Parintii care nu dorm bine noaptea cred despre copilul lor acelasi lucru

/ / Modificat: 2016-09-26
Parintii care nu dorm bine noaptea cred despre copilul lor acelasi lucru

Atunci cand esti obosit, tot ceea ce faci ti se pare mai greu si mai rau. Acest lucru este valabil si pentru copii, nu doar pentru adulti. Somnul le afecteaza si lor capacitatea de a face fata provocarilor si stresului la care ii supun activitatile de zi cu zi.

De fapt, felul in care dorm parintii poate fi luat drept reper si pentru evaluarea somnului copiilor de catre acestia. Daca parintii au probleme cu somnul si cu odihna, ar putea crede ca si copiii lor se confrunta cu aceleasi probleme, conform unui studiu finlandez publicat in jurnalul de specialitate Pediatrics.

Cercetatorii au monitorizat obiceiurile de somn a 100 de copii cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani folosind o tehnologie speciala similara celor implementate in bratarile FitBit. Parintii lor au fost, in paralel, pusi sa raspunda la chestionare cu intrebari privind calitatea propriului somn si a celui al copiilor lor.

Masuratorile au aratat ca majoritatea copiilor dorm mai bine decat isi imagineaza parintii ca o fac. Cu alte cuvinte, asta inseamna ca parintii au tendinta de a exagera descrierea obiceiurilor de somn ale propriilor copii si de a le atribui valente negative atunci cand ei insisi nu reusesc sa se odihneasca.

Mario Elovainio, profesor de psihologie la Universitatea din Helsinki, considera ca rezultatele studiului sunt foarte importante tocmai pentru ca parintii au adesea tendinta de a semnala problemele de somn ale copiilor unor medici, iar atunci cand acestea nu sunt analizate obiectiv, ei ar putea furniza informatii gresite medicilor pediatri care le supravegheaza copiii.

Pe de alta parte, tehnologia folosita pentru monitorizarea copiilor nu este o unealta pe care sa te poti baza in proportie de 100%, mentioneaza aceiasi cercetatori. Tot ei sugereaza ca nu doar copiii, ci si parintii ar trebui sa se preocupe de calitatea somnului de care au parte si sa ceara parerile avizate ale specialistilor pentru a-si regla ceasurile interioare.

Iata cateva semne care iti indica faptul ca te numeri printre parintii care nu se odihnesc suficient sau care nu au parte de un somn de calitate!

Esti mereu somnoroasa

Te simti obosita si te gandesti in fiecare zi ca, daca ai putea, ai dormi timp de o saptamana fara intreruperi? Casti de zeci de ori pe zi si singurul lucru la care te gandesti este un pat mare si confortabil? Iti simti ochii obositi si visezi la momentul in care copilul tau va creste si vei putea dormi fara a avea grija lui?

Multor parinti li se intampla asta, tocmai pentru ca nu reusesc sa isi adapteze programul de somn dupa al copiilor; este adevarat ca bebelusii dorm o buna parte din zi, insa somnul lor este intrerupt, iar parintii reusesc foarte rar sa se obisnuiasca cu ritmul reprizelor de odihna ale acestora.

Esti tot mai nerabdatoare si irascibila

Ai zile in care ti-ai dori sa faci toate lucrurile foarte repede si sa fii eficienta si te enervezi de cate ori te intrerupe cineva sau apar situatii neasteptate. Visezi la ziua in care totul va fi organizat dupa un program strict, program care sa includa si multe ore de odihna.

Si pentru ca ai impresia ca tot ceea ce faci are potential de a te priva de somn, ai inceput sa te grabesti si sa nu mai ai rabdare, indiferent daca este vorba despre gatit, despre sarcinile pe care le primesti la serviciu sau despre dusul din fiecare dimineata.

Ti se pare ca toata lumea are mai mult timp decat tine

Te uiti la prietenele tale si ai impresia ca ziua lor are mult mai mult de 24 de ore si te intrebi cum de reusesc sa faca toate lucrurile pe care le fac, cand tu abia te mentii pe linia de plutire intre job, casa si copil. Ai si uitat de cand n-ai mai deschis o carte sau n-ai mai vazut un film de la cap la coada, dar de cate ori te gandesti ca ai putea s-o faci, preferi sa tragi un pui de somn in acele doua ore libere.

Cu toate astea, desi esti constienta ca alegerea pe care o faci iti apartine in totalitate, nu ai cum sa nu fii macar putin invidioasa pe amicele tale care au timp sa mearga la manichiura, masaj, sala de fitness si sa ia cina in oras de cate ori au chef.

Tu ai timp sa te odihnesti? Cum gestionezi activitatile zilnice si cum te imparti intre familie si job? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Starea de somnolenta la mamici

Sfaturi pentru un somn mai bun

Sfaturi practice pentru un somn odihnitor

6 trucuri pentru un somn bun dupa nasterea copilului

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre