Cum depasesti problemele materiale dupa divort

/ / Modificat: 2012-03-27
Cum depasesti problemele materiale dupa divort

In afara de colapsul emotional si psihologic pe care esti nevoita sa le infrunti dupa divort, esti pusa in situatia de a gestiona problemele materiale iminente dupa incheierea parteneriatului de viata cu fostul tau sot. Daca dragostea voastra a dat nastere si unui copil, presiunea de a tine lucrurile sub control si din punct de vedere financiar devine cu atat mai mare. Oricat de dificil ar putea parea, vei gasi cu siguranta puterea si strategiile eficiente care sa te ajute sa depasesti episodul nefericit. Iata cum.

Problemele materiale sunt cea mai crunta modalitate prin care incepi sa constientizezi ca exista viata si dupa divort. Realitatea te supune unui dus rece ca gheata, ca o terapie-soc, prin care sa iti aduni gandurile si sa iti pansezi ranile adanci din suflet, deoarece facturile nu cunosc semnificatia compasiunii. Asadar, pana cand soarele se decide sa rasara din nou la fereastra ta, pune la cale un plan coerent care sa iti readuca (cel putin) confortul financiar.

Analizeaza veniturile totale

Primul pas este sa faci o trecere obiectiva in revista a tuturor veniturilor tale lunare. Nu te rezuma doar la salariul de la serviciu, intrucat poti gasi surse adiacente pe care nu le-ai contabilizat pana acum cu atentie: mici sume provenite din servicii de consulanta, bonusuri periodice de la locul de munca, pensia alimentara de la tatal copilului, venituri suplimentare din vanzarea unor obiecte confectionate manual sau a unor prajituri facute in casa etc.

In cazul in care nu ai inceput deja o activitate suplimentara pe langa serviciu, acum este momentul sa o pui in practica. Daca iti vei ocupa timpul in mod constructiv, vei castiga doua lucruri in acelasi timp: banii atat de necesari si o distragere permanenta de la esecul sentimental prin care treci.

Listeaza cheltuielile

A doua etapa a planului tau de rezolvare a problemelor materiale dupa divort este sa intocmesti o lista a cheltuielilor, pentru a vedea negru pe alb care sunt necesitatile prioritare si ce poti elimina. Incepe cu plata facturilor lunare de intretinere, taxe bancare, utilitati sau asigurari medicale. Nu iti mai permiti intretinerea unei case imense de una singura? Muta-te intr-o locuinta mai intima, unde vei simti cu adevarat ca te bucuri de un nou inceput.

Renunta la servicii fara de care poti trai fara probleme (abonament XXL al telefonului mobil, interventia unei menajere 1 data la 3 zile, pachetul premium al cablului TV, comandarea de mancare la domiciliu etc) si rezuma-te la strictul necesar. Vei fi uimita cat poti economisi daca "ataci" lucruri marunte, care inseamna enorm odata cumulate.

Nu uita, exista o diferenta intre "a avea nevoie" de ceva si "a dori" acel lucru. Consoleaza-te cu gandul ca aceste schimbari sunt doar temporare, pana te reechilibrezi financiar.

Prioritizeaza datoriile

Dupa o comparatie succinta a veniturilor si a cheltuielilor, este posibil sa observi ca datoriile tale depasesc limita de acoperire a sumelor castigate. In acest caz, vezi ce compromisuri se pot face: unele banci accepta amanarea platii pana la 1 an in cazuri speciale. Poti apela chiar la amanetarea sau vanzarea bunurilor la care poti renunta (masina, doua din cele 3 televizoare cu plasma, bijuterii etc).

Solicita ajutorul familiei si al prietenilor

Intr-o astfel de situatie delicata, familia si prietenii te vor ajuta cu siguranta sa iti recapeti independenta materiala, chiar pe termen lung, daca dai dovada de onestitate. Explica-le dificultatile cu care te confrunti si prezinta-le solutia sustenabila la care te-ai gandit.

Vor fi dispusi sa iti ofere un imprumut, pe care tu trebuie sa il restitui ulterior in mod prompt. Tine-i la curent cu evolutia lucrurilor si inapoiaza-le sume mici periodic, prin care sa iti demonstrezi seriozitatea. Astfel, iti vor acorda ragazul necesar prin care sa te redresezi financiar.

Evita datorii noi

Evita sa cazi in capcana deschiderii unui card de credit, care sa iti ofere un confort in prezent si sa te ingroape in datorii pe termen lung. Nu cheltui mai mult decat iti permiti, amana planuri de investire in lucruri si proiecte pentru vremuri mai bune si antreneaza-ti autocontrolul.

In timpul unei crize financiare personale, cea mai inteligenta strategie este sa reduci cheltuielile la minimum si sa gasesti noi oportunitati de venit. In fond, este preferabil sa suferi un an si sa te bucuri de viitor, decat sa epuizezi 10 surse de imprumut si sa te condamni singura la o viata austera din punct de vedere material.

Multe femei divortate vorbesc de satisfactia imensa pe care o simt cand reusesc sa compenseze toate greutaile in final si isi dovedesc lor insile ca sunt capabile sa ingrijeasca si sa intretina copiii fara ajutor exterior.

Acest fapt le confera un sentiment de competenta si incredere in fortele proprii pe care nu l-au mai simtit niciodata in viata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Economisire bani

Articole recomandate

Citeste si despre