Ce este terapia Vojta? Afla informatii utile de la specialist!

/ / Modificat: 2016-05-10
Ce este terapia Vojta? Afla informatii utile de la specialist!

Dr.D Andra Dinu, specialist fiziokinetoterapie in cadrul Orto-Clinic, clinica de ortopedie pediatrica si recuperare neuro-motorie din Bucuresti, urmeaza cursurile de formare in terapia Vojta, terapie de baza in domeniul fizioterapiei, aplicata cu rezultate pozitive in cazul a numeroase afectiuni neuro-locomotorii.

Terapia Vojta este acreditata in Romania de centrul national de perfectionare in domeniul sanitar Bucuresti (C.N.P.D.S.B).

Ce este terapia Vojta

Numele acestei terapii vine de la numele neurologului pediatru de origine ceha Vaclav Vojta, care, intre 1950 si 1970, a dezvoltat tehnici de diagnostic timpuriu si tratament pentru copiii ce sufereau de pareza cerebrala. Pe scurt, aceasta terapie are la baza principiul reflexogen in locomotie. Principiul acestei tehnici consta in aplicarea de stimuli externi, de catre terapeutul Vojta, prin tehnici special invatate, care sunt menite, prin activarea anumitor centri, sa provoace reactii de miscare in mod automat.

La terapia Vojta, cursul miscarilor "normale", ca prinderea, verticalizarea si mersul nu sunt primar invatate, exersate si antrenate. Terapia in sine face posibil ca modelele de miscare elementare sa fie din nou accesibile pacientilor care au suferit leziuni ale sistemului nervos central sau locomotor, prin miscari reflexe.

Dr.D Andra Dinu, specialist fiziokinetoterapie in cadrul Orto-Clinic: "Tratarea copilului cu tulburari neuro-motorii presupune, atat o grija deosebita din partea terapeutului in ceea ce priveste diagnosticarea si alegerea tramentului cel mai potrivit, cat si o comunicare si o colaborare deosebita cu parintele. Terapia Vojta vine sa adauge un plus de valoare in diagnosticarea si tratamentul copilului cu tulburari neuro-motorii, sa ne puna la dispozitie noi cai de a directiona copilul spre o viata cat mai normala si de asemenea, prin implicarea obligatorie a parintelui, sa apropie si mai mult mama de copil. Evaluarea Prechtl a prematurului si nou-nascutului, terapia Vojta, terapia Bobath si alte tehnici si specializari sunt menite sa ofere pacientului sansa de a accesa servicii complete si complexe de recuperare medicala si sa ne completeze pe noi ca profesionisti."

Locomotia reflexa - Baza terapiei Vojta

Conform datelor Societatii Romane Vojta, aceasta terapie stimuleaza creierul sa activeze"modelul de miscare" inregistrat, "innascut" si, ca miscare coordonata, sa-l exporte catre musculatura trunchiului si a membrelor. Astfel, datele SRV, in cazul leziunilor sistemului nervos central sau in cazul tulburarilor de postura si miscare, indiferent de cauza acestora, aceste modele de miscare vor putea fi invatate spontan cu ajutorul unui terapeut Vojta.

Un numar semnificativ de afectiuni neuro-motorii pot fi ameliorate prin terapia Vojta, precum displazia de sold, scolioza si pareza cerebrala, dar si alte tulburari sau disfunctionalitati ale sistemului osos, muscular sau ale sistemului nervos central.

Echipa terapeut - copil - parinte

Terapia Vojta nu este utilizata de sine statator ca tratament pentru o afectiune ci face parte dintr-un intreg protocol si complex de terapii adresate copiilor cu afectiuni neuro-locomotorii. Astfel, terapeutii Vojta lucreaza impreuna cu echipa de kinetoterapeuti, pedagogi, medici si psihologi si nu in ultimul rand parintele in diagnosticul si tratamentul precoce al copilului mic si sugarului.

S-a demonstrat in anii de practica medicala ca aceasta terapie are un impact pozitiv si vizibil asupra coordonarii miscarilor spontane ale copilului, cu rezultate pozitive de imbunatatire a miscarilor de tip: prindere, verticalizare, vorbire.

Despre terapia Vojta

Pentru mai multe informatii despre terapie, va rugam sa consultati site-ul oficial ale SRV http://www.sr-vojta.ro

Dr.D Andra Dinu, specialist fiziokinetoterapie in cadrul Orto-Clinic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre