Studiu. Femeile insarcinate care se machiaza au sanse mari sa aiba copii grasi

/ / Modificat: 2020-02-20
Studiu. Femeile insarcinate care se machiaza au sanse mari sa aiba copii grasi

Femeile insarcinate care se machiaza au mai multe sanse sa aiba copii grasi, deoarece substantele chimice pot ajunge in pantec, arata un studiu.

Cercetatorii au masurat nivelurile de butilparaben (BuP) din urina de la 629 de viitoare mame, gasind concentratii mai mari la cele care au folosit produse cosmetice, scrie Daily Mail.

Copiii acestora au mai multe sanse sa devina supraponderali in primii opt ani de viata, in special fetele.

Parabenii patrund in corp prin piele, apoi se fiseaza in placenta, existand riscul sa faca rau bebelusului, au avertizat oamenii de stiinta din Germania.

Studiul a dovedit ca puii de soareci expusi la BuP in timp ce se aflau in pantece manancau mai mult, devenind mai grasi decat soarecii de control. Acestia aveau cu 20 - 45% mai multe grasimi corporale, comparativ cu pui care nu erau expusi la BuP. 

Acesta, digerat in alimente si bauturi, s-a dovedit ca afecteaza genele care regleaza consumul de alimente la soareci.

Ce este BuP

BuP este un produs chimic folosit ca conservant, deoarece are proprietati anti-bacteriene si fungicide. Se gaseste in majoritatea produselor de machiaj de uz frecvent, cum ar fi rujul sau fondul de ten.Este un tip de paraben, care se gaseste intr-o serie de articole de infrumusetare, inclusiv produse de machiaj, deodorante, creme hidratante si sampoane, precum si produse alimentare.

Parabenii intra in corpul uman, in principal, prin ingestia sau absorbtia pielii si pot fi detectati in urina, sange si laptele matern.

Ce spune studiul

Cercetatorii condusi de dr. Tobias Polte de la institutul de cercetare Helmholtz din Leipzig au analizat nivelurile de substante chimice pe un esantion de 629 de femei insarcinate intre anii 2006 si 2008, iar concluziile le-au publicat in "Nature Communications."

Viitoarele mame au completat un chestionar cu privire la ce produse cosmetice au folosit in saptamana a 34-a de sarcina.

Cosmeticele au fost clasificate ca produse "fara clatire" inclusiv lotiunile pentru corp, precum si produse ca pasta de dinti, cele de hair style si parfumuri.

Un sfert dintre femei au raportat ca au folosit cel putin un produs cosmetic cu parabeni. Urina lor continea niveluri de parabeni de trei ori mai mari decat femeile care au declarat ca evita produsele  ce contin parabeni.

Apoi au fost evaluate greutatea si inaltimea copiilor, in fiecare an, pana la varsta de opt ani.Autorii studiului au descoperit ca mamele care au folosit produse cosmetice care contin BuP aveau copii cu tendinta de a fi supraponderali la inceputul copilariei, cu o "tendinta mai puternica la fete."

"Mamele care au folosit zilnic produse cosmetice care contin parabeni, au avut concentratii de paraben in urina semnificativ mai mari," a spus cordonatorul studiului.

Dezvoltarea bebelusului poate fi perturbata de parabeni

Autorii mai sustin ca parabenii afecteaza o gena care regleaza aportul de alimente in regiunea creierului hipotalamusului. A existat o reducere a exprimarii receptorului de leptina (hormon care joaca un rol important in reglarea aportulului si cheltuielilor energetice, inclusiv apetitul si metabolismul), care, in conditii normale, regleaza greutatea corporala prin echilibrarea aportului alimentar.

Autorii cercetarii spun ca stilurile de viata moderne sedentare si aportul crescut de calorii nu sunt suficiente pentru a explica obezitatea. Ei sustin ca atunci cand un bebelus se afla in pantece, dezvoltarea lui poate fi perturbată de substante chimice precum parabenii, care perturba hormonii.

Comentand rezultatele cercetarii, dr. Alex Polyakov de la Universitatea din Melbourne a spus ca femeile insarcinate ar face foarte bine sa evite folosirea produselor ce contin parabeni.

Sursa: dailymail.co.uk

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parabeni

Articole recomandate

Citeste si despre