Trecerea la ora de vara. Cum ne afecteaza sanatatea?

/ / Modificat: 2018-03-21
Trecerea la ora de vara. Cum ne afecteaza sanatatea?

In noaptea de sambata spre duminica, Romania trece la ora de vara. Prin urmare, in noaptea de 24 spre 25 martie, ora 3:00 va deveni ora 4:00. Trecerea la ora de vara nu face altceva decat sa modifice ora la care soarele rasare si apune. Acest lucru poate cauza modificari ale ritmului circadian, mai bine cunoscut ca fiind ceasul nostru intern.

Ce inseamna trecerea la ora de vara si cum ne afecteaza sanatatea?

Lipsa somnului

Trecerea la ora de vara ar putea insemna pierderea unei ore de somn in prima dimineata dupa schimbarea orei, ceea ce pentru multi dintre noi nu are mare insemnatate, dar pentru anumite persoane poate avea efecte neplacute. Un studiu efectuat de catre cercetatorii din Suedia a relevat faptul ca riscul de a avea un infract creste in primele trei zile de dupa trecerea la ora de vara. 

Oboseala cauzata de schimbarea orei este considerata a fi principalul motiv al cresterii accidentelor rutiere in prima luni de dupa trecerea la ora de vara. In ziua de luni, ulterior schimbarii orei, au avut loc mai multe accidentari la locul de munca, acestea prezentand o severitate mai ridicata decat alte accidente petrecute in alte zile de luni ale anului.

Trecerea la ora de vara a fost legata si de avorturile spontane suferite de pacientele care au fost fertilizate in vitro.

Factor declansator al depresiei

Pierderea unei ore de lumina solara atunci cand se revine la ora standard poate fi un factor declansator pentru bolile mentale cum sunt tulburarile bipolare sau tulburarea afectiva sezoniera, cunoscuta si sub numele de depresie de iarna.

  • Un studiu danez arata o crestere cu 11 procente a cazurilor de depresie dupa schimbarea orei; astfel de cazuri dispar pe parcursul urmatoarelor zece saptamani;
  • Un studiu australian a aratat ca rata sinuciderilor in randul barbatilor a crescut in perioada schimbarilor de ora de vara si iarna.

Sentimente tranzitorii

Desi ritmului circadian poate avea efecte daunatoare, majoritatea studiilor efectuate pe aceasta tema arata ca astfel de efecte dispar in zilele de dupa schimbarea orei.

Ca urmare a schimbarii de ora, unii oameni se simt mai obsositi, in timp ce altii sunt mai fericiti, poate pentru ca au mai mult timp la dispozitie pentru diverse activitati in cursul serii.

Mai mult somn inseamna o sanatate mai buna

In acelasi fel in care trecerea la ora de vara ne face sa pierdem o ora de somn, trecerea la ora de iarna ne permite sa dormim cu o ora mai mult, ceea ce are ca efect urmatoarele:

  • in ziua de luni de dupa trecerea la ora de iarna, rata de producere a infracturilor scade;
  • in acelasi timp, numarul de accidente rutiere din Canada inregistreaza o usoara scadere.

Sfaturi pentru perioada de tranzitie

Atunci cand suntem obositi, eficienta, concentrarea si starea generala de bine au de suferit. Exista cateva modalitati de a usura perioada de tranzitie, dupa schimbarea orei:

  • Seteaza-ti alarma de trezire putin mai devreme decat de obicei in zilele de vineri si sambata de dinainte de schimbarea orei , iti va fi mai usor sa te trezesti in prima luni de dupa trecerea la ora de vara;
  • Mananca un mic dejun sanatos la prima ora, mancarea are rolul de a-ti anunta corpul ca incepe o noua zi;
  • Mergi la plimbare pentru ca lumina si mai ales soarele iti ajusteaza ceasul intern;
  • Culca-ti copilul cu 10 minute mai devreme in saptamana de dinaintea trecerii la ora de vara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ora de vara

Articole recomandate

Citeste si despre