Cum sa economisesti bani in organizarea aniversarilor copilului tau

/ / Modificat: 2012-03-21
Cum sa economisesti bani in organizarea aniversarilor copilului tau

In conditiile in care bugetul casei este tot mai solicitat, cateva metode prin care poti sa economisesti bani in organizarea aniversarilor copilului tau se vor dovedi extrem de utile pe termen lung. Tendintele actuale au transformat petrecerile date in cinstea zilelor de nastere ale copiilor in adevarate mine de aur pentru diverse companii si comercianti. Ironia situatiei este ca prichindeii nu au nevoie de fast si extravaganta pentru a se simti minunat de ziua lor.

Foto: life123.com

Iata cum poti sa organizezi aniversarea micutului tau fara sa produci daune iremediabile in bugetul familiei.

Organizarea aniversarilor copilului tau te supune unui stres suplimentar, acela de a cheltui sume imense si fara rost pentru petreceri in locatii costisitoare, menite sa il puna pe sarbatorit intr-o lumina pozitiva in fata prietenilor sai. Vestea buna este ca poti lasa o impresie foarte buna in acelasi context, daca iti pui imaginatia la contributie.

Iata cum poti sa-i asiguri copilului tau o zi de nastere memorabila, folosindu-te de idei marete in schimbul cheltuielilor absurde.

Aniversarile copiilor in anul 2012

Daca in copilaria ta, un tort facut de mama acasa si joaca obisnuita cu fratii, verii si vecinii erau cel mai frumos scenariu pentru zilele de nastere, aniversarile copiilor in anul 2012 au devenit extravagante, scumpe si lipsite de personalite.

Parintii instariti apeleaza la serviciile firmelor de specialitate pentru decoratiuni supra-taxate, programe artistice mai mult sau mai putin reusite, clovni pe care nu toti copiii ii simpatizeaza si servicii de catering care impresioneaza mai degraba adultii. Costurile finale sunt deseori mai mari decat cele preconizate, iar petrecaretii sunt simpli spectatori, in loc sa fie copii bucurosi care s-au implicat cu adevarat in distractie.

Planificarea aniversarii copilului

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa planifici aniversarea copilului bazandu-te pe mentinerea unui "scenariu" cat mai simplu. Stabileste tema petrecerii in functie de preferintele sarbatoritului: adunarea piratilor, tematica sportiva (fotbal, baschet etc), festinul cowboy-ilor, micii artisti veseli (cu origami, pictura, dans si cantec), balul printilor si al printeselor, bal mascat (in care invitatii se vor costuma folosind doar haine mai vechi din propriul dulap, ca regula de baza etc).

Te poti rezuma la o tema clasica, de joaca in curte sau campionate de jocuri de carti. In principiu, toate acestea iti permit sa creezi singura atmosfera de distractie, la care cei mici vor adera cu mai mare usurinta decat crezi.

Urmatorul pas este sa faci o lista de invitati cat mai scurta, pentru a scuti o cheltuiala inutila si multi nervi consumati degeaba. In general, numarul ideal este varsta pe care o implineste micutul tau + 1. Nu invita toti colegii de clasa, ci doar prietenii alaturi de care isi petrece timpul in afara gradinitei/scolii si carora le agreeaza compania (pentru restul, poate duce bombonele sau fursecuri).

Daca petrecerea va fi restransa, iti vei permite sa o organizezi acasa, ceea ce te va scuti de inchirierea altor locatii scumpe. Programeaza reuniunea dupa masa de praz (ora 15:00 - 17:00), astfel incat sa servesti prajiturele, inghetata, alune si sucuri naturale, fara sa irosesti bani si energie in pregatirea unei mese cu aperitiv si feluri principale.

Cand trimiti invitatiile parintilor, poti sugera tipul de "cinste" la care sa se astepte invitatii ("Va poftim la deserturi dulci, gustari crocante, muzica si voie buna", de pilda).

Idei practice pentru aniversarea copilului

Odata ce ai restrans conditiile de desfasurare, te poti folosi de cateva idei practice pentru aniversarea copilului tau, pe care invitatii le vor "gusta" din plin:

  • Decoreaza singura tortul: daca nu esti tocmai cel mai priceput patiser, cumpara un tort simplu din cofetarie (cele cu decoratiuni au preturi piperate) si personalizeaza-l chiar tu cu figurine din desene animate, articole de menaj disponibile in magazine, sosuri dulci cu care sa scrii numele sarbatoritului etc.
  • Apeleaza la o ruda vesela pentru animatie: oricine poate purta costumul lui Barney sau al lui Superman, deci daca vrei cu prisosinta un personaj animator, inchiriaza doar tinuta si roaga un unchi sa faca onorurile (cel mic va fi incantat).
  • Decoreaza incaperea si obiectele cu hartie de impachetat, in loc sa cumperi produse de acest gen in care investesti o avere si apoi le arunci cu regret. Poti aplica hartia pe scaune, masute, cutii de suc si cosulete. Poti confectiona chiar si coifurile traditionale, cu putin lipici si un elastic subtire de la mercerie.
  • Propune-le celor mici sa ia parte la un atelier de creatie, in care sa realizeze figurine de hartie, forme din plastilina etc, pe care sa le poata duce apoi acasa ca amintire. Origami-ul este o activitate placuta si iubita de copii, cu unele modele extrem de usor de realizat (fluturasi, inimioare, floricele). Ai nevoie de cateva coli de hartie, o foarfeca, lipici si un mic antrenament prealabil pe internet, unde gasesti tutoriale care iti explica pas cu pas realizarea lor.

Preia cateva idei de la Alice din De capul tau:

Cum sa faci un fluture din hartie

Cum sa faci un iepure din hartie

Cum sa faci un semn de carte - monstru

Cum sa faci un peste din hartie

  • Cumpara baloane simple si umfla-le tu cu o pompa cu heliu disponibila in magazine, in loc sa le iei gata pregatite la un pret mult mai mare. O alta idee este sa le umfli in varianta clasica si sa le prinzi de tavan.
  • Renunta la catering: copiilor nu le pasa de firma care aduce tartine scumpe, ei vor gustari simple cu zambete din masline si castraveti, pe care le poti face usor in bucatarie. Poti pregati suc natural din portocale mai coapte (la reducere in supermarket), pregateste compot facut in casa si fursecuri proaspete. Cateva gustari simple vor fi mai mult decat suficiente, desi parintii au tendinta sa exagereze cu mancarea, uitand ca cei mici mananca putin si se distreaza mult.

Ideile mamicilor pentru aniversarea copiilor

Mamicile si-au impartasit experientele personale pe forumul Copilul.ro. Iata cum arata aniversarea copiilor lor:

"Anul trecut cand a implinit 2 ani, i-am impodobit toata camera cu baloane si hartie creponata, a fost superb. Au fost mult mai multi copii ca anul precedent si a iesit super. Cand am adus tortul, dupa ce a suflat in lumanare, copiii s-au facut cu frisca pe nas. A fost foarte fericit piticul meu." - Sirena

"Cand implineste 3 ani, as vrea sa ii strang toti prietenii si sa ii duc in parc, apoi sa venim acasa cu totii sa mancam, sa taiem tortul si sa nu uitam sampania. Am sa le fac si un decor sa fie fiul meu bucuros, cu baloane pe tavan, nelipsitele confetti si multe altele." - Lavimsg

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Organizare petrecere zi nastere copii

Articole recomandate

Citeste si despre