Mosii de iarna 2019. Ce nu trebuie sa imparti in Sambata Mortilor. E mare PACAT

/ / Modificat: 2019-02-27
Mosii de iarna 2019. Ce nu trebuie sa imparti in Sambata Mortilor. E mare PACAT

Mosii de iarna 2019. Biserica Ortodoxa pomeneste sambata, 2 martie, pe cei adormiti, marcand astfel „Mosii de Iarna”.

Mosii de iarna marcheaza inceputul sambetelor mortilor, in numar de sapte, care se vor incheia sugestiv cu Sambata lui Lazar, inainte de Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor.

De la capataiul celor adormiti nu trebuie sa lipseasca Sfanta Cruce, candela, florile proaspete. Vasele cu tamaie si lumanarile reprezinta, la randul lor, ofrande prin care sunt cinstiti cei plecati la viata vesnica.

Mosii de iarna 2019

In traditia populara exista credinta ca, in aceasta zi, sufletele mortilor coboara pe pamant, de aceea se da de pomana mancare gatita. Se spune ca cei decedati se hranesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca macar un singur fel de mancare sa fie fierbinte. Se pot da de pomana sarmale, placinta, vin, coliva, colaci sau fructe.

Mosii de iarna 2019. In Transilvania se pastreaza obiceiul ca pachetele duse la biserica sa contina, pe langa vinul si coliva obligatorii, bucatele preferate de cei pentru care se face pomana, plus o prajitura cu specific local, mai exact un chec cu mere.

Mosii de iarna 2019. Se mananca si se dau de pomana piftie si alte racituri, potrivit unei vechi traditii, care se mai pastreaza in unele zone. Din acest motiv, sarbatoarea se mai numeste si „Mosii de piftii".

Pe 2 martie, Biserica Ortodoxa a randuit sa se faca pomenirea mortilor, cunoscuta sub numele de Mosii de Iarna. In aceasta zi, lumea duce la biserica, pentru sfintit si impartit, un colac mare, un blid cu coliva si o sticla cu vin, apoi merge la cimitir, curata mormintele si imparte pomeni.

Citeste continuarea pe Kfetele.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sambata mortilor

Articole recomandate

Citeste si despre