Studiu: Cand recupereaza mamele somnul pierdut dupa ce nasc

/ / Modificat: 2019-03-08
Studiu: Cand recupereaza mamele somnul pierdut dupa ce nasc

Nu este o noutate ca maternitatea iti da, brusc, lumea peste cap. De fapt, din prima luna de sarcina, obiceiurile de somn se schimba.

Exista femei care dorm in exces de la inceput si altele care abia aduna 3 ore, pentru ca burta imensa le deranjeaza destul de mult.

Mamele recupereaza somnul pierdut? Da, pana cand copilul implineste 6 ani.

Sarcina este doar inceputul, apoi urmeaza perioada postpartum si cresterea micutului. Cand ai timp sa dormi? Potrivit unui studiu publicat in revista "Oxford Academic," dupa analizarea unui grup de mame din Germania, 2541 au exprimat schimbarile pe care le-au trait dupa nastere.

Statisticile spun ca proaspetii parinti dorm in jur de 4 ore pe noapte si 45 de minute pe zi. Evident, in functie de nevoile copilului. Doctorul Sakari Lemola sustine ca mamele sunt mai afectate decat tatii, cand vine vorba de somn.

Dar cat pierd din timpul de somn? In medie, mai mult de o ora in fiecare noapte, in primele luni. In timp ce tatii dorm doar cu 15 minute mai mult.

"Este clar ca lipsa somnului poate duce la o situatie de stres generalizata in familie, care afecteaza atat sanatatea fizica si psihica a tuturor membrilor, determinandu-i sa ia masuri, care in multe cazuri pot fi gresite. Cum ar fi exemplul unei mame care recomanda utilizarea de medicamente fara prescriptie medicala, ceea ce nu ar trebui sa se intample sub nicio forma. Insa, ar trebui sa se puna un accent mai mare pe tratarea problemelor de somn ale copiilor, intr-un mod mai individualizat si oferindu-i importanta pe care o merita," spune medicul María Teresa Blázquez Antona.

In concluzie, expertii au stabilit ca mamele recupereaza orele de somn pierdute pana cand copilul implineste varsta de 6 ani. Daca sunt mai multi copii apropiati ca varsta, perioada se prelungeste.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn

Articole recomandate

Citeste si despre