Dieta cu grepfruit

/ / Modificat: 2013-07-04
Dieta cu grepfruit

Dieta cu grepfruit

Dieta cu grepfruit dateaza cam din anii ’30. Cunoscuta si sub numele de Dieta Mayo sau Dieta Hollywood, dieta cu grepfruit este un plan de scadere in greutate pe termen lung a carui inventator nu este cunoscut.

Premisa dietei este ca grepfruit-ul contine un ingredient "magic" care declanseaza arderea grasimilor si duce la pierderea in greutate, cand fructul este mancat impreuna cu proteinele.


 

Dieta promoveaza pierderea rapida in greutate; din nefericire, se pierd in general lichidele din corp si nu grasimea, care se intoarce in general de indata ce se intrerupe dieta.

Majoritatea versiunilor acestei diete promit o pierdere in greutate de 5 kilograme in cele 12 zile de dieta.

Cei care doresc mai mult de 12 zile de dieta trebuie sa faca o pauza de doua saptamani intre "reprize". In unele versiuni se recomanda miscare, in altele nu.

Ce poti sa mananci

In majoritatea versiunilor Dietei cu grepfruit, sunt permise doar cateva feluri de mancare la micul-dejun, pranz, cina si inainte de culcare. Doritorii sunt indemnati sa bea cafea neagra si apa din belsug intreaga zi.

Cum decurge o zi normala:


* Mic-dejun

2 oua, 2 felii de sunca, cafea neagra, 1/2 grepfruit sau 250 ml de suc de grepfruit

* Pranz

Salata cu sos de salata, carne cat se doreste si 1/2 grepfruit sau 250 ml de suc de grepfruit

* Cina

Legume rosii sau verzi (cu exceptia celor care contin amidon, precum fasolea, porumbul, carofii) sau salata, carne sau peste cat se doreste si 1/2 grepfruit sau 250 ml de suc de grepfruit

* Gustare inainte de culcare

250 ml lapte batut

In dieta cu grepfruit se poate folosi untul si sosul pentru salata pe care il doresti si se pot prepara oricum alimentele, inclusiv prajite. Sucul de grepfruit trebuie sa fie neindulcit. Orice alt aliment sau bautura nementionata in dieta este interzisa. Se beau zilnic 2 litri de apa. Se mananca toate alimentele propuse in dieta.

 

Cum functioneaza

Aceasta dieta este inca o varianta a dietelor cu continut caloric scazut (intre 800 si 1000 de calorii pe zi), putini carbohidrati si cu proteine in cantitati moderate.

Majoritatea persoanelor care o tin vor slabi- cu sau fara grapefruit- pentru ca vor manca alimente cu continut caloric scazut. Din pacate, nu exista dovezi stiintifice care sa ateste faptul ca enzimele misterioase din grapefruit au vreo contributie la procesul de pierdere in greutate.

A existat un mic studiu publicat in 2006 care demonstra ca sucul de grapefruit ajuta la pierderea in greutate, dar rezultatele au fost considerate ca fiind nerelevante deoarece au fost putini participanti care au si facut exercitii fizice pe parcursul dietei.

Grapefruit-ul contine multi nutrienti, are putine calorii (intre 66-84 de calorii per fruct), contine vitamina C si fibre, reduce nivelurile de insulina si produce senzatia de satietate, dar cam atat.

Ce spun expertii

Asociatia Americana a Dieticienilor este de parere ca nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa ateste faptul ca grapefruit-ul contine enzime care ajuta la pierderea in greutate.

Alti specialisti sunt de parere ca, intr-adevar, grapefruitul este un fruct sanatos, dar mai sunt multe altele la fel de sanatoase.

Pe langa problemele mai sus enumerate, specialistii au mai gasit cateva nereguli la aceasta dieta, care nu este cea mai buna solutie pentru cei care vor un regim de lunga durata, care sa-i ajute sa-si mentina greutatea in timp dar este si sanatoasa. Gama de alimente permise este atat de restransa incat nu ajuta foarte mult persoanele care tin dieta sa isi schimbe obiceiurile alimentare nesanatoase.

Numarul limitat de alimente si portiile atat de mici pot duce la plictiseala si monotonie, facandu-i pe multi sa abandoneze cauza.

Dieta nu promoveaza un regim sanatos, majoritatea greutatii pierdute fiind din lichide, crescand riscul ingrasarii dupa incetarea dietei. Un regim satatos ar trebui sa includa o mare varietate de alimente sanatoase, exercitii fizice si sa fie per total un mod de viata nu o solutie rapida.

Daca vreti, puteti include in regimul dumneavoastra alimentar grapefruitul (cel mai bun este cel rosu pentru ca contine si beta caroten; grapefuit-ul este indicat sa fie mancat inainte de masa pentru a crea senzatia de satietate) dar aduceti-va aminte sa mancati variat, sanatos si sa includeti si activitati fizice.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dieta Diete de slabit

Articole recomandate

Citeste si despre