Poti preveni gelozia fratiorului mai mare cand aduci bebelusul acasa?

/ / Modificat: 2018-01-30
Poti preveni gelozia fratiorului mai mare cand aduci bebelusul acasa?

Fratiorii cei mari sunt adesea incercati de un sentiment de gelozie atunci cand in familie apare un nou membru. Ei se tem ca vor pierde atentia si dragostea parintilor, care acum vor fi indreptate numai catre bebelus.

Cum previi gelozia fratelui mai mare cand aduci bebelusul acasa

Gelozia este un sentiment care apare la multi fratiori mai mari, pentru ca ei, dintr-odata, se vad nevoiti sa isi "imparta" parintii cu un alt copilas. Parintii au, insa, la indemana cateva mijloace prin care pot gestiona aceasta problema!

Anunta din timp sosirea noului membru al familiei

Unul dintre lucrurile pe care il poti face este sa ii explici copilului mai mare din timp ca urmeaza sa aiba un fratior sau o surioara, astfel incat sa se obisnuiasca din vreme cu ideea.

Ii poti arata fotografii din perioada in care ai fost insarcinata cu el, dar si poze de cand era bebelus, ca sa vada ca a avut parte de atentie din partea voastra, ca si el a fost mic si a avut nevoie de multa atentie din partea parintilor. Spune-i, de asemenea, ca sosirea bebelusului nu va schimba sentimentele tale de iubire pentru el, ca va ramane la fel de important pentru tine.

Incurajeaza-l sa-i vorbeasca bebelusului din burtica, sa iti mangaie burtica, mai ales cand fatul se misca, sunt gesturi prin care se creeaza deja o legatura intre frati.

Implica-l in pregatirile pentru sosirea nou-nascutului

Il poti implica in alegerea numelui pentru viitorul membru al familiei, il poti lua la cumparaturile pentru hainute sau pentru patut. Astfel el se va simti important, va sti ca are un loc special in familie, va simti ca si parerea lui conteaza.

De asemenea, ii poti vrobi despre rolul unui frate sau al unei surioare mai mari, ii poti da exemple chiar si din cartile de povesti, exemple in care fratii mai mari sunt considerati adevarati eroi.

Ce poti face dupa sosirea bebelusului acasa

Dupa ce bebelusul se naste si il aduci acasa, fratiorul cel mare se poate implica in diferite mici activitati legate de cresterea nou-nascutului:

- atunci cand vrea sa il atinga pe cel mic, sa il mangaie sau sa ii dea un pupic, nu il impiedica, ci lasa-l sa faca asta, sub supravegherea ta; in cazul in care nu il lasi, copilul se poate simti dat la o parte, ceea ce poate incuraja sentimentul de gelozie;

- il poti intreba cu ce hainuta crezi ca ii sta mai bine bebelusului, de exemplu : "cu caciulita roz sau cu cea galbena?";

- cand iesi la plimbare in parc cu nou-nascutul, nu ezita sa il iei si pe fratiorul mai mare;

- incurajeaza copilul mai mare sa vorbeasca despre ceea ce simte;

- pe masura ce cresc, nu face comparatii intre copii, ca de exempl: "uite, mi-ar placea sa te imbraci la fel de frumos precum face surioara ta" sau "uite, fratiorul tau a mancat tot din farfurie, tu de ce nu poti face la fel?";

- ai grija sa iti faci timp pe care sa il petreci exclusiv cu fratiorul mai mare (de exemplu cand bebelusul doarme sau cand sta tatal cu el), timp in care sa radeti, sa ii citesti sau sa va uitati la desene animate sau la un serial. Vei alege activitati si in functie de varsta fratelui mai mare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gelozie frati Comportamente frati Cu bebelusul acasa

Articole recomandate

Citeste si despre