Dieta daneza

/ / Modificat: 2012-03-08
Dieta daneza

Dieta daneza poate fi considerata o adevarata religie, atat in sensul regulilor pe care trebuie sa le respecti cu sfintenie, cat si referitor la nivelul de devotament pe care il presupune. Acest regim alimentar restrictiv dureaza de regula 13 zile si promite o pierdere ponderala de pana la 12 kilograme.

Orice fel de abatere de la meniu inseamna sistarea dietei si reluarea ei dupa 6 luni. In cazul in care abandonezi cursa dupa 6 zile, pauza pana la urmatoarea incercare se reduce la 3 luni.

Iata ce inseamna dieta daneza si care este meniul pe care il propune potentialilor adepti.

In mod ideal, un stil alimentar echilibrat si miscarea ar trebui sa te tina departe de extrema dieta daneza. Usurinta cu care ai depus kilogramele in plus este invers proportionala cu gradul de dificultate al regimului alimentar propus de specialistii din Danemarca.

Dieta daneza - principii

Principiile pe baza carora functioneaza dieta daneza se concentreaza pe reducerea drastica a consumului de calorii, astfel incat pierderea masiva de kilograme sa se petreaca in doar 13 zile. Dupa aceasta perioada, poate fi reluat un regim alimentar normal, dar fara excese.

Regimul presupune eliminarea oricarei forme de gustare si este conceput conform celor 3 mese principale ale zilei. Micul dejun contine o bautura (ceai sau cafea), in care poti sa introduci un singur cub de zahar (preferabil brun). Pranzul are si el un continut sarac de calorii, dar si de nutrienti, furnizand proteine si doua vegetale. Cina se bazeaza pe alimente bogate proteic si sarace in vitamine.

Prin urmare, calitatea nutritionala a dietei este foarte scazuta, senzatia de satietate nu este o prioritate, iar riscurile pentru sanatate ating cote alarmante. Celelalte principii ale curei de slabire sunt:

  • salata verde trebuie sa fie mereu proaspata;
  • iaurtul trebuie sa fie 100% natural (pregatit in casa sau bio);
  • fructele nu sunt prioritare;
  • foamea poate fi potolita doar cu apa;
  • metabolismul devine mai activ.

Controlul medical de specialitate este foarte important inainte de adoptarea dietei daneze. O stare fiziologica fragila nu iti va permite sa urmezi acest regim in conditii de minima siguranta.

Dieta daneta - meniu

Iata care este meniul dietei daneze pentru toate zilele curei. Fiecare masa va fi servita intocmai, fara exceptie. Orice abatere de la acest plan alimentar conduce catre esec si te obliga sa iei o pauza de 3-6 luni pana la urmatoarea incercare.

Ziua 1

Mic dejun: o cana de cafea cu un cub de zahar.

Pranz: doua oua fierte tare, spanac fiert si o rosie.

Cina: friptura de vita la gratar (200 g), salata verde (cu ulei de masline si suc de lamaie).

Ziua 2

Mic dejun: o cana de cafea cu un cub de zahar.

Pranz: 250 g sunca + 1 iaurt natural.

Cina: friptura de vita la gratar (200 g), salata verde (cu ulei de masline si suc de lamaie).

Ziua 3

Mic dejun: o cana de cafea cu un cub de zahar si o felie de paine prajita.

Pranz: doua oua fierte tare, o felie de sunca, salata verde.

Cina: o telina fiarta, o rosie si un fruct proaspat (mar, para, portocala etc).

Ziua 4

Mic dejun: o cana de cafea cu un cub de zahar si o felie de paine prajita.

Pranz: 200 ml suc natural de fructe, un iaurt.

Cina: un ou fiert tare, un morcov ras si 250 g fructe/ branza telemea.

Ziua 5

Mic dejun: un morcov mare ras cu zeama de lamaie.

Pranz: 200 g peste cod fiert (sau pastrav) cu zeama de lamaie.

Cina: 200 g friptura vita la gratar, unt si telina rasa.

Ziua 6

Mic dejun: o cana de cafea cu un cub de zahar si o felie de paine prajita.

Pranz: 2 oua fierte tare si un morcov ras.

Cina: friptura de pui, salata verde cu ulei de masline si zeama de lamaie.

Ziua 7

Mic dejun: ceai fara zahar.

Pranz: cat mai multa apa.

Cina: cotlet de miel (200 g) si un mar.

Acelasi plan alimentar este valabil pentru a doua saptamana de dieta.

Dieta daneza - precautii

Dieta daneza nu este recomandata copiilor in crestere, persoanelor cu probleme de sanatate sau batranilor. Efectele sale negative survin din principiile nutritionale nesanatoase:

  • micul dejun, masa principala a zilei, este cel mai restrictiv;
  • aportul crescut de proteine si lipsa fibrelor alimentare, a mineralelor si a vitaminelor pot cauza diverse afectiuni (constipatie, anemie, lipotimie etc);
  • persoanele cu sistem digestiv sensibil se pot alege cu gastrita sau ulcer;
  • sursele sarace de carbohidrati predispun la oboseala cronica;
  • infometarea din timpul celor 13 zile poate declansa nevoia abuzului alimentar dupa incheierea dietei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre