S-a demonstrat! Parintii tind sa-l favorizeze pe fratele mai mic!

/ / Modificat: 2018-04-07 00:00:00

In lupta fratilor care concureaza pentru atentia parintilor, de multe ori fratele cel mare este considerat a fi favoritul, poate si prin prisma faptului ca este primul nascut. Desi parintii sustin ca isi iubesc toti copiii in mod egal, un studiu efectuat de un website de parenting, mumsnet.com, sugereaza ca acest lucru ar putea fi neadevarat si ca multi parinti tind sa il favorizeze, involuntar, pe mezin.

rivalitate-frati

Sondajul realizat arata ca, din totalul participantilor la studiu, majoritatea nu au precizat daca au un copil favorit, dar un sfert dintre parintii intervievati au afirmat ca au un copil pe care il considera favorit, iar din acest sfert, mai mult de jumatate l-au indicat pe mezin ca fiind favorizat.

Procentul celor care prefera copilul mai cuminte in defavoarea celui cu atitudine este mai mare, iar majoritatea parintilor spun ca favoritul lor le aminteste de ei insisi si doar o mica parte din cei ce au un favorit il vad pe acesta ca o oglindire a partenerului lor de viata.

Impactul favorizarii asupra copiilor

Atunci cand mezinul simte ca este favorizat, de regula, relatia sa cu parintele devine mai puternica. Daca nu simte ca este favorizat, in schimb, relatia are de suferit. Pentru fratii mai mari insa, indiferent daca sunt sau nu favorizati, relatia cu parintii nu este impactata prea mult de acest lucru.

Cercetatorii cred ca din cauza comparatiilor sociale, mezinii se compara cu fratii lor mai mari si astfel efectul favorizarii lor este unul vizibil mai relevant.

Pana la urma, cel mai des parintii tind sa ii spuna mezinului “de ce nu poti sa fii ca fratele tau mai mare” si mai rar varianta opusa, ceea ce duce la o comparatie mai accentuata intre mezin si fratele cel mare decat viceversa.

Si bunicii au favoriti!

Un studiu realizat in paralel arata ca, in ceea ce ii priveste pe bunici, majoritatea acestora il prefera pe nepotul cel mai mare; astfel 39 de procente din bunicii intervievati au indicat primul nascut al copilului lor ca fiind nepotul pe care il iubesc cel mai mult.

Daca esti unul dintre acei parinti care se intreaba cum sa se poarte cu copiii sai si cum sa ii creasca in cel mai bun mod cu putinta, asta nu inseamna ca sa ii tratezi pe toti in acelasi fel este neaparat solutia cea mai buna.

Daca ai mai multi copii si iti faci griji ca uneori tinzi sa il favorizezi pe unul mai mult, poate ar fi bine sa te concentrezi in a ii trata pe fiecare in mod corect si nu neaparat in mod egal; faptul ca il favorizezi pe unul sau pe celalalt este irelevant, deoarece sunt persoane diferite, cu nevoi diferite si care pot fi tratati in mod diferit, atat timp cat le oferi dragostea si sprijinul tau in aceiasi masura, acest favoritism nu il va afecta negativ pe cel mic.

Taguri Viata de parinte

Articole recomandate

Citeste si despre