Ce este detartrajul? Tot ce trebuie sa stii despre detartraj

/ / Modificat: 2013-04-25
Ce este detartrajul? Tot ce trebuie sa stii despre detartraj

dr. Cristina Chiper director general Life Dental SpaInformatii oferite de Dr. Cristina Chiper - medic dentist, specialist in estetica dentara - Life Dental Care & Life Dental Spa

Detartrajul este o procedura stomatologica ce asigura igienizarea dentara profesionala, adica inlaturarea tartrului si a placii bacteriene depuse pe suprafetele dintilor. E bine de stiut ca tartrul nu este un depozit inofensiv, deoarece el este un complex bacterian mineralizat cu substante salivare, care afecteaza integritatea smaltului, dar mai ales a gingiei.

Depozitele de tartru inflameaza si irita gingia, producand gingivite si parodontite, ultimele fiind binecunoscute pentru urmarile neplacute ce pot ajunge pana la pierderea dintilor.

Asadar, daca gingiile tale sangereaza si sunt inflamate, cel mai frecvent principalul vinovat este tartrul, si uneori simpla detartrare este suficienta pentru ca problemele sa dispara. Detartrajul se completeaza intotdeauna cu un periaj profesional si procedura de air-flow, care curata in detaliu zonele interdentare si santul gingival.

Tipuri de detartraj

dinti_albi_zambet

Detartrajul in cabinetul stomatologic poate fi de doua feluri: manual sau ultrasonic. Cel manual este acum destul de rar folosit, datorita faptului ca este mult mai dificil de realizat, dureaza mai mult si nu este la fel de eficient.

Detartrajul ultrasonic, datorita noii tehnologii, desprinde cu ajutorul ultrasunetelor depunerile de tartru, lasand suprafetele dentare perfect curate. Din punctul de vedere al eficientei si rezultatului obtinut, detartrajul ultrasonic este net superior celui manual.

Cand facem detartrajul?

Este indicat ca igienizarea profesionala sa aiba loc de doua ori pe an. La persoanele cu gingivite recidivante, parodontopatii, purtatoare de aparat ortodontic aceasta igienizare se face la 4-5 luni.

De ce uneori dintii sunt sensibili dupa detartraj?

Depozitele de tartru cantonate in spatiile interdentare si in santul gingival preseaza gingia si o decoleaza de pe dinte. Detartrajul inlatura aceste depozite si lasa portiuni initiale de radacini dentare dezgolite, care pot fi sensibile la diferiti stimuli (rece, cald, dulce etc).

In timp, o gingie normala isi revine si se reacoleaza pe dinte, inlaturand aceasta sensibilitate, insa daca aceasta a fost mai afectata si s-a retras de pe suprafetele dentare, sensibilitatea va persista. In aceste cazuri trebuie discutat cu medicul dentist un eventual plan de tratament care sa rezolve retractia gingivala, iar radacinile expuse vor fi desensibilizate prin metode medicale specifice.

Femeile insarcinate pot face detartraj?

In timpul sarcinii, fluctuatiile hormonale determina o predispozitie la inflamatie a gingiilor, si de aceea igiena dentara este foarte importanta. Astfel, femeilor insarcinate le este indicat detartrajul si periajul profesional, precum si air-flow-ul, cu mentiunea ca detartrajul sa se faca manual, pentru a elimina eventualele vibratii neplacute.

In general, pe timpul sarcinii sunt indicate manoperele blande, fara riscuri, si se temporizeaza tratamentele complicate pentru perioada imediat urmatoare nasterii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Medic stomatolog

Articole recomandate

Citeste si despre