De ce multe femei se tund scurt dupa nastere?

/ / Modificat: 2017-11-28
De ce multe femei se tund scurt dupa nastere?

Dupa nastere, unele femei observa ca numarul firelor de par care le cad in fiecare zi este ceva mai mare decat in perioada sarcinii. In plus, parca firul de par nu mai este atat de sanatos si de stralucitor cum era inainte, ci a devenit subtire si tern. Caderea parului in exces, pentru ca, sa nu uitam, o persoana pierde cam 80-100 de fire de par pe zi, apare din cauza schimbarilor hormonale care se petrec in organismul femeii in timpul sarcinii, dar si dupa nastere.

Mai exact, nivelul de hormoni estrogeni este crescut pe timpul sarcinii, ceea ce determina firul de par sa intre in faza de crestere, sa arate sanatos si viguros. Dupa nastere insa cantitatea de estrogen scade, creste cea de prolactina, ceea ce duce la grabirea fazei de telogen cand parul intra in faza de stagnare. Din aceasta cauza firul de par devine tern, parul cade mai des, se rareste.

Caderea parului mai poate fi asociata si cu stresul pe care mamicile il resimt dupa nastere, pentru ca urmeaza o perioada in care trebuie sa se acomodeze cu bebelusul, care poate fi cu multe nopti nedormite, cu temeri si anxietate si cu tot felul de ganduri sa nu cumva sa pateasca bebelusul ceva.

Aceasta etapa de cadere a parului poate sa dureze timp de cateva luni, insa la unele femei poate sa tina si un an de zile. De aceea, mamicile aflate in aceasta situatie prefera sa se tunda scurt. 

Parul scurt, mai usor de ingrijit

Parul scurt este mai usor de ingrijit, mai ales ca nici nu mai ai timpul de dinainte de nastere ca sa te poti coafa in voie. In plus, este si o metoda prin care reduci din neplacerile cauzate de un par lung, care cade: nu va mai trebui sa aduni fire de par din toata casa, dar si pe hainele tale, ale partenerului si ale bebelusului.

In plus, bebelusul, pe masura ce creste, va deveni din ce in ce mai curios si va incerca sa te traga de podoaba capilara. Cand ai parul scurt, este mai usor pentrut tine sa faci fata curiozitatii micutului tau.

Ce masuri sa iei ca sa nu iti mai cada parul

Ca sa mai reduci din efectele caderii parului, dar si pentru a contribui la intarirea sanatatii firului de par, exista cateva masuri pe care le poti lua:

- ai grija sa incluzi in alimentatia zilnica alimente bogate in vitamine si minerale, precum legumele si fructele, pentru ca acestea ajuta la mentinerea sanatatii firului de par;

- nu folosi foarte multe produse destinate coafarii parului tau, pentru ca iti vei incarca firul de par si mai tare. De asemenea, alege un sampon si un balsam de calitate;

- evita sa te speli foarte des pe cap, pentru ca si spalarile prea dese (zilnice) pot contribui la subtierea firului de par;

- daca iti usuci parul cu uscatorul de par, evita sa il utilizezi la temperaturi foarte ridicate, pentru ca aerul foarte cald poate duce la deteriorarea scalpului si a firului de par;

- discuta cu medicul tau de familie, poate iti recomanda suplimente alimentare sau o cura cu vitamine pentru a stimula cresterea parului. Nu lua niciun fel de supliment alimentar fara sa te consulti cu medicul inainte, mai ales daca alaptezi. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dupa nastere Sanatatea parului Cadere par dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre