Ce poti face in weekend sa iti usurezi indatoririle de mama din timpul saptamanii

/ / Modificat: 2017-03-10
Ce poti face in weekend sa iti usurezi indatoririle de mama din timpul saptamanii

Cand esti mama, weekend-urile nu mai au nimic in comun cu relaxarea. Sunt zilele acelea la care visezi toata saptamana si in care speri ca vei pune la punct o sumedenie de lucruri pe care altcandva nu ai timp sa le faci. Implica-i si pe cei mici si totul va fi mult mai distractiv. Veti petrece in felul acesta timp pretios impreuna.

Pentru inspiratie, ti-am pregatit cateva idei de lucruri pe care le poti face in weekend astfel incat in timpul saptamanii sa iti fie mai usor de indeplinit misiunea de mama.

Planifica meniul pe urmatoarea saptamana

Ti s-a intamplat de multe ori sa te framanti in timpul zilei in legatura cu ce anume vei prepara la cina. Si uneori ideile nu vin si pace! O suni pe mama ta, o intrebi pe colega cu care mergi zi de zi inapoi spre casa fiecare ce a mai gatit, doar doar se iveste o idee buna de preluat. Insa daca te pregatesti din timp, lucrurile vor sta altfel. Aduna-ti familia sambata seara in jurul mesei si cere-le fiecaruia sa spuna ce pofteste sa manance. Noteaza totul pe o hartie, apoi fa un plan pentru intreaga saptamana, asa incat sa satisfaci dorintele fiecaruia. Daca ai copii destul de mari, ii poti pune sa decida care si cand te ajuta.

Fa inventarul consumabilelor

Nu astepta sa se faca miercuri ca sa-ti dai seama ca s-a terminat hartia igienica ori ca nu mai ai strop de apa plata sau nicio lingurita de cafea. Evident, poti face o excursie scurta pana la magazin, insa s-ar putea ca unele sa le observi exact cand nu e nimic deschis prin apropiere. Asa ca cel mai bine este ca in weekend sa faci un inventar scurt al necesarului de produse cu care ar trebui sa te alimentezi. Stiind ce anume ai nevoie iti va fi mult mai usor sa faci cumparaturile.

Fa cumparaturi online

In weekend, orice supermarket este aglomerat, astfel ca vei constata faptul ca pierzi o gramada de vreme printre rafturi si pe la cozile de la casele de marcat. Cum mai nou toate magazinele au si site-uri de pe care poti comanda online, cel mai simplu este sa te asezi confortabil in fotoliu, cu laptopul in brate si sa umpli cosul virtual. Practic, costul pentru transportul produselor pana acasa este echivalentul benzinei pe care de altfel ai fi consumat-o pana la supermarket si inapoi. Insa scutesti timp si efort fizic considerabil.

Planifica tinutele intregii familii

In weekend cel mai probabil vei pune la spalat doua-trei masini de haine, apoi dupa ce se vor usca e bine sa le calci si sa planifici atat pentru tine, cat si pentru sotul tau si pentru copii tinutele pentru fiecare zi in parte. Vei economisi astfel timp dimineata, cand trebuie sa ii pregatesti si pe cei mici si nici nu te vei trezi cu sotul tau in pragul usii cu o camasa mototolita pe care sa-ti ceara sa i-o calci rapid.

Pregateste snacks-uri sanatoase

Copiilor trebuie sa le pui in ghiozdan in fiecare zi cate o gustare pentru scoala. Poti insa pregati din timp snacks-uri sanatoase pentru cei mici. Spre exemplu, faci chips-uri din mere coapte in cuptor. Sau compoturi pe care sa le pui in borcanele si pe care sa le ia cu ei la scoala. Poti pregati pungulite in care sa pui nuci, stafide, merisoare, caise confiate, curmale, smochine. Le videzi si le pastrezi in camara.

Implica-i pe copii in treburile casnice 

Nu face totul de una singura, ci implica-i si pe cei mici in treburile casei. In functie de varsta fiecaruia, insarcineaza-l cu treburi gospodaresti: curatenia in dormitor, aranjatul jucariilor /cartilor, datul cu aspiratorul, stersul prafului sunt treburi pe care cei mici le pot duce la indeplinire cu succes. In plus, se simt responsabili, iar tu castigi timp pentru alte misiuni importante.

Fa-i partasi la planificarea saptamanii care urmeaza. In felul acesta vor invata sa fie ordonati, organizati. Puteti chiar face liste cu obiective pe care fiecare sa le bifeze pe masura ce le-a indeplinit.

Organizeaza un maraton de curatenie

Evident ca atunci cand vezi casa cu susul in jos te apuca depresia. Ai impresia ca nu-ti ajung cele doua zile de weekend pentru a face ordine. Insa iti vindem un mic pont: organizeaza un maraton de curatenie. Strange toata familia la un loc si poneste cronometrul. Sa spunem: 60 de minute in care sa puneti totul la punct. Fiecare cu frontul lui de lucru. Vei vedea cum intr-o singura ora toate sunt la locul lor si casa straluceste luna.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati de weekend

Articole recomandate

Citeste si despre