Recipientele din plastic incalzite la microunde, un pericol urias pentru copii

/ / Modificat: 2018-10-22
Recipientele din plastic incalzite la microunde, un pericol urias pentru copii

In urma ultimelor studii efectuate, specialistii avertizeaza parintii ca recipientele din plastic folosite in cuptoarele cu microunde pentru a incalzi mancarea si spalate in masinile de spalat vase pot prezenta un pericol pentru copii.

Caldura afecteaza plasticul

Deoarece caldura poate face ca compusii chimici nocivi din recipientele de plastic sa curga, specialistii recomanda ca atunci cand incalzesti la cuptorul cu microunde mancare sau bauturi (inclusiv laptele praf sau laptele matern), sa nu o faci folosind recipiente din plastic.

De asemenea, trebuie sa eviti pe cat posibil sa speli astfel de recipiente la masina de spalat vase, deoarece temperaturile extreme pot deteriora materialul de plastic si il pot face sa prezinte un real risc pentru micutul tau, in special atunci cand este folosit pe timp indelungat.

Pericolul aditivilor indirecti ce pandeste copilul

Specialistii sustin ca inca nu se cunosc multe lucruri despre chimicalele la care mancarea noastra este expusa, insa tot mai multe studii sugereaza ca anumiti aditivi alimentari ar putea sa influenteze hormonii, cresterea si dezvoltarea copilului si ca unii aditivi alimentari ar putea fi chiar responsabili de cresterea riscului obezitatii infantile, a carei rata de incidenta s-a triplat in ultimii 40 de ani.

Anumiti aditivi sunt introdusi direct in alimente, in timp ce aditivii indirecti pot include compusi chimici din plastic, adezivi, vopsea, hartie, carton si alte diferite tipuri de invelisuri folosite in procesarea si ambalarea alimentelor.

Mancarea care vine in contact direct cu anumite chimicale din ambalaj poate pune copilul in pericol, sustin specialistii, care sugereaza ca este important ca parintii celor mici sa fie atenti atunci cand folosesc recipiente de plastic si sa evite sa le incalzeasca fie in cuptorul cu microunde, fie in masina de spalat vase, ori de cate ori acest lucru este posibil.

Folosirea cu atentie a recipientelor de plastic

Caldura excesiva poate face anumite componente chimice nocive din recipientele de plastic sa curga, de aceea specialistii recomanda parintilor sa aleaga cu atentie aceste recipiente la achizitionare, sau sa le evite si sa foloseasca cat mai mult alte materiale, precum sticla.

Iata care sunt cateva dintre recomandarile lor, pentru a evita expunerea copilului la chimicalele nocive regasite atat in alimente cat si in recipientele in care acestea sunt depozitate:

  • Cumpara si serveste cat mai multe fructe si legume proaspete sau congelate si evita pe cat posibil carnea procesata, in special in timpul sarcinii
  • Deoarece caldura poate cauza scurgerea compusilor chimici nocivi din plastic in mancare, evita sa o incalzesti la microunde in astfel de recipiente.
  • Ori de cate ori este posibil, foloseste ca alternative recipientele din inox sau sticla.
  • Evita sa folosesti recipiente din plastic care nu sunt etichetate ca fiind "Bio" "Eco" si "fara BPA"
  • Spala-te pe maini bine inainte si dupa ce atingi mancarea si curata toate fructele si legumele ce nu pot fi decojite, inainte de a i le servi celui mic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente Masina de spalat vase pericol

Articole recomandate

Citeste si despre