Internetul nu este medicul tau

/ / Modificat: 2012-07-27
Internetul nu este medicul tau

3 motive pentru care nu e bine sa ai incredere totala in internet

Un studiu despre administrarea de medicamente copiilor fara recomandarea medicului realizat de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) la inceputul acestui an a relevat faptul ca parintii invoca trei motive atunci cand justifica decizia de a trata singuri copiii: se bazeaza pe experiente similare anterioare, nu gasesc timpul necesar pentru a merge la medic si e mai usor pentru ei sa se documenteze de pe internet.

"Aceste motive subliniate de parinti se leaga unul cu celalalt. Fiecare parinte isi doreste ca cel mic sa se simta bine si fie pentru a grabi procesul de vindecare, fie pentru ca nu are timp, tine cont de experientele anterioare ale lui sau ale prietenilor, de sfaturile necunoscutilor de pe diferite forumuri sau aplica scheme de tratament identificate pe anumite site-uri. Parintii trebuie sa inteleaga ca sfatul medicului este nepretuit si tratamentul copiilor fara sfatul acestuia poate avea consecinte grave", a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct ARPIM.

1. Diagnosticarea si tratarea copilului folosind internetul poate duce la intarzierea confirmarii si tratarii bolii reale.

Atunci cand cel mic se imbolnaveste, parintii de cele mai multe ori se sperie si primul impuls al unora dintre ei este de a intra online pentru a vedea ce boli s-ar potrivi cu simptomele celui mic si care ar fi tratamentul recomandat. Unii parinti se limiteaza doar la a se informa, altii insa aplica tratamentul gasit pe diverse site-uri sau in discutiile cu mamicile de pe forumuri si amana vizita la medicul pediatru.

"Unul dintre cele mai mari riscuri ale automedicatiei este tratarea unui anumit simptom, fapt ce poate avea ca rezultat mascarea bolii de care cel mic sufera. Acest lucru se intampla frecvent cand parintii dau medicamente copiilor fara recomandarea noastra, tinand cont doar de sfaturile altor mamici pe care le gasesc online sau de tratamentele identificate pe diferite site-uri.

Spre exemplu deseori, copiii mici fac febra, iar febra poate fi un semn al unei viroze, al cresterii dintilor sau al unei boli specifice copilariei. Parintele ingrijorat cauta sfaturi online, trateaza copilul de febra fara a sti sa analizeze daca cel mic prezinta si alte simptome, iar daca acesta se simte mai bine amana vizita la medicul pediatru. Ulterior, cand febra reapare insotita de alte simptome mai vizibile, parintii merg in final la un control medical cu cel mic. Copilul primeste astfel un diagnostic intarziat si in consecinta si tratamentul este unul mai complex, costisitor, cu eficienta mai mica", a declarat dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sf. Maria Iasi.

"Un alt exemplu este tratamentul simptomatic al durerilor abdominale. Tentati sa administreze dupa sfaturi de pe internet sedative sau medicamente antispastice, parintii nu stiu ca acestea pot camufla un proces inflamator sever in cadrul unei cauze chirurgicale, iar intarzierea interventiei chirurgicale este grava. In esenta, orice terapie, oricat de simpla, trebuie bine cantarita pentru a fi eficienta, fara riscuri si fara complicatii", a adaugat dr. Moraru.

2. Internetul poate fi o sursa de panica

"Se spune ca studentii la medicina se imbolnavesc de toate bolile pe care le studiaza, fenomen descris chiar ca 'boala studentului de anul trei'. Un lucru similar se intampla si cu parintii care petrec mult timp pe internet citind informatii despre afectiunea de care sufera cel mic sau despre alte boli care il pandesc la fiecare pas. Fiecare copil este unic, fiecare copil reactioneaza diferit la anumite simptome si la un anumit tratament, iar parintii trebuie sa fie constienti de acest lucru si sa aiba incredere in sfatul medicului pediatru. Informatiile generale de pe internet, exemplele extreme negative, avertizarile postate pe forumuri de alti parinti vor crea panica in momente in care copilul are nevoie de un parinte rational care sa ii fie alaturi si sa ii administreze tratamentul indicat de medic", a adaugat dr. Moraru.

"O alta situatie traita este cea declansata de indicarea unei anumite investigatii. Medicii fac un permanent diagnostic diferential pana sa ajunga la diagnosticul pozitiv. Sunt parinti care studiaza imediat pe internet, intra in panica daca medicul vrea sa excluda o boala mai grava si fie se sustrag tratamentului fie trec la automedicatie. Unii parinti neaga diagnosticul precizat si recurg la sfaturi de terapie alternativa. Panica trebuie evitata si adevarul privit in fata ca intr-o lupta in care spaima nu ajuta la nimic", a declarat dr. Moraru.

3. Informatiile de pe internet sunt generale si neverificate

"Informatiile medicale existente pe internet sunt generale, neverificate si uneori eronate. Din pacate, doar specialistii stiu sa discearna intre opiniile valabile si cele indoielnice. Parintii trebuie sa inteleaga faptul ca un medic pediatru are in spate 6 ani de studiu al medicinei si 5-6 ani de rezidentiat, pe cand parintii cu care ei stau de vorba online se bazeaza de cele mai multe ori pe recomandarile personalizate pe care le-a facut medicul pediatru pentru copilul lor si nu au capacitatea de a analiza daca acelasi tratament se potriveste si pentru un alt copil.

In plus, orice tratament, orice nou simptom pe care un copil il prezinta trebuie analizat in functie de istoricul medical al celui mic si numai medicul pediatru este in masura sa faca acest lucru", a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct ARPIM.

"Internetul este o mare achizitie, un progres considerabil, dar abuzul de utilizare in afara ariei de preocupari pentru care suntem fiecare calificati, poate crea neajunsuri imense pentru copil, o fiinta vulnerabila, increzatoare si dependenta de actiunile parintilor. Dragi parinti fiti increzatori in medicii dumneavoastra si in sfaturile enuntate de noi. Indiferent de afectiunea celui mic, cat de usoara sau de grava poate fi, sfatul medicului pediatru nu poate fi inlocuit de catre internet", a conchis dr. Evelina Moraru.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre