De ce nu ar trebui sa iti lasi copilul sa se joace cu jucariile de la clinica

/ / Modificat: 2019-02-14
De ce nu ar trebui sa iti lasi copilul sa se joace cu jucariile de la clinica

In sezonul rece, in toiul unei epidemii de gripa, dar si in restul timpului, atunci cand decizi sa nu iti duci copilul in colectivitate la cresa, gradinita sau scoala, pentru a nu il expune infectiilor bacteriene si virale care isi fac de cap in aceasta perioada, ar trebui sa iei in considerare si pericolul care sta ascuns sub forma jucariilor viu colorate din cabinetul medicului de familie, al pediatrului, al clinicii sau spitalului unde te prezinti cu prichindelul tau pentru consult.

Multi parinti uita ca jucariile reprezinta un mediu propice pentru bacterii si germeni si isi lasa micutii sa le imparta nestingheriti cu alti copii; cea mai usoara modalitate de a raspandi bolile este insa tocmai prin intermediul unor astfel de jucarii, asa ca data viitoare cand te afli la vizita medicala, sau in orice alt loc care pune la dispozitie un spatiu de joaca comun pentru cei mici, ar trebui sa fii precauta si atenta cu ce anume isi distrage atentia copilul tau.

In general, tocmai un nasuc care curge, sau o tuse persistenta impinge parintii sa isi ia copiii de mana si sa viziteze medicul, asa ca nu trebuie sa uiti ca asteptati cu totii in sala sa fiti consultati si ca este foarte posibil ca o boala contagioasa, nediagnosticata inca, sa fie usor transmisibila prin joaca.

Mai mult, in cazul gripei, cei mici isi sterg cu usurinta nasul cu ajutorul manutelor pentru ca mai apoi sa atinga jucariile pe care le impart cu ceilalti pacienti, ceea ce poate sa iti imbolnaveasca prichindelul chiar daca initial starea sa de sanatate era una buna.

Pentru ca in teorie, curatarea individuala a jucariilor este o idee buna, dar in practica este greu de crezut ca ele sunt sterse de fiecare data cand un copil a terminat joaca, iata cateva sfaturi care ar putea sa iti fie de folos atunci cand mergeti la medic:

Cartile sunt o varianta mult mai sigura

Este adevarat, sa reusesti sa faci un toddler sa se poarte cum se cuvine in public, in special la doctor, nu este treaba usoara pentru niciun parinte, asa ca este de inteles daca alegi uneori sa inchizi ochii si sa te prefaci ca jucariile din sala de asteptare tocmai au fost curatate de angajatii clinicii sau spitalului.

In realitate, ar fi mai bine ca inainte de a pleca de acasa sa iei in geanta si o carte de povesti frumos colorata (sau tableta pe care cel mic nu are voie sa o foloseasca, pentru care poti face o exceptie de data aceasta).

Esti mama, rucsacul incapator este parte din arsenalul tau

Inca de cand a aparut micutul in viata ta ai investit intr-un rucsac incapator in care ai de toate, de la sticle de apa, la biberoane, servetele umede, un schimb (sau doua, trei) de haine pentru acele mici "accidente", scutece, pungi, portofelul tau (ce rost mai are sa porti si geanta dupa tine, nu-i asa?).

Ei bine, sigur mai este loc pentru cateva dintre jucariile preferate ale copilului tau, cu care sa isi ocupe timpul cat asteptati sa consultati medicul pediatru.

Invata-ti copilul sa respecte regulile de igiena

Nu este niciodata prea devereme sa il inveti pe cel mic importanta unei igiene riguroase, spalarea temeinica a mainilor cu apa si sapun, utilizarea batistei sau a servetelelor atunci cand stranuta sau folosirea unui gel antibacterian de fiecare data cand este necesar.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre