Dieta antiinflamatorie, aliatul sanatatii tale

/ / Modificat: 2012-04-02
Dieta antiinflamatorie, aliatul sanatatii tale

Dieta antiinflamatorie este, in fapt, aliatul sanatatii tale. Ea nu promite pierderea unui numar impresionant de kilograme in timp record, dar te invata sa consumi alimente benefice organismului, care previn imbolnavirea si imbatranirea prematura. Coincidenta fericita este ca recomandarile nutritionale adresate in special vitalitatii si controlului bolilor diverse, functioneaza in acelasi timp in favoarea siluetei tale.

Foto: medplant.nmsu.edu

Consumul alimentelor cu efect antiiflamator, respectiv evitarea produselor cu proprietati opuse, faciliteaza scaderea in greutate, incetinirea procesului de imbatranire a celulelor si prevenirea bolilor inflamatorii (artrita, colonul iritabil, astmul, alergiile, afectiunile cardiace, cancerul, diabetul sau sindromul Alzheimer).

Principiile dietei antiinflamatorii

Grasimile antiinflamatorii sunt ingredientele-cheie din dieta cu acelasi nume. Asadar, principiile esentiale ale planului nutritional implica un consum bogat de acizi grasi omega-3 (somon, sardine, hering, ansoa, seminte de in, seminte de canepa), alaturi de uleiul extravirgin de masline sau uleiul de avocado.

Legumele si fructele ocupa un statut principal in dieta antiinflamatorie, gratie continutului bogat de antioxidanti care reduc inflamatiile organismului. Din aceasta categorie, se recomanda ceapa, usturoiul, ardeiul iute si legumele cu frunze inchise la culoare (spanacul, stevia, salata verde). In afara de substantele antiinflamatorii carotenoide continute de aceste vegetale, poti beneficia de un aport sporit de vitaminele K si E.

Condimentele si ierburile aromatice sunt o alta componenta de baza a dietei antiinflamatorii, precum piperul, oregano, sofranul, boia iute, rozmarinul, ghimbirul si ceaiul verde. Toate acestea contin bioflavonoide, substante care limiteaza producerea de radicali liberi la nivel celular si care reduc inflamatia tesuturilor. Ardeii iuti contin o substanta inhibitoare a compusului P - principalul "vinovat" cu procesele inflamatorii - numita capsaicina.

Un alt aspect important al dietei antiinflamatorii este sa alegi cu grija tipul proteinelor pe care le consumi. Mai exact, exista o diferenta intre ouale organice pasteurizate si cele "de curte". Primele contin acizi grasi cu proprietati antiinflamatorii mai bune decat celelalte.

Alimentele interzise in dieta antiinflamatorie

Alimentele interzise in dieta antiinflamatorie sunt, fireste, cele care produc inflamatia tesuturilor. Este vorba despre acizii grasi omega 6 (grasimile saturate) pe care le poti prelua din produsele fast-food, porumb, uleiul de floarea soarelui, alune sau soia. Aceste substante sunt nocive, deoarece sunt metabolizate in compusi foarte similari cu hormonii care produc inflamatii in corp.

Grasimile trans, continute de margarina (de pilda), sunt nerecomandate pentru consum deoarece sunt grasimi procesate, cu efectul descris mai sus.

In fine, o alta categorie de alimente nocive in raport cu principiile dietei antiinflamatorii sunt cele care contin carbohidrati rafinati: faina alba, zaharul alb, orezul alb etc. Produsele cu index glicemic ridicat maresc exponential nivelele de insulina si glucoza din sange, doua substante care favorizeaza inflamatiile diverse in organism.

Compatibilitatea dietei antiinflamatorii cu organismul tau

Intrucat la nivel teoretic poti intelege cu siguranta ca dieta antiinflamatorie promoveaza un comportament alimentar exemplar, ar fi o idee inteleapta sa testezi in prealabil compatibilitatea ei cu organismul tau. Altfel spus, acest regim nutritional ti se potriveste daca:

  • obisnuiesti sa incerci cu placere preparate noi, din bucataria internationala;
  • agreezi gustul pestelui si al fructelor de mare;
  • te preocupa incetinirea procesului de imbatranire a organismului;
  • esti familiarizata cu specificul meniului mediteraneean.

Dieta antiinflamatorie nu ti se potriveste, daca:

  • detesti gustul pestelui sau esti alergica la carnea de acest tip;
  • nu suporti mancarea puternic condimentata;
  • nu poti sa excluzi din meniu pastele, cartofii si painea;
  • frisca si untul sunt doua alimente de baza in bucataria ta.

In cazul in care testul compatibilitatii este pozitiv in cazul tau, sporeste eficacitatea dietei antiinflamatorii adoptand cateva metode de diminuare a stresului cotidian (plimbari dese, odihna de calitate etc). De altfel, alimentele care scad predispozitia inflamatiilor corporale te ajuta sa combati mai eficient factorii de stres, deoarece iti dau o stare generala de bine si te ajuta sa rezisti mai usor surmenajului fizic si psihic din fiecare zi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre