Cum sa-i faci pe copii sa-si doreasca sa petreaca timp cu tine, chiar si cand sunt mari

/ / Modificat: 2018-01-26
Cum sa-i faci pe copii sa-si doreasca sa petreaca timp cu tine, chiar si cand sunt mari

Scutece, alaptat, nopti nedormite, vizite la medic, telefoane de la scoala, sporturi, gatit, tipat, rugaminti, intalniri, iar nopti nedormite, banchetul de final, facultate, serviciu... Si apoi dintr-odata casa este goala. Lumea din jurul tau e ciudat de linistita. Cand a zburat timpul? Unde au plecat copilasii mei? Se vor mai intoarce vreodata la mine?

Cu toate ca stiu ca in viata nu exista garantii, totusi cred ca ne putem creste copiii intr-un fel pentru ca atunci cand devin adulti sa existe o sansa ca ei sa-si doreasca sa petreaca timp cu noi.

E posibil ca eu si sotul meu sa fi facut cateva greseli in educarea copiilor nostri. De asemenea, am facut si multe lucruri bune in acest timp. Unul dintre ele a fost stabilirea unei fundatii solide pentru relatia cu copiii nostri.

Cum sa-i faci pe copii sa-si doreasca sa petreaca timp cu tine, indiferent de varsta 

Astazi, vreau sa impartasesc noua lucruri care cred cu adevarat ca ne-au ajutat sa ne conectam cu copiii nostri cand erau mici. Dar care, de asemenea, ne-au ajutat sa avem o relatie stransa cu ei, chiar si acum cand sunt adulti.

1. Asigura-te ca locuinta este un loc sigur

O sa zici ca prizele sunt acoperite, scarile sunt asigurate, iar piscina are gard. Dar eu vorbesc aici despre siguranta emotionala.

In viata copiilor tai vor aparea mereu o multime de oameni, care vor face remarci umilitoare la adresa lor. Dar acest lucru nu trebuie sa se intample si acasa. Ne dorim ca micutii nostri sa vina la noi cand au nevoie de ceva. Dar pentru aceasta conectare cu copiii trebuie ca locuinta sa fie un loc in care ei se simt iubiti si in siguranta.

Acest lucru este mai usor atunci cand ei sunt mici. Dar pe masura ce cresc si merg la gradinita si la scoala si invata tot felul de expresii nepotrivite (stim cu totii despre ce vorbesc), este nevoie de mai multa energie, efort si coerenta din partea noastra ca parinti. Iata cateva exemple specifice:

  • Asigura-te ca sa nu faci vreo remarca umilitoare la adresa copilului tau. Si nu permite acest lucru nici intre frati. Stiu ca este greu, dar ai incredere in mine. Chiar daca la un anumit moment pare imposibil de oprit complet, cel putin poti sa-i inveti pe copii ca este inacceptabil. Suntem o familie si avem grija unii de altii.
  • Cand sotul meu, eu sau unul dintre copiii mei jigneste un alt membru al familiei, sunt asteptate scuzele de rigoare. De ce ar trebui sa-si ceara scuze, atunci cand nici macar nu crede cu adevarat in ceea ce spune? Pentru a intelege mai bine acest lucru iti sugerez sa folosesti cuvinte diferite. 

In loc sa-l pui sa spuna: "Imi pare rau ca te-am lovit", fratele trebuie sa spuna: "Te rog, iarta-ma ca te-am lovit". In primul rand, la acel moment, probabil ca nu-i pare rau si ar face-o din nou cu o provocare foarte mica. In al doilea rand -raspunsul la acest fapt nu trebuie sa fie "este in regula", pentru ca nu este! Raspunsul este: "Te iert". Cand ierti pe cineva, acest lucru te elibereaza de furie. Iarta pe cineva ca sa te ajuti pe tine, nu pentru ca cealalta persoana o merita.

  • Una dintre regulile noastre a fost ca nu se injura in masina, in casa sau in prezenta noastra. Asta a inclus si prietenii copiilor mei. Copiii mei si prietenii lor au invatat foarte repede ca nu e bine sa injure si au respectat asta foarte bine. Casa si masina ar trebui sa fie locuri unde sa folosim cuvinte pozitive. Da, acest lucru este valabil si pentru parinti.

2. Indiferent cat de minunat suna, scopul nostru nu este sa fim cei mai buni prieteni ai copiilor nostri

Acest lucru poate parea contraintuitiv, cand vine vorba de conectarea cu copiii nostri. Desigur, vrem ca micutii nostri sa ne iubeasca si sa-si doreasca sa petreaca timp cu noi. Dar sa fii parinte este mai mult decat atat.

Atunci cand incercam sa devenim amicul lor, adesea lasam limitele deoparte, ceea ce nu ar trebui sa se intample. I-am lasa sa scape cu putin mai mult, doar ca sa ne placa. Acest lucru este chiar mai greu pentru un parinte singur, mai ales daca exista "o mama sau un tata Disney", la care totul se reduce la distractie. Cine vrea sa se simta mereu scortos in comparatie cu un asemenea parinte?

Oricat de nebunesc ar suna, copiii au nevoie in viata lor de cineva care sa le poata impune limite si reguli. Adesea, copiii nostri se impotrivesc atunci cand incercam sa-i protejam. Dar, in profunzime, ii invatam de fapt ca siguranta lor, iubirea si protejarea lor sunt lucruri mai importante decat sa ne placa pe noi. Si aceasta este legatura care se va "lipi" de ei, mai ales in etapele ulterioare ale vietii lor.

3. Lasa-i sa te foloseasca drept scuza

Pe masura ce copiii tai cresc, permite-le intotdeauna sa te foloseasca drept scuza. Daca fetita ta este intrebata "Vrei sa mergi la aceasta petrecere", iar ea nu vrea, ar putea spune: "Nu, mama nu imi da voie” sau "tatal meu are nevoie de mine".

Ia vina asupra ta ori de cate ori copilul tau are nevoie de o scapare.

4. Permite-le prietenilor tai sa ajute

In timp ce nu eram cea mai buna prietena a copiilor mei - cei mai buni prieteni ai nostri au fost de mare ajutor pentru noi.

Cand copiii mei au ajuns la varsta la care ramaneau peste noapte la prieteni sau mergeau la petreceri, stiau numerele noastre de telefon, dar aveau si numerele de telefon ale prietenilor mei. Aveam o intelegere cu copiii mei.

Daca, in orice moment, aveau nevoie de cineva sa-i duca cu masina, dar, din nu stiu ce motiv nu voiau sa apeleze la mama sau la tata, puteau sa sune una dintre prietenele mele. Si pentru ca am fost inteleapta in alegerea acestor prietene, stiam ca le vor da sfaturi bune si sanatoase. Sfaturile care vin de la o alta persoana - nu de la mama - este posibil sa aiba un impact mai mare.

5. Vino in intampinarea nevoilor copilului tau

Cu totii stim ca fiecare persoana este unica. Copiii nostri au preferintele lor specifice, temerile lor, punctele lor forte si propriile talente. Prin urmare, pentru a te conecta cu ei trebuie sa fii acea persoana de care au nevoie la un anumit moment.

La mine acasa, pentru exact aceeasi situatie, trebuie sa fiu pentru primul copil cel mai mare fan, spunandu-i: "Poti sa o faci", "Esti uimitor", "Esti foarte talentat".

Pentru altul trebuie sa fiu cel care il mangaiei si il alina: "Stiu ca suferi", "Si eu m-as simti la fel", "Este in regula sa plangi".

Si antrenor pentru al treilea: "Revino-ti, esti bine!". Este greu sa stii ce sa faci, cand si cu cine. Inainte de a reactiona sau de a raspunde, opreste-te o clipa si gandeste-te de cine are nevoie copilul tau in acel moment.

6. Creeaza amintiri

Voi incepe cu un avertisment: cand incepi anumite traditii, pe care le repeti cativa ani la rand, copiii tai se vor astepta sa le faci pentru totdeauna! Sincer, copiii mei si cu mine am fost cele mai in varsta persoane care au vizitat casuta lui Mos Craciun.

Si in timp ce anumite lucruri le-am facut impreuna cu toti copiii mei, cum ar fi vizitarea casutei lui Mos Craciun, alte lucruri le-am facut in particular, cu fiecare din ei.

7. Surprinde-i

Odata ce copiii mei au intrat la gimnaziu, am incetat sa le mai duc pranzul la scoala, dar nu am incetat sa-i surprind.

Imi amintesc ca odata, cand una dintre fiicele mele trecea printr-o perioada mai dificila, o prietena de-a mea i-a trimis o cutie cu fursecuri direct la scoala. Si in felul acesta am putut sa-mi privesc fata in ochi si sa-i jur ca nu erau de la mine! Nici pana in prezent nu stie cine a trimis fursecurile.

Copiii iubesc sa primeasca pachete prin posta. Uneori le trimit copiilor pachetele cu ciocolata, insotite de un biletel in care le spun ca sunt grozavi, dar fara nicio semnatura. Misterele pot fi foarte distractive.

8. Ia scutire pentru o zi din cand in cand

Scoala este minunata. Este importanta. Dar sunt momente in care trebuie doar sa-i scutesti pe copii de scoala si sa petreceti impreuna ziua sau macar o jumatate de zi. In casa noastra o numim "Ziua sanatatii mintale". Uneori am planificat-o, iar alteori i-am surprins cu ea.

Chiar si atunci cand sunt mici, scuteste-i de scoala intr-o zi si faceti ceva special impreuna. Nu trebuie sa coste multi bani. De exemplu mergeti la un picnic, pune bicicletele in masina luati-o spre parc. Spune-le doar ca, in timp ce scoala este importanta, si petrecerea timpului cu ei este importanta. Foarte mult timp din viata lor il petrec la scoala, asa ca daca lipsesc o zi din cand in cand nu le va face rau.

Nu-ti permiti sa lipsesti de la serviciu ca sa faci asta? Nicio problema. Mai sunt si weekend-urile. Gaseste-ti timp ca sa petreci timp cu fiecare copil in parte, din cand in cand.

9. Fii ultima persoana pe care o vad in fiecare seara

Cand copiii sunt mici, ritualul dinainte de culcare poate fi obositor: "Inca o poveste", "Vreau apa", "Nu inchide usa", "Unde este ursuletul meu?" etc.

Dar, inainte sa-ti dai seama, ei ajung la acea varsta minunata cand se pot duce singuri la culcare. Isi pot face singuri dus, se pot spala singuri pe dinti, iar tu te poti prabusi pe canapea cu o carte si un pahar de vin in mana.

Stai putin - inainte de a-ti turna o bautura sau de a deschide o carte, du-te in camera copiilor si spune-le noapte buna. Daca spun rugaciuni, roaga-te impreuna cu ei. Daca au nevoie sa se relaxeze, mangaie-i pe spate. Fii tu ultima persoana pe care o vad in fiecare seara. Lasa-i sa stie ca indiferent cat de obosita esti, este important pentru tine sa-ti petreci cateva momente linistite cu ei, in fiecare seara.

Vor fi si momente in care nu vor dori asa ceva - atunci intra si spune-le repede "Va iubesc si somn usor".

Vor fi si momente cand nu te vor lasa sa pleci. Profita de ele! Cand copiii tai vor dori sa impartaseasca si sa vorbeasca, pretuieste aceste discutii rare noaptea tarziu.

Sursa: afineparent.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Timp calitate copii Comportament copii Relatie parinte copil

Articole recomandate

Citeste si despre