MOSII DE VARA 2019. Ce se imparte de Sambata mortilor. Traditii si supersitii

/ / Modificat: 2019-06-14
MOSII DE VARA 2019. Ce se imparte de Sambata mortilor. Traditii si supersitii

In fiecare an, in sambata de dinaintea Duminicii Rusaliilor, se pomenesc mortii, zi ce mai poarta numele de Mosii de Vara.

Pentru ca nici sarbatoarea Rusaliilor nu are o data fixa, nici Sambata mortilor nu are. Anul acesta, Mosii de Vara 2019 se vor praznui sambata, 15 iunie.

Ce se da de pomana de Mosii de vara 2019

Tot ce se da de pomana de Mosii de Vara trebuie sa fie nou si proaspat. De Rusalii se obisnuieste sa se imparta in vase de lut (cani, strachini) pictate cu motive florale. De mancare se gateste orez cu lapte sau gris cu lapte, iar canile sunt umplute cu vin, apa sau lapte. In unele sate bucovinene „Mosii de vara” incep inca in dimineata sambetei de Rusalii, cand pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor.

Dar ritualul de pomenire are loc mai ales in cimitire, unde mormintele sunt curatate si

impodobite din timp, iar lumanarile ard intreaga perioada in care se desfasoara ceremonialului de pomenire. In unele zone geografice mormintele se impodobesc cu ramuri de tei sau nuc.

Impacarea sufletelor mortilor si intoarcerea lor fara incidente in morminte depind de bogatia ofrandelor (pomenilor) si de respectarea ritualului.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sambata mortilor

Articole recomandate

Citeste si despre