sa se hraneasca singuri. Copiii care sunt hraniti de un adult pentru prea mult timp vor avea tendinta sa devina mofturosi si supraponderali. In schimb, cei care mananca in ritmul propriu, singuri, au sanse sa fie mai sanatosi.

Cumpararea de hainute scumpe

Copiii cresc foarte repede asa ca lucrurile le vor ramane mici foarte repede. Plus, surpriza, copiii se murdaresc repede, nu vor ezita sa vomite pe noile hainute scumpe de indata ce au fost cumparate.

Palmuirea sau amenintarea copilului

Sa te enervezi pe copilul mic sau sa ridici vocea nu este niciodata o solutie. De fapt, actionand astfel cauzezi doar probleme. Potrivit psihologilor, cu cat tipi mai mult la copilul tau, cu atat mai putin te va asculta. Frica nu este o metoda de disciplinare a copilului. In loc sa fii autoritar sau sa ii comanzi sa faca lucruri, incearca sa ii vorbesti ca unui prieten.

Ati facut vreuna dintre greselile de mai sus in cresterea copilului? Ce sfat ati da tinerilor parinti?

Impartasiti experienta voastra cu noi!  

Articole recomandate

Citeste si despre