Romania are una dintre cele mai scazute valori in ceea ce priveste consumul de sucuri si nectaruri de fruct

/ / Modificat: 2016-09-13
Romania are una dintre cele mai scazute valori in ceea ce priveste consumul de sucuri si nectaruri de fruct

Romania are una dintre cele mai scazute valori in ceea ce priveste consumul de sucuri si nectaruri de fructe, cu doar 2.91l pe cap de locuitor

Romanii consuma de aproximativ 10 ori mai putine sucuri si nectaruri de fructe decat consumatorii din Germania, Malta, Olanda, Finlanda, Austria si Cipru.

in ciuda interesului tot mai mare pentru o viata sanatoasa si o alimentatie echilibrata, Romania se situeaza in continuare printre ultimele tari din Europa in ceea ce priveste consumul de fructe si sucuri. Un consumator mediu bea aproximativ 2,91 l de sucuri si nectaruri pe an, ceea ce inseamna doar 7,97 ml pe zi.

Conform Sudiului de Piata 2016 al Asociatiei Europene a Producatorilor de Sucuri de Fructe 2016 (AIJN), consumul de suc si nectar de fructe a inregistrat o revenire pe piata romaneasca, pentru prima data din anul 2009. Cresterea totala a consumului a fost de peste 7%: 8,1% pentru sucurile 100% continut de fructe si 6,8% pentru nectaruri (25-99% continut de fructe). Cu toate acestea, Romania inregistreaza cea mai scazuta valoare a consumului de sucuri si nectaruri din UE, cu 2,91 l pe cap de locuitor/ anual, in timp ce liderii europeni consuma de 10 ori mai mult: Germania 29,4 l, Malta 28 l, Olanda 25,9 l, Finlanda 24,2 l, Cipru si Austria 24 l fiecare.

"Organizatia Monidala a Sanatatii recomanda consumul a minim 400g de fructe si legume pe zi. Consumul de legume si fructe poate reduce riscul aparitiei bolilor netransmisibile precum diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare si a anumitor tipuri de cancer. Una dintre aceste portii poate fi inlocuita cu un pahar de suc 100% natural. Consumatorii nostri inca nu cunosc faptul ca, potrivit legislatiei UE, sucurile, nectarurile si mousse-urile 100% naturale nu pot contine coloranti, arome artificiale, conservanti, zahar adaugat sau alti indulcitori. Mai mult, sucul 100% fruct este o gustare perfecta, mai ales pentru cei care avem o viata mai agitata si, pe de-o parte, avem din ce in ce mai putin timp sa mancam sau sa ne pregatim mesele, dar, pe de alta parte, suntem din ce in ce mai interesati de un stil de viata sanatos. Facem eforturi sustinute de educare in acest sens si ne bucuram de aceasta crestere, insa mai sunt multe de facut”, mentioneaza Serban Damian, medic de familie si nutritionist acreditat IOC.

Recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii

Fructele si legumele sunt foarte importante pentru alimentatie sanatoasa. Consumul adecvat al acestora poate contribui la prevenirea afectiunilor majore, precum cele cardiovasculare si unele tipuri de cancer. Aportul insuficient de fructe si legume provoaca la nivel global urmatoarele:

- aproximativ 16,0 millioane (1,0%) de ani de viata ajustati in functie de incapacitate (indicatorul DALY indica speranta de viata ajustata pentru incapacitate cauzata de afectiuni, dizabilitate sau deces prematur);

- aproximativ 14% din decese cauzate de cancer gastro-intestinal;

- aproximativ 11% de decese cauzate de boli cardiace ischemice;

- aproximativ 9% decese cauzate de accident vascular cerebral.

Factori care influenteaza consumul de sucuri si nectaruri din Romania

Exista mai multi factori care genereaza cresterea consumului de sucuri 100% fruct si nectaruri in Romania. Unul dintre factorii principali este reducerea TVA-ului, care genereaza diminuarea preturilor si imbunatatirea venitului disponibil al consumatorilor. Un alt factor este cautarea consumatorilor pentru produse care sa le satisfaca nevoile si sa corespunda asteptarilor unei vieti echilibrate.

Campania „Mousse si suc 100%! aici sunt vitaminele istete” este finantata de Uniunea Europeana si Polonia, precum si de Fondul pentru Promovarea Fructelor si a Legumelor si a membrilor KUPS.

Informatii suplimentare despre campanie sunt disponibile pe site www.sucsimousse.eu si pe pagina de Facebook Traieste SMART.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre