Cum sa faci ca trecerea la ora de vara sa nu il afecteze pe copil

/ / Modificat: 2018-03-23
Cum sa faci ca trecerea la ora de vara sa nu il afecteze pe copil

Exact atunci cand credeai ca ai reusit sa pui la punct si sa tii sub control programul de somn si rutina de dinainte de culcare a celui mic, intrevine trecerea la ora de vara! Ce se va intampla oare cu toata munca depusa pentru a stabili un program de somn celui mic si oare noptile in care numarati sute de oi inainte de a adormi vor reveni?

In noaptea dintre 24 si 25 martie Romania trece la ora de vara, ceea ce va insemna desigur, mult mai multa lumina naturala, dar si posibilitatea ca micutul tau sa stea treaz pana la ora 10 seara, cantand, dansand si in general, debordand de energie.

Trecerea la ora de vara - cum faci sa nu-l afecteze pe copil

Special pentru aceasta situatie, exista cateva trucuri pe care le poti incerca, ca sa faci aceasta trecere la ora de vara in asa fel incat nici tu, si nici copilul tau sa nu fiti afectati.

Schimba-i ora de culcare cate putin in fiecare seara

Este posibil ca celui mic sa ii fie greu sa se culce mai devreme decat era obisnuit asa ca, in loc sa il obligi sa se culce la ora 8 seara, cand el are inca impresia ca este cu o ora mai devreme.

Il poti ajuta sa treaca la noua ora daca ii amani ora de culcare cu cate 10-15 minute in fiecare seara pentru urmatoarele cateva zile, pana sambata noaptea, pe 24 martie, in asa fel incat pana se va schimba ora, el va fi pregatit.

Nu te abate de la rutina

Copiii pot fi debusolati daca modifici rutina zilnica. Este important sa respecti programul de zi cu zi, inainte de trecerea la ora de vara.

Asa ca, daca de obicei cu o ora inainte de culcare luati cina, dupa care faceti o baie si cititi o poveste, continuati sa faceti acelasi lucru, chiar daca si tie se pare prea devreme.

Ajusteaza luminile si foloseste jaluzele

Ai un copil care trebuie sa se culce devreme? Pentru ca va fi cu siguranta inca lumina atunci cand vrei sa il culci, trage jaluzelele si fa intuneric in camera! Opreste televizorul, micsoreaza lumina artificiala din casa si incearca sa recreezi mediul linistit de dinainte de culcare.

Sincronizeaza ritmul circadian al copilului tau

Corpul nostru are un ceas intern, denumit ritmul circadian, care ne ajuta sa ne simtim energici in timpul zilei si gata de culcare, seara. Acest ritm circadian este reglat de melatonina, un hormon pe care corpul nostru il elibereaza la ore diferite in cursul unei zile.

Cercetarile au aratat ca atunci cand copiii sunt expusi la lumina naturala dupa-amiaza, productia de melatonina creste. Incearca sa iesiti in parc sau sa faceti o plimbare in aer liber, inainte de a lua cina, pentru a beneficia de proprietatile soarelui care inca mai este pe cer si a incuraja un somn odihnitor.

Ai rabdare

Oricare dintre aceste trucuri dau rezultate, insa unii copii sunt mai reticenti, in special daca sunt putin mai mari sau sunt mai constineti de activitatiile casnice din jurul lor, ca de exemplu ora la care parintii ajung acasa dupa o zi la serviciu.

Mai mult, uneori chiar si bebelusii au un ceas intern si le este mai greu sa isi modifice programul. Tot ce poti face este sa nu te abati de la planul initial si mai devreme sau mai tarziu, copilul tau se va obisnui cu noua ora de culcare si cu aceasta trecere la ora de vara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ora de vara Ora culcare copii

Articole recomandate

Citeste si despre